επικαιρότητα

Χτίζοντας μια νέα εποχή στον αγροτικό τομέα

Χτίζοντας μια νέα εποχή στον αγροτικό τομέα

Από την ΓΕ.ΑΝΑ.Μ Κουτσάκης Μιχάλης: Το ΠΑΑ ως μέσο επιδοτούμενης επιχειρηματικής Γεωργίας.

A-
A+
21/03/2018 | 7:30

Γράφει ο: Κουτσάκης Μεν. Μιχάλης

Γεωπόνος – Μελετητικό Γραφείο ΓΕ.ΑΝΑ.Μ

 

Η χρονιά που διανύουμε θεωρείται ως ορόσημο για την ελληνική αγροτική παραγωγή καθώς βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης κάποια από τα μέτρα του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ενώ τους αμέσως επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσουν και τα υπόλοιπα καλύπτοντας έτσι ένα ευρύ φάσμα αναγκών του αγροτικού κλάδου. Η δε αξιοποίηση τους θεωρείται επιβεβλημένη ούτως ώστε αξιοποιώντας στο έπακρο τους διαθέσιμους πόρους και αυξάνοντας την παραγωγικότητα και την προστιθέμενη αξία με καινοτόμες και αειφόρες πρακτικές να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των προϊόντων που παράγει η περιοχή μας.

Πιο συγκεκριμένα αυτήν τη περίοδο και ως τα μέσα Μάιου είναι ανοιχτό το μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης που αποτελεί ένα από τα κορυφαία προγράμματα του πρωτογενούς τομέα και απευθύνεται σε όσους επαγγελματίες αγρότες αλλά και συλλογικά σχήματα επιθυμούν να επενδύσουν στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων τους τόσο στην φυτική όσο και στη ζωική παράγωγη. Το μέτρο χωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες : το υπομέτρο 4.1.1 που αφορά την υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης , δηλαδή ίδρυση, ανέγερση και επέκταση γεωργικών κτιρίων και κατασκευών όπως σταβλικές , μελισσοκομικές, θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις και αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού όπως τρακτέρ με παρελκόμενα του, νέες πολυετείς φυτείες κ.α, καθώς και το υπομέτρο 4.1.3 που αφορά την υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην χρήση Α.Π.Ε και προστασίας του περιβάλλοντος ( φωτοβολταικάκ.α)

Η επιδότηση και στα δύο ανέρχεται στο 50-60% του αιτούμενου προϋπολογισμού ενώ το ύψος αυτού ανέρχεται έως τις 300.000 ευρώ. Μέτα τον Αύγουστο  αναμένεται να βγει η προκήρυξη και του υπομέτρου 4.1.2 που συμβάλει στην εξοικονόμηση και διαχείριση ύδατος, όπως κατασκευή γεωτρήσεων, αρδευτικών δεξαμενών και διχτύων καλύπτοντας όλο το φάσμα των αναγκών του αγροτικού τομέα.

Παράλληλα να προσθέσουμε ότι από τα μέσα Μαρτίου πρόκειται να υλοποιηθεί το νέο μέτρο της βιολογικής γεωργίας- κτηνοτροφίας 2018, δίνοντας την δυνατότητα μετατροπής της φυτικής ή ζωικής εκμετάλλευσης από συμβατική σε βιολογική, αλλά και δίνοντας κίνητρα παραμονής σε ήδη ενταγμένες βιολογικές  εκμεταλλεύσεις , κατανοώντας τις ανάγκες της εποχής για ασφαλή πιστοποιημένα αλλά και βιολογικά προϊόνταμε όνομα θέση και ταυτότητα στην αγορά.

Απαραίτητη προϋπόθεση και βάση επιτυχίας για όλα αυτά είναι ο παραγωγός επιχειρηματίας να έχει μια σωστή δήλωση καλλιέργειας (ΟΣΔΕ) της εκμετάλλευσής του, ώστε με τα παραπάνω εργαλεία να επιτύχει  αυτή να  είναι ταχέως αναπτυσσόμενη τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

Η αγροτική λοιπόν οικονομία έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, τις οποίες πρέπει να εκμεταλλευτούμε για να την καταστίσουμε εξωστρεφή και ανταγωνιστική.

Μοίρες, Αγίου Γεωργίου 56

Τηλ.: 28920 25165  –  6987 666011

Καθημερινά: 09:00 – 14:30 & 17:00 – 20:00

Σάββατο: 09:00 – 15:00