Αγροτικά

Αναλύεται το ελαιόλαδο της Σητείας για να πιστοποιηθούν τα οφέλη του στην υγεία

Αναλύεται το ελαιόλαδο της Σητείας για να πιστοποιηθούν τα οφέλη του στην υγεία

Αποστολή δειγμάτων ελαιολάδου στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

A-
A+
06/02/2018 | 12:30

Ολοκληρώθηκε η αποστολή δειγμάτων ελαιολάδου στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών για την αξιολόγηση ως προς την περιεκτικότητά τους σε φαινολικά συστατικά αλλά και ως προς τα αρωματικά τους χαρακτηριστικά.  Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 27 ελαιοπαραγωγοί από το Δήμος Σητεάις.

Ο Δήμος Σητείας μέλος του ευρωπαϊκού Ομίλου Συνεργασίας ΕΟΕΣ- Εύξεινη Πόλη, συμμετέχει στο καινοτόμο ερευνητικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «ARISTOIL».

Το Πρόγραμμα έχει ως στόχο την «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου του ελαιολάδου μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και ελέγχου ποιότητας σχετικά με τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες του». Θα έχει τριετή διάρκεια και στα πλαίσια αυτά θα διοργανωθούν δράσεις ενημερωτικές (θεωρία και πρακτική) για τη βελτίωση της ελαιοκαλλιέργειας και την ενίσχυση των ιδιαίτερων ιδιοτήτων του ελαιολάδου που λειτουργούν υγειοπροστατευτικά (περιεκτικότητα σε φαινόλες) αλλά και την ενίσχυση των αρωματικών χαρακτηριστικών του.

Γίνεται προσπάθεια για να δημιουργηθεί ένα ισχυρό brand name για το ελαιόλαδο με ισχυρισμό υγείας, που θα προσδώσει υπεραξία στο προϊόν.  Σύμφωνα με τον κανονισμό 432/2012 της ΕΕ το ελαιόλαδο που περιέχει πάνω από 5 mg υδροξυτυροσολης και παραγώγων της ανά 20 g ελαιολάδου ή 250mg ανά kgr,  μπορεί μετά από πιστοποίηση να αναγραφεί στη σκευασία ο ισχυρισμός υγείας. Απαιτείται ο καθορισμός των ουσιών που θα συμπεριλαμβάνονται στην τεκμηρίωση του ισχυρισμού υγείας αλλά και των μεθόδων προσδιορισμού τους.  Στόχος του προγράμματος Aristoil, μεταξύ των άλλων είναι και η ανάπτυξη ενός cluster μεσογειακών ελαιοπαραγωγών και επιχειρήσεων.

Radiolasithi.gr

 

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.