Αγροτικά

Τα παράνομα Γεωργικά φάρμακα και πώς να τα αναγνωρίζετε

Τα παράνομα Γεωργικά φάρμακα και πώς να τα αναγνωρίζετε

Ανακοίνωση της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας

A-
A+
24/11/2014 | 15:02

Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των παράνομων γεωργικών φαρμάκων, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας εξέδωσε ειδική ανακοίνωση παραθέτοντας πληροφορίες για το πώς διακρίνονται τα παράνομα φυτοφάρμακα σε σχέση με τα νόμιμα.
Όπως επισημαίνεται, τα νόμιμα φυτοφάρμακα έχουν ετικέτα στην Ελληνική γλώσσα, που αναφέρει τον αριθμό έγκρισης, την εταιρεία κάτοχο της έγκρισης, τις οδηγίες χρήσεις και τις προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν από τον χρήστη, σημειώνοντας παράλληλα ότι το νόμιμο φυτοφάρμακο συνήθως εισάγεται σε μεγάλες συσκευασίες των 200 λίτρων από τις εταιρείες κατόχους των εγκρίσεων κυκλοφορίας.

Αντιθέτως, το παράνομο φυτοφάρμακο είναι σε μπουκάλι χωρίς ετικέτα ή σε μπουκάλι με ξενόγλωσση ετικέτα, εισάγεται με φορτηγά αυτοκίνητα με αλλοδαπούς οδηγούς, από παραγωγούς ή από «μεσάζοντες» σε συσκευασίες μέχρι 20 λίτρα.
Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
“Τα παράνομα φυτοφάρμακα διακρίνονται από τα νόμιμα φυτοφάρμακα ως εξής:
Τα νόμιμα φυτοφάρμακα έχουν ετικέτα στην Ελληνική γλώσσα, που αναφέρει τον αριθμό έγκρισης, την εταιρεία κάτοχο της έγκρισης, τις οδηγίες χρήσης, τις προφυλάξεις που πρέπει να πάρει ο χρήστης όταν π.χ. ψεκάζει, τις οδηγίες για περίπτωση ατυχήματος κ.α. Το νόμιμο φυτοφάρμακο συνήθως εισάγεται σε μεγάλες συσκευασίες των 200 λίτρων από τις εταιρείες κατόχους των εγκρίσεων κυκλοφορίας και συσκευάζεται από τα Ελληνικά εργοστάσια φυτοφαρμάκων ή σε ετοιμόχρηστες συσκευασίες μέχρι είκοσι(20) λίτρων που φέρουν ετικέτα στην Ελληνική γλώσσα με τις ανωτέρω αναφερόμενες ενδείξεις.
Το παράνομο φυτοφάρμακο είναι σε μπουκάλι χωρίς ετικέτα ή σε μπουκάλι με ξενόγλωσση ετικέτα (συνήθως στη Βουλγαρική ή Τουρκική γλώσσα), εισάγεται με φορτηγά αυτοκίνητα με αλλοδαπούς οδηγούς, από παραγωγούς, ή από «μεσάζοντες» Ελληνικής ή αλλοδαπής υπηκοότητας σε συσκευασίες μέχρι 20 λίτρα για να μπορεί να πουληθεί άμεσα, χωρίς παραστατικά ή με παραστατικά που το περιγράφουν παραπλανητικά ως λίπασμα.
Με τα παράνομα φυτοφάρμακα, εκτίθενται σε μεγάλους κινδύνους οι χρήστες των προϊόντων, το περιβάλλον και οι καταναλωτές των προϊόντων που θα ψεκαστούν με παράνομα φυτοφάρμακα.
Ισχύουσα Κοινοτική και Εθνική νομοθεσία
Σύμφωνα με το άρθρο 28§1 του Κανονισμού (ΕΚ) 1107/2009 ένα φυτοπροστατευτικό προϊόν δεν διατίθεται στην αγορά ούτε χρησιμοποιείται αν δεν έχει αδειοδοτηθεί στο οικείο κράτος μέλος σύμφωνα με τον εν λόγω κανονισμό. Ο Έλληνας παραγωγός δεν χρειάζεται να κατέχει γνώσεις νομοθεσίας φυτοφαρμάκων, αρκεί να γνωρίζει ότι από το 1977 που ψηφίστηκε ο ν.721/1977 (ΦΕΚ 298Α) τα νόμιμα φυτοφάρμακα έχουν ετικέτα στην Ελληνική γλώσσα και αριθμό έγκρισης κυκλοφορίας από το Υπουργείο Γεωργίας (νυν Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) και ότι η μόνη υποχρέωσή του είναι η τήρηση των αναγραφόμενων επί της ετικέτας ενός φυτοφαρμάκου. Τα ελεγμένα και εγγυημένα φυτοφάρμακα διακινούνται από καταστήματα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων από το 1973, τα οποία καταστήματα διαθέτουν γεωπόνο που τους παρέχει όχι μόνον το φυτοφάρμακο αλλά και την απαιτούμενη τεχνική στήριξη.
Όταν κάποιος διακινεί, μεταφέρει ή προμηθεύεται ένα παράνομο φυτοφάρμακο, το οποίο δεν είναι ελεγμένο, δεν έχει ετικέτα στην Ελληνική γλώσσα και δεν πουλιέται από κατάστημα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων, ο κύριος λόγος είναι γιατί έχει μεγάλη διαφορά τιμής και συνεπώς θα κερδίσει το παράνομο χρηματικό όφελος, παρακάμπτοντας τη νομοθεσία και εκθέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, τις καλλιέργειες και την οικονομία. Συνεπώς, και μόνον η ανυπαρξία ετικέτας ή η ύπαρξη ξενόγλωσσης ετικέτας στα φυτοφάρμακα τεκμηριώνει τη παράβαση για παράνομα φάρμακα».