Αγροτικά

Ηράκλειο: Πρεμιέρα στις 14 Νοεμβρίου για τη συλλογή ελαιοκάρπου

Ηράκλειο: Πρεμιέρα στις 14 Νοεμβρίου για τη συλλογή ελαιοκάρπου

Εξαιρέθηκαν από το πρόγραμμα δακοκτονίας Διονύσι, Βαγιωνιά, Ασήμι, Στέρνες και Σταβιές (Γόρτυνα).

A-
A+
09/11/2017 | 11:15

Ολοκληρώθηκαν οι δολωματικοί ψεκασμοί του προγράμματος δακοκτονίας στην ΠΕ Ηρακλείου, για τη φετινή περίοδο, όπως ανακοίνωσε η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Ηρακλείου. Η  συγκομιδή  του  ελαιόκαρπου  στην  ΠΕ  Ηρακλείου  μπορεί  να  ξεκινήσει  από  τις  14 Νοεμβρίου.

Παρακαλούνται τόσο οι παραγωγοί όσο και οι ελαιοτριβείς της Π.Ε. Ηρακλείου να ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα που υποδεικνύεται από την υπηρεσία ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.

Σε ελαιώνες που οι παραγωγοί έχουν προχωρήσει σε φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά οι ημέρες αναμονής πριν από τη συγκομιδή, οι οποίες αναγράφονται στην ετικέτα του χρησιμοποιηθέντος φαρμάκου. Επισημαίνεται ότι και φέτος θα πραγματοποιηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλη την ΠΕ Ηρακλείου, σε επίπεδο παραγωγού, για τον προσδιορισμό υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.

Υπενθυμίζεται παράλληλα στους ελαιοτριβείς η υποχρέωσή τους για ενημέρωση της υπηρεσίας τόσο για την έναρξη λειτουργίας των ελαιοτριβείων τους όσο και για την αποστολή μηνιαίων στοιχείων παραγωγής.

Επίσης, βάσει της υπ’αριθμ. ΠΟΛ 1160/3-10-2017 της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η εισφορά δακοκτονίας για το ελαιοκομικό έτος 2017-2018 θα ανέλθει στα 0,03€ ανά κιλό ελαιολάδου. Αντίστοιχα, η εισφορά δακοκτονίας στις πωλούμενες χονδρικά από τους παραγωγούς ή τους εντολοδόχους αυτών ελιές ορίζεται σε ποσοστό 2% επί της τιμολογιακής αξίας πώλησής τους.

Διευκρινίζεται ωστόσο ότι οι ελαιοκαλλιεργητές που κατά το έτος 2017 άσκησαν τους κανόνες της Βιολογικής Γεωργίας και οι καλλιεργητές που έχουν ελαιόδεντρα στις Τοπικές Κοινότητες του συνημμένου πίνακα και οι οποίες εξαιρέθηκαν από το πρόγραμμα δακοκτονίας έτους 2017, δεν θα πληρώσουν εισφορά δακοκτονίας για τον ελαιόκαρπο που προέρχεται από αυτά τα ελαιόδεντρα.

Εξαίρεση

Οι τοπικές κοινότητες που εξαιρέθηκαν από το πρόγραμμα δακοκτονίας έτους 2017 είναι οι Διονύσι, Βαγιωνιά, Ασήμι, Στέρνες και Σταβιές (Γόρτυνα).

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.