Αγροτικά

Ανάκαμψη στην αγορά του ελαιολάδου μετά το Πάσχα περιμένουν οι έμποροι

Ανάκαμψη στην αγορά του ελαιολάδου μετά το Πάσχα περιμένουν οι έμποροι

Συνιστούν στους παραγωγούς να μην "σκοτώνουν" το λάδι σε τιμή κάτω των 3 ευρώ το κιλό.

A-
A+
09/04/2018 | 14:24

Τις εκτιμήσεις τους ότι μετά το Πάσχα και όσο πλησιάζουμε στην καλοκαιρινή περίοδο θα ανακάμψει η αγορά του ελαιολάδου και θα επέλθει σημαντική αύξηση στην τιμή παραγωγού, για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, εκφράζουν συνεταιριστικά στελέχη αλλά και έμποροι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Οι Ιταλοί, είτε το θέλουν είτε όχι, λόγω της έλλειψης που υπάρχει φέτος στην παγκόσμια αγορά του προϊόντος, θα αναγκαστούν να αγοράσουν από τη χώρα μας αρκεί οι παραγωγοί και οι συνεταιριστικές οργανώσεις να μην βιαστούν να διαθέσουν το προϊόν σε χαμηλές τιμές.

Σημειωτέον, ότι η τρέχουσα τιμή για το extra παρθένο ελαιόλαδο είναι “παγωμένη” και δεν ξεπερνά τα 3 ευρώ το κιλό, με την αγορά στην ουσία να μην κινείται και να έχουν σταματήσει και λόγω των ημερών οι αγοραπωλησίες του προϊόντος.

Την εκτίμησή τους για ανάκαμψη της αγοράς μετά το Πάσχα κάνουν οι πρόεδροι συνεταιριστικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και έμποροι που γνωρίζουν καλά την αγορά, σημειώνοντας ωστόσο ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να δουν πώς θα οργανωθούν καλύτερα για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους.

Αμέσως μετά το Πάσχα, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της νεοεκλεγείσας διοίκησης της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου και Ελιάς, με πρόεδρο τον πυρηνελαιουργό, με δραστηριότητα στην Πελοπόννησο, Μανόλη Γιαννούλη, και αντιπρόεδρο τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέα Στρατάκη.

“Περιμένουμε ανάκαμψη”

Σε δηλώσεις τους  στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της ΕΔΟΕ, Ανδρέας Στρατάκης, τόνισε πως κανένας λόγος δε συντρέχει για μείωση των τιμών παραγωγού του κρητικού ελαιολάδου από τώρα και μετά. Αντίθετα, όπως είπε, συντρέχουν λόγοι ανάκαμψης της τιμής μετά το Πάσχα.

“Σήμερα το ελαιόλαδο έχει τιμή παραγωγού 3 ευρώ, έχει τιμή 3,05, έχει τιμή 3,10, αλλά έχει και τιμές κάτω από τα 3 ευρώ. Όμως από τώρα και μετά δε συντρέχουν λόγοι να μειωθεί η τιμή. Όλα είναι παιχνίδια τα οποία παίζονται σε βάρος των παραγωγών, λόγω των ημερών, λόγω της συγκυρίας. Από ’κει πέρα, στην τιμή θα πρέπει και ο παραγωγός να κινείται διαφορετικά. Δηλαδή π.χ. δεν είναι ανάγκη ο παραγωγός από την αρχή να κρατάει απούλητο το λάδι του. Θα πρέπει να τιμολογεί σταδιακά και τμηματικά την ποσότητά του ούτως ώστε να επιτύχει μια μεσοσταθμική τιμή. Αυτή τη στιγμή το λάδι έχει μια πτωτική τάση. Η πτωτική τάση δεν οφείλεται στο ελαιόλαδο. Είναι παιχνίδια τα οποία παίζονται σε βάρος των παραγωγών κάθε χρόνο. Οι ποσότητες που φέτος έχουν παραχθεί δεν καλύπτουν τις παγκόσμιες ανάγκες. Άρα, αυτοί που θέλουν το λάδι, θα πρέπει να το πληρώσουν για να το πάρουν”, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ.

«Να πουλούν σταδιακά οι παραγωγοί”

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης τόνισε ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να πουλούν σταδιακά το λάδι τους και να μην το δίνουν σε τιμή κάτω των 3 ευρώ το κιλό. «Μέσα από έναν πανικό που δημιουργείται, επωφελούνται όσοι εμπορεύονται το λάδι. Αλλά υπάρχουν και σοβαροί έμποροι. Και η σοβαρότητά τους καθορίζεται από το χρόνο και από τη στάση τους. Άρα ο κόσμος να τους προτιμάει. Οι παραγωγοί θα πρέπει να εξοπλιστούν με ανοξείδωτες δεξαμενές και να αποθηκεύουν το προϊόν. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει ” να σκοτώνουν” το λάδι όταν η αγορά έχει χαμηλές τιμές”, υπογραμμίζει ο κ. Ιερωνυμάκης.

Την εκτίμησή του όμως ότι το λάδι θα ανέβει εκφράζει και ο ιδιώτης ελαιουργός και τυποποιητής ελαιολάδου Μιχάλης Αλμπαντάκης, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να περιμένουμε ότι την Τρίτη του Πάσχα το λάδι να πάει στα 3,5 ευρώ. Σήμερα η μέση τιμή είναι λίγο πιο κάτω από τα 3 ευρώ, αλλά η τιμή  αυτή θα αλλάξει όσο δεν βρίσκουν κάποιοι τις απαραίτητες ποσότητες που θέλουν στην αγορά”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγή: Νέα Κρήτη