Οικονομία

Στον ΟΠΕΚΕΠΕ η ευθύνη ενημέρωσης των τραπεζών για το ακατάσχετο

Στον ΟΠΕΚΕΠΕ η ευθύνη ενημέρωσης των τραπεζών για το ακατάσχετο

Δεν κατάσχονται ούτε συμψηφίζονται οφειλές προς Δημόσιο από προκαταβολές και ενδιάμεσες πληρωμές.

A-
A+
11/01/2017 | 18:45

Στον ΟΠΕΚΕΠΕ εναπόκειται η ευθύνη για την ενημέρωση των τραπεζικών ιδρυμάτων όσον αφορά το τυχόν ακατάσχετο ή μη των επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι αγρότες.  Αυτό σημειώνει σε απάντησή της σε σχετική ερώτηση του βουλευτή, Λ. Αυγενάκη η υφυπουργός Οικονομικών, Κατ. Παπανάτσιου.

Όπως σημειώνεται στην απάντηση «δεν κατάσχονται, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία οι προκαταβολές και οι ενδιάμεσες πληρωμές των δικαιούχων για την υλοποίηση των πράξεων που συγχρηματοδοτούνται από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης».

Βεβαίως, παραμένουν σε ισχύ οι γενικές διατάξεις περί φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων, χωρίς όμως τον όρο της παρακράτησης.

Αντίθετα, όπως διευκρινίζει η υφυπουργός Οικονομικών, οι τελικές πληρωμές των ανωτέρω δικαιούχων, μετά την ολοκλήρωση του έργου,δύνανται να κατάσχονται, συμψηφίζονται, παρακρατούνται ή να αποδίδονται για λογαριασμό του δικαιούχου και καταβάλλονται με την υποχρεωτική προσκόμιση αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας Ο βουλευτής, Λ. Αυγενάκης αναφερόταν στην ερώτησή του στα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση αναφορικά με τις κατασχέσεις επιδοτήσεων, ενισχύσεων και αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, οι οποίες πραγματοποιούνται από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών.

www.dikaiologitika.gr

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.