Αγροτικά

Απορρίπτει λογικές συμψηφισμού φόρου στο κρασί με αποστάγματα η ΚΕΟΣΟΕ

Απορρίπτει λογικές συμψηφισμού φόρου στο κρασί με αποστάγματα η ΚΕΟΣΟΕ

Η ΚΕΟΣΟΕ θεωρεί ότι αυτό θα προκαλέσει αύξηση της παραοικονομίας.

A-
A+
10/05/2018 | 12:54

Την έντονη αντίθεσή της με τη λογική συμψηφισμού του ΕΦΚ στο κρασί με αυτόν των αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης, όπως είναι το τσίπουρο, εξέφρασε η ΚΕΟΣΟΕ, καθώς θεωρεί ότι αυτό θα προκαλέσει αύξηση της παραοικονομίας, που με τη σειρά της θα επιφέρει μοιραίες επιπτώσεις στην ελληνική αμπελοκαλλιέργεια.

«Θα ήταν ατυχές να προδικαστεί η έκβαση της προσφυγής από εμάς του ίδιους και ιδιαίτερα την Κυβέρνηση» τονίζει η Ένωση.
«Θα ήταν ατυχές να προδικαστεί η έκβαση της προσφυγής από εμάς του ίδιους και ιδιαίτερα την Κυβέρνηση» τονίζει η Ένωση.

Η οργάνωση διατηρεί επιφυλάξεις και διατυπώνει προβληματισμό για το θέμα της φορολόγησης του προϊόντος και όσον αφορά τα οργανωμένα αποσταγματοποιεία, αλλά και τους διήμερους παραγωγούς που έχει παραπεμφθεί από την Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τονίζοντας ότι «θα ήταν ατυχές να προδικαστεί η έκβαση της προσφυγής από εμάς του ίδιους και ιδιαίτερα την Κυβέρνηση».

Η συζήτηση έχει φουντώσει το τελευταίο διάστημα μετά τις δηλώσεις που φέρεται να έχει κάνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου από τον Τύρναβο, στις οποίες αναφέρθηκε σε αύξηση του ΕΦΚ στο τσίπουρο, από τα 0,59 ευρώ το κιλό που είναι σήμερα στα 6 ευρώ, ως αντιστάθμισμα της πολυεξαγγελθείσας κατάργησης του ΕΦΚ στο κρασί. Η συγκεκριμένη απόφαση, εάν πράγματι εκτελεστεί, αναμένεται να πλήξει σοβαρά τους μικρούς διήμερους παραγωγούς, καθώς αυτοί είναι που κυρίως παράγουν το συγκεκριμένο προϊόν.

Υπενθυμίζεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα έχει υπάρξει μπαράζ δηλώσεων και τοποθετήσεων σχετικά με τη φορολόγηση στο τσίπουρο. Ο βουλευτής Ν. Λάρισας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Μπαργιώτας ανέδειξε πρώτος το θέμα, ζητώντας με ερώτηση του στη Βουλή διευκρινίσεις για σχετικές δηλώσεις του κ. Αποστόλου κατά την επίσκεψη του τελευταίου στον Τύρναβο, στις οποίες γινόταν λόγος για αύξηση του ΕΦΚ σε 6 ευρώ το λίτρο. «Το επιχείρημα πως η υπέρμετρη φορολογία θα χτυπήσει το λαθρεμπόριο είναι παντελώς αβάσιμο. Σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο» είχε αναφέρει ο κ. Μπαργιώτας. Στον βουλευτή είχε απαντήσει άμεσα η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, κάνοντας λόγο για παραπλάνηση του κόσμου με ψευδείς ειδήσεις και διασπορά fake news. «Fake news ήταν και ο φόρος στο κρασί μέχρι που έγινε αληθινός βρόχος για τους μικρούς παραγωγούς από την κυβέρνηση» ανταπάντησε ο βουλευτής.

Σε δικές του δηλώσεις ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε σχετικά πως «δεν έχουμε λάβει αποφάσεις για το θέμα της φορολόγησης του τσίπουρου. Παρόλα αυτά, υπάρχει πίεση για κατάργηση της διακίνησης χύμα τσίπουρου από τις προβλέψεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, αλλά και πίεση από τις αποφάσεις της Κομισιόν για αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης».

Η ΚΕΟΣΟΕ από την πλευρά της προτείνει την λήψη μέτρων όπως  η αυστηρή παρακολούθηση των στεμφύλων, που αποτελούν την πρώτη ύλη για το τσίπουρο, ή η έκδοση διακεκριμένου συνόλου στις αποδείξεις λιανικής πώλησης στα σημεία εστίασης για το κρασί και τα συσκευασμένα ή μη αποστάγματα αμπελοοινικής προέλευσης, θεωρώντας ότι αυτά θα έδιναν λύσεις για το μεγαλύτερο μέρος της παράνομης παραγωγής και διακίνησης των αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης, τόσο όσον αφορά τους διήμερους παραγωγούς όσο και τα οργανωμένα αποσταγματοποιεία.