Άκουσον άκουσον

Τρώμε παϊδάκι Νέας Ζηλανδίας και τα δικά μας αρνιά παραμένουν απούλητα

Τρώμε παϊδάκι Νέας Ζηλανδίας και τα δικά μας αρνιά παραμένουν απούλητα

Αντιδράσεις προκαλούν οι εισαγωγές κρέατος και γάλακτος απο ξένες χώρες.

A-
A+
16/07/2018 | 14:55

Μετά τις καταγγελίες για τις παράνομες εισαγωγές του αιγοπρόβειου γάλατος από εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε… φορολογικούς παραδείσους, έρχεται και ο ΕΛΓΟ “Δήμητρα”
και κάνει γνωστό ότι προώθησε στον εισαγγελέα το φάκελο με σφαγείο της Θεσσαλίας που ελληνοποιούσε ρουμάνικα αρνιά. Την ίδια ώρα, η Κρήτη αδυνατεί να πουλήσει το αιγοπρόβειο γάλα και κρέας, που ειδικά την περίοδο αυτή βρίσκονται στα αζήτητα, και όσα προϊόντα βρίσκουν αγοραστές πουλιούνται σε τιμές πείνας!

Συγκεκριμένα, στον εισαγγελέα έστειλε χθες φάκελο με σφαγείο της Θεσσαλίας που ελληνοποιούσε ρουμάνικα αρνιά – 734 τον αριθμό – ο ΕΛΓΟ “Δήμητρα”. Την υπόθεση είχε ανακαλύψει σε έλεγχο που πραγματοποίησε στις 7 Μαΐου 2018. Ο Οργανισμός στην ανακοίνωσή του δεν κατονομάζει την επιχείρηση ή τον ιδιοκτήτη της, όπως το ίδιο κάνει και στις κυρώσεις που επέβαλε, μετά από διασταυρωτικούς ελέγχους, σε δεκάδες επιχειρήσεις.

«Είναι ντροπή για την κτηνοτροφία μας»

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Αλέκος Στεφανάκης χθες, σχολιάζοντας τις παρανομίες τόσο στο αιγοπρόβειο γάλα όσο και στο κρέας.
Χθες, λοιπόν, ο κ. Στεφανάκης ξεκαθάρισε ότι στο γάλα η υπόθεση έχει πολλές και μεγάλες προεκτάσεις, αφού έχει να κάνει τόσο με ελληνοποίηση του γάλακτος όσο και με παρανομίες σε βάρος γαλακτομικών προϊόντων ΠΟΠ, που υποτίθεται ότι φτιάχνονται αποκλειστικά και μόνο με γάλα ντόπιας παραγωγής!
«Το πρόβλημα έχει δύο διαστάσεις: Η πρώτη είναι η παραγωγή ΠΟΠ προϊόντων. Στη Βόρεια Ελλάδα είναι η φέτα. Στην Κρήτη είναι η γραβιέρα. Η νομοθεσία απαιτεί ρητά το γάλα να είναι ντόπιο, από παραδοσιακά εκτρεφόμενα ζώα, για να αποτυπώνονται στο ΠΟΠ τυρί τα χαρακτηριστικά του τόπου από τον οποίο παράγεται. Άρα, θα έπρεπε ο κρατικός μηχανισμός τις βιομηχανίες εκείνες που εισάγουν γάλα και το χρησιμοποιούν για την παραγωγή της φέτας να τις διασύρει και να το πάει μέχρι το τέρμα», καταγγέλλει ο Αλέκος Στεφανάκης. «Διότι μέσα από τέτοιες παρανομίες διακυβεύεται η φέτα».

Και η δεύτερη διάσταση έχει να κάνει με το γεγονός ότι «σε αυτό τον τόπο έχει καταργηθεί ο ορθολογισμός. Σήμερα που τα δανεικά έχουν τελειώσει και ό,τι δανεικά χρεώνουν τις επόμενες γενιές είναι για να εξοφληθούν αυτά που εμείς καταναλώσαμε και δημιουργήσαμε και τα χρέη, τα χρήματα πλέον που κυκλοφορούν στον τόπο είναι αυτά που προέρχονται από την πραγματική οικονομία. Δηλαδή από τον τουρισμό και από τον πρωτογενή τομέα, μαζί με τις επιδοτήσεις οι οποίες έρχονται εξαιτίας του…».

Παϊδάκι Νέας Ζηλανδίας και… τα δικά μας απούλητα

Στο σημείο αυτό, ο γνωστός κτηνίατρος λέει ότι όταν φέρνουμε τα αρνιά από τη Ρουμανία και δεν μπορούν να πουλήσουν οι δικοί μας κτηνοτρόφοι, ή όταν συμβαίνουν ανάλογες καταστάσεις και στο γάλα, τότε τα χρήματα φεύγουν στο εξωτερικό και δε μένουν στον τόπο μας. Ο κ. Στεφανάκης αναφέρει ότι σήμερα οι καταναλωτές έχουν αφεθεί στο έλεος της τηλεοπτικής διαφήμισης και έχουν εγκαταλείψει τη διατροφή με ντόπια προϊόντα. Και την ίδια ώρα, τα ξενοδοχεία δεν προωθούν τα δικά μας προϊόντα, αλλά στηρίζονται σχεδόν σε απόλυτο βαθμό από τα ξένα.

«Σήμερα που μιλάμε, το παϊδάκι το κατεψυγμένο της Νέας Ζηλανδίας είναι στα 10 ευρώ το κιλό στα ξενοδοχεία. Και τα αρνιά μας είναι απούλητα, γιατί δεν υπάρχει το σύστημα να πάει να χτυπήσει τις πόρτες των ξενοδοχείων για να πουλήσει το αρνί. Όπως δεν υπάρχει το σύστημα που θα πάει να χτυπήσει τις πόρτες των ξενοδοχείων για να πουλήσουμε τα τυριά μας», λέει ο κ. Στεφανάκης. Για τον ΕΛΓΟ “Δήμητρα” τονίζει ότι πληρώνεται από τους παραγωγούς και πρέπει να τον αφήσουν άπαντες να κάνει σωστά τη δουλειά του, σε μια χώρα με αποδεκατισμένες τις υπηρεσίες. Όσο για τις εισαγωγές των ζωονόσων, ο ίδιος λέει ότι «στην Ε.Ε. υπάρχουν προγράμματα ελέγχου. Όταν όμως γίνονται εισαγωγές από χώρες που δεν κάνουν τέτοιους ελέγχους, τότε έχουμε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά…».

Πηγή: creteplus