Αγροτικά

Χάθηκε η μάχη της φέτας

Χάθηκε η μάχη της φέτας

Η ονομασία της φέτας και στα τυριά Νοτίου Αφρικής

A-
A+
03/06/2016 | 10:32

Επικυρώθηκε την Τετάρτη 1η Ιουνίου η συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και των 6 χωρών-μελών της ομάδας SADC, αφήνοντας ουσιαστικά τη φέτα απροστάτευτη απέναντι στις απομιμήσεις τυριών που κυκλοφορούν.

Μόλις χθες  επικυρώθηκε η Συμφωνία από το Συμβούλιο της Ευρώπης των 28 χωρών-μελών και των έξι χωρών-μελών της SADC (Μποτσουάνα, Λεσότο, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Νότια Αφρική και Σουαζιλάνδη), που προβλέπει ότι η φέτα και οι ελιές Καλαμάτας, εξαιρούνται της λίστας της «προστασίας» ευρωπαϊκών προϊόντων προέλευσης.

Η «μάχη» της φέτας ουσιαστικά είχε χαθεί από το 2014, όπου και είχε κλείσει το οριστικό κείμενο της συμφωνίας ενώ έμενε και η τελική επικύρωσή του με υπογραφές. Στις 10 Ιουνίου στο Kasane της Μποτσουάνα, έχει προγραμματιστεί και η επίσημη τελετή για τις τελικές υπογραφές επικύρωσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην εν λόγω συμφωνία, η ΠΟΠ ελληνική φέτα προστατεύεται με υποσημείωση, που ουσιαστικά αφήνει για πέντε χρόνια το περιθώριο και σε τυριά «τύπου φέτα» ή ακόμα και «φέτα Νοτίου Αφρικής» να κυκλοφορούν. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι δεν υπάρχει προστασία από τις απομιμήσεις.

Τι προβλέπει η Συμφωνία;

Σε ότι μας αφορά, η ελληνική φέτα και οι ελιές Καλαμάτας, εξαιρούνται της λίστας «προστασίας» ευρωπαϊκών προϊόντων προέλευσης στο κείμενο της Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Νότια Αφρική (SADC).

Παρόλο που στη συμφωνία περιλαμβάνονται πάνω από 200 προϊόντα, που ανήκουν στην κατηγορία των ευρωπαϊκών Π.Ο.Π., στην περίπτωση της φέτας και της ελιάς Καλαμών, υπάρχουν σαφείς υποσημειώσεις.

Έτσι, με ειδικούς αστερίσκους τονίζεται ότι για διάστημα 5 ετών, οι παραγωγοί της Ν. Αφρικής διατηρούν τη δυνατότητα παραγωγής και εμπορίας της φέτας με την επωνυμία «South Africa Feta» ή «Feta Style» ή «Feta-type» και με σαφή αναγραφή του τρόπου παραγωγής.

Ωστόσο, αρκεί να θυμίσουμε, πως η ελληνική φέτα έχει καθιερωθεί ως Π.Ο.Π. και παράγεται αποκλειστικά από γάλα πρόβειο ή μίγμα αυτού με γίδινο σε συγεκριμένους νομούς της Ελλάδας και από συγκεκριμένες φυλές αιγοπροβάτων.

Καθολικό αίτημα η προστασία της φέτας

Σημειωτέον ότι την πλήρη προστασία της φέτας στην εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με τη Νότια Αφρική αλλά και σ’ όλες τις εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε. με τρίτες χώρες ζητούν από την κυβέρνηση σύσσωμοι θεσμικοί παράγοντες του αγροτικού κλάδου και Έλληνες ευρωβουλευτές.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου εξέφρασε τις ανησυχίες του για το θέμα αυτό στο περιθώριο συνάντησης που είχε με τον Επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, στα πλαίσια του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στο Άμστερνταμ στις 30 Μαΐου.

Το μόνο που κατάφερε να εξασφαλίσει η ελληνική πλευρά είναι μια δέσμευση ότι κατά την μεταβατική περίοδο των 5 ετών από την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας Ε.Ε. με τη Νότια Αφρική θα αρχίσει διαδικασία αναθεώρησης, με σκοπό να επιτευχθεί το ίδιο επίπεδο προστασίας για όλες τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας.