Αγροτικά

Στη Βουλή η καθυστέρηση έναρξης του προγράμματος δακοκτονίας

Στη Βουλή η καθυστέρηση έναρξης του προγράμματος δακοκτονίας

Ενόψει των κινητοποιήσεων που ετοιμάζουν αγροτικοί σύλλογοι του νησιού για την Πέμπτη.

A-
A+
20/06/2017 | 15:47

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα τις καθυστερήσεις του προγράμματος οργανωμένης δακοκτονίας στην Περιφέρεια Κρήτης υπέβαλαν από κοινού οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, Διαμάντω Μανωλάκου και Σταύρος Τάσσος.

Στο κείμενό τους αναφέρουν: ” Σε απόγνωση βρίσκονται οι μικρομεσαίοι ελαιοκαλλιεργητές της Κρήτης, οι οποίοι βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν τη σοδειά της ελιάς από το δάκο. Έχουμε φτάσει τις 20/6 και η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει προχωρήσει στην προμήθεια των αναγκαίων φαρμάκων για την εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας.
Σε αρκετές περιοχές του νησιού με ευθύνη της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και της κυβέρνησης που περιόρισε φέτος την αντίστοιχη χρηματοδότηση δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί για την εκτέλεση της δακοκτονίας. Ουσιαστικά, οι μικρομεσαίοι ελαιοπαραγωγοί έχουν γίνει μπαλάκι του τένις μεταξύ κυβέρνησης και περιφέρειας και έχουν αφεθεί στο έλεος της φύσης. Έχουν κάθε δίκιο να ανησυχούν και να αγανακτούν, να κινητοποιούνται. Την Πέμπτη 21/6, 14 αγροτικοί σύλλογοι της Κρήτης, 3 επιτροπές αγώνα και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, κινητοποιούνται στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με αίτημα: Εδώ και τώρα να ξεκινήσει το πρόγραμμα δακοκτονίας σε όλες τις περιοχές της Κρήτης και η κυβέρνηση να δώσει τα απαιτούμενα φάρμακα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει ώστε:
Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας, με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς, να δοθούν άμεσα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα αναγκαία φάρμακα και να προχωρήσουν, με ευθύνη της Περιφέρειας Κρήτης, οι ψεκασμοί σε όλες της περιοχές της Κρήτης, χωρίς καθυστέρηση, με ταυτόχρονη αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από τις καταστροφές λόγω προσβολής του καρπού από το δάκο, χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα”.