Αγροτικά

Παραχωρήσεις εκτάσεων σε Νέους Αγρότες και σε Ομάδες Παραγωγών

Παραχωρήσεις εκτάσεων σε Νέους Αγρότες και σε Ομάδες Παραγωγών

Οι αλλαγές στο καθεστώς πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από την 1η Νοεµβρίου.

A-
A+
12/10/2018 | 14:06

Προβάδισµα στους νέους ηλικίας έως 35 ετών µε πτυχίο Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΤΕΙ), τους επαγγελµατίες αγρότες, τους ανέργους (εγγεγραµµένους στα αρχεία του ΟΑΕ∆), αλλά και στις οµάδες παραγωγών που καλλιεργούν για παραγωγή τροφίµων ενταγµένων στο στρατηγικό σχεδιασµό της εκάστοτε Περιφέρειας, δίνει το νέο καθεστώς παραχώρησης εκτάσεων ιδιοκτησίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων.

Οι αλλαγές στο καθεστώς, σύµφωνα µε απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από την 1η Νοεµβρίου, ηµέρα που όπως τονίζεται στη σχετική υπουργική απόφαση λήγουν όλα τα καθεστώτα παραχώρησης που ίσχυαν µέχρι τώρα για τις συγκεκριµένες εκτάσεις. Όσες είναι καλλιεργήσιµες ή είναι βοσκότοποι θα παραχωρηθούν µε ένα ελάχιστο συµβολικό τίµηµα σε κατά κύριο επάγγελµα αγρότες και σε ανέργους, µε βάση τα κριτήρια και τη µοριοδότηση που ορίζει ο νόµος 4061/2012 ή µε διαγωνισµό. Αν το σύνολο µίας έκτασης δεν υπερβαίνει τα 100 στρέµµατα, τότε τη διαχείριση των παραχωρήσεων αναλαµβάνουν οι Περιφέρειες. Για εκτάσεις άνω των 100 στρεµµάτων αρµόδιο είναι το ΥΠΑΑΤ. «Η πλήρης ενεργοποίηση του νόµου 4061/2012 δίνει τέλος σε ένα καθεστώς που µέχρι πρότινος ενίσχυε την αδιαφάνεια, κυρίως στην επιλογή των παραχωρησιούχων, ενώ παράλληλα βοηθά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να έχουν πρόσβαση σε φθηνή γη και στους ανέργους να κάνουν µία νέα αρχή ενισχύοντας την τοπική οικονοµική ανάπτυξη», τονίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, σύµφωνα µε το νόµο 4061/2012, που τίθεται σε πλήρη ισχύ η επιλογή του φυσικού ή νοµικού προσώπου µεταξύ περισσοτέρων του ενός υποψηφίου ενδιαφεροµένου για το ίδιο αγροτικό ακίνητο γίνεται βάσει βαθµών που συγκεντρώνει κάθε ενδιαφερόµενος. Συγκεκριµένα 300 βαθµούς παίρνουν οι Αγροτικοί Συνεταιρισµοί ή Οµάδες Παραγωγών µε δέσµευση καλλιέργειας για παραγωγή τροφίµων ενταγµένων στο στρατηγικό σχεδιασµό της Περιφέρειας, για παραγωγή χονδροειδών ή συµπυκνωµένων ζωοτροφών ή για χρήση αγροτικού ακινήτου για βόσκηση χωρίς τον περιοριστικό παράγοντα 100 στρεµµάτων.

Με 180 βαθµούς προκρίνονται οι  άνεργοι εγγεγραµµένοι στα αρχεία του µητρώου του ΟΑΕ∆.

Τέλος 100 βαθµούς λαµβάνουν οι: α) αγρότες στον οποίο το ακίνητο είχε παραχωρηθεί για καλλιέργεια µε απόφαση Νοµάρχη ή Αντιπεριφερειάρχη, για 2 χρόνια τουλάχιστον, β) νέοι αγρότες ηλικίας έως 35 ετών ή νέοι αγρότες σύµφωνα µε το άρθρο 22 του Κανονισµού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 του Συµβουλίου της 20ής Σεπτεµβρίου 2005, για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταµείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΕ L 277) και γ) νέοι ηλικίας έως 35 ετών µε πτυχίο Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΤΕΙ ).

Agronews

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.