Αγροτικά

Συμβουλές γεωπόνων για τις ασθένειες της ελιάς στην Κρήτη και ειδικότερα στις όψιμες περιοχές

Συμβουλές γεωπόνων για τις ασθένειες της ελιάς στην Κρήτη και ειδικότερα στις όψιμες περιοχές

Νέο ενημερωτικό δελτίο σχετικά με την άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση των σημαντικών εχθρών

A-
A+
19/06/2017 | 13:04

Νέο ενημερωτικό δελτίο σχετικά με την άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση των σημαντικών εχθρών και ασθενειών της ελιάς εξέδωσε για τον Νομό Χανίων το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου. Στο δελτίο αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

Εχθροί της ελιάς (όψιμες περιοχές)

Βλαστικό στάδιο ελιάς όψιμων περιοχών (ποικιλία Κορωνέϊκη): Ολοκληρώθηκε το στάδιο της καρπόδεσης – µικροί καρποί µεγέθους κόκκου σταριού.

Πυρηνοτρήτης (Prays oleae)

Στο δίκτυο παγίδευσης των όψιµων περιοχών, η πτήση της καρπόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου. ∆ιαπιστώθηκαν πυκνές ωοτοκίες στους νεαρούς καρπούς. Οι νεαρές προνύµφες εκκολάπτονται πάνω στον κάλυκα, μπαίνουν στον καρπό και αναπτύσσονται τρώγοντας τον πυρήνα. Οι προσβεβληµένοι καρποί πέφτουν πρόωρα.

Οδηγίες: Συστήνεται ψεκασµός κάλυψης κατά των προνυµφών µε κατάλληλα εγκεκριµένα εντοµοκτόνα. Στόχος είναι η καταπολέµηση των νεαρών προνυµφών πριν μπουν στον καρπό.

Χρόνος επέµβασης: Στις όψιµες περιοχές 14 – 17 Ιουνίου. Ανάγκη καταπολέµησης έχουν ελαιώνες µε χαµηλή καρπόδεση. Αν τα δέντρα έχουν δέσει ικανοποιητικά ή παρουσιάζουν ασήµαντη καρποφορία δε χρειάζεται να ψεκάσετε.

Ρυγχίτης (μπίμπικας) (Rhynchites cribripennis)

Σκαθάρι µεγέθους 0,5 εκ. χρώµατος κεραµιδί µε χαρακτηριστικό ρύγχος που µετά την καρπόδεση τρέφεται στους νεαρούς καρπούς και στη συνέχεια ωοτοκεί, σχηµατίζοντας µε το ρύγχος του τρύπες µορφής «κρατήρα» στην επιφάνεια των καρπών. Η προνύµφη τρέφεται µέσα στον πυρήνα του προσβεβληµένου καρπού προκαλώντας πρόωρη καρπόπτωση. ∆ιαπιστώνονται ανησυχητικές προσβολές τοπικού χαρακτήρα στις πρώιµες και στις µεσοπρώιµες περιοχές όπου οι προσβεβληµένοι καρποί διακρίνονται ξεκάθαρα.

Οδηγίες: Συστήνεται συχνή και προσεκτική εξέταση των ελαιώνων όλων των περιοχών για έγκαιρη και αποτελεσµατική αντιµετώπιση. Στους ελαιώνες όψιµων περιοχών να γίνει έλεγχος πυκνότητας πληθυσµού νωρίς το πρωί µε τίναγµα κλαδιών πάνω σε λευκή επιφάνεια. Αν καταµετρηθούν περισσότερα από 3-4 ακµαία ανά κλάδο συστήνεται ψεκασµός µετά την ολοκλήρωση της καρπόδεσης, ιδιαίτερα εάν είχατε διαπιστώσει ζηµιές στην παραγωγή κατά τα δύο προηγούµενα χρόνια. Με επιλογή κατάλληλου εντοµοκτόνου γίνεται συνδυασµένη αντιµετώπιση µε τον πυρηνοτρήτη.

Ωτιόρυγχος (Otiorrynchus cribricollis)

Νυχτόβιο σκαθάρι που βρίσκεται την ηµέρα κρυµµένο στο χώµα και τη νύχτα ανεβαίνει στο φύλλωµα από τον κορµό. Προσβάλει τα τρυφερά µέρη της βλάστησης προκαλώντας χαρακτηριστικά πριονωτά φαγώµατα περιφερειακά στα φύλλα και πτώση καρπών µαζί µε τον ποδίσκο ή µέρος του τρυφερού βλαστού.

Οδηγίες:  Στις όψιµες περιοχές και µόνο σε ελαιώνες µε ιστορικό προσβολών συνιστάται να γίνουν επεµβάσεις στο έδαφος σε ακτίνα 50 εκ. γύρω από τη βάση του κορµού εναντίον των ακµαίων, µε εγκεκριµένο οργανοφωσφορικό σκεύασµα για τη διακοπή της ανόδου του εντόµου στα δέντρα. Μπορεί να γίνει συνδυασµένη αντιµετώπιση µε τον πυρηνοτρήτη φροντίζοντας να ψεκάζονται ο λαιµός και ο κορµός των δέντρων.

Ενημέρωση: Στην ήδη εγκεκριµένη στην καλλιέργεια της ελιάς δραστική phosmet για τον πυρηνοτρήτη και το δάκο, δόθηκε έγκριση σε σκεύασµα από 29-3-2017 µε τροποποίηση του φάσµατος δράσης και για τη µαργαρόνια, τον ωτιόρυγχο και το λεκάνιο.