ΕΠΣΗ - ΕΠΟ

Ανακοίνωση-απάντηση του Συλλόγου προπονητών Ηρακλείου

Ανακοίνωση-απάντηση του Συλλόγου προπονητών Ηρακλείου

A-
A+
12/12/2016 | 17:22

Ο Σύλλογος προπονητών Ηρακλείου με ανακοίνωση που εξέδωσε πήρε θέση για όσα έχουν δημοσιευθεί τις προηγούμενες ημέρες σε τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφορικά με με το θέμα των προϋποθέσεων άσκησης του επαγγέλματος του προπονητή στις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις της ΕΠΣΗ.
Τονίζει ότι ο Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Ηρακλείου δεν ψηφίζει νόμους, δεν θεσμοθετεί τους κανονισμούς διεξαγωγής των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων και, φυσικά, δεν εποπτεύει την τήρηση των νόμων και των κανονισμών αυτών.
Παράλληλα όσο αφορά το θέμα που προέκυψε με τον Δημήτρη Βολωνάκη αναφέρει χαρακτηριστικά ότι δεν αμφισβητούν τα πτυχία του εν λόγω προπονητή αλλά προτρέπει να αποφεύγει εκφράσεις εντυπωσιασμού και κενές απειλές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Τις τελευταίες ημέρες, προς δυσάρεστη μας έκπληξη, έχουν δημοσιευθεί σε τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και σε αντίστοιχες ιστοσελίδες διάφορα άρθρα και ανακοινώσεις αναφορικά με το θέμα των προϋποθέσεων άσκησης του επαγγέλματος του προπονητή στις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις της ΕΠΣΗ.

Καταρχήν, πρέπει να καταστήσουμε σαφές αυτό που είναι κατά την γνώμη μας αυτονόητο. Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Ηρακλείου έχει ως βασικούς του σκοπούς, αφενός μεν την ανάπτυξη και την υγιή λειτουργία του αθλήματος που όλοι μας αγαπάμε και υπηρετούμε , αφετέρου δε την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των προπονητών ποδοσφαίρου.
Δεν ψηφίζει νόμους, δεν θεσμοθετεί τους κανονισμούς διεξαγωγής των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων και, φυσικά, δεν εποπτεύει την τήρηση των νόμων και των κανονισμών αυτών.
Πάντοτε, όμως, θα υπερασπίζεται τη νομιμότητα, ακόμα και αν διαφωνεί στην ουσία, και θα επισημαίνει τα όποια προβλήματα ανακύπτουν. Δεν αντιδικεί με πρόσωπα και δεν στοχεύει πρόσωπα, στοχεύει προβλήματα.

Όπως, λοιπόν, πολύ καλά γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις της ΕΠΣΗ:

1. Κάθε έτος δημοσιεύονται από την ΕΠΣΗ οι σχετικές προκηρύξεις για την διεξαγωγή των τοπικών πρωταθλημάτων όλων των κατηγοριών και των αγώνων της πρώτης φάσης του κυπέλλου Ελλάδας ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών.
Οι προκηρύξεις αυτές θέτουν τους κανόνες διεξαγωγής των αγώνων και τις προϋποθέσεις συμμετοχής των ποδοσφαιρικών σωματείων σε αυτές.

2. Κάθε ποδοσφαιρικό σωματείο, που δικαιούται και επιθυμεί να λάβει μέρος στις διοργανώσεις αυτές, υποβάλλει στην ΕΠΣΗ έγγραφη δήλωση συμμετοχής, η οποία και σημαίνει ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων της προκήρυξης και του Καταστατικού, των Κανονισμών, των εγκυκλίων, των οδηγιών και των αποφάσεων της FIFA, της UEFA και της ΕΠΟ.

3. Σύμφωνα, λοιπόν, με το αρ. 21 της από 21-7-2016 προκήρυξης της ΕΠΣΗ για τους αγώνες τοπικών πρωταθλημάτων σωματείων ερασιτεχνικής κατηγορίας
«… 21. ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ
α) Απαραίτητη προϋπόθεση, για την άσκηση επαγγέλματος προπονητή ποδοσφαίρου για μεν τους Έλληνες είναι η εγγραφή τους, ως μέλος σε Σύνδεσμο ή Σωματείο Προπονητών που είναι μέλος της Ομοσπονδίας Προπονητών Ποδοσφαίρου Ελλάδος (ΟΠΠΕ) και έχει τηρήσει τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 13 παρ.3 του καταστατικού της Ε.Π.Ο., για δε τους αλλοδαπούς η τήρηση των όρων του άρθρου 3 του κανονισμού προπονητών ΕΠΟ 2016.
β) Οι προπονητές των σωματείων της Α1 Ερασιτεχνικής κατηγορίας, θα πρέπει υποχρεωτικά να πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στον Κανονισμό Προπονητών Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ περιόδου 2016 να είναι κάτοχοι ταυτότητας – διπλώματος UEFA B (και άνω) ή ταυτότητα τριετίας της ΕΠΟ, να κατέχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος, να είναι μέλη του Συλλόγου Προπονητών Ποδοσφαίρου Ηρακλείου ή άλλου Συλλόγου και να κατέχουν Δελτίο Πιστοποίησης Προπονητή που εκδίδεται από την Ε.Π.Σ. Ηρακλείου, κατόπιν απόφασης της ΕΠΟ.

Επίσης, τα σωματεία της Α2, Β’ και Γ’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας μπορούν να προσλάβουν, εφόσον το επιθυμούν, διπλωματούχους προπονητές με βάση την κατηγοριοποίηση του άρθρου 6 παρ. 1 του Κανονισμού Προπονητών Ποδοσφαίρου οι οποίοι κατέχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος, είναι μέλη Συλλόγου Προπονητών και κατέχουν Δελτίο Πιστοποίησης Προπονητή. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα σωματεία της Α2, Β’ και Γ’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας είναι υποχρεωμένα να προμηθευτούν από την Ε.Π.Σ. Ηρακλείου την ταυτότητα πάγκου τον εκτελούντα χρέη προπονητή, άλλως δεν επιτρέπεται η παρουσία προσώπου στον πάγκο του σωματείου. Την περίοδο 2017-2018, τα σωματεία της Α2 Ερασιτεχνικής Κατηγορίας, θα πρέπει υποχρεωτικά να προσλάβουν διπλωματούχους προπονητές.
γ) Σύμφωνα με τον Κανονισμό Προπονητών 2015, για τα τοπικά πρωταθλήματα οι ΕΠΣ εκδίδουν δελτίο πιστοποίησης εισόδου του προπονητή στον αγωνιστικό χώρο (τεχνική περιοχή). Το δελτίο πιστοποίησης εισόδου, είναι ονομαστικό σε περίπτωση δε αντικατάστασης του προπονητή, θα πρέπει να εκδοθεί νέο στον αντικαταστάτη του, με υποβολή νέων δικαιολογητικών από το σωματείο ή την ΠΑΕ. δ) Προπονητής και ο τυχόν βοηθός προπονητή, ο οποίος δεν κατέχει το ως άνω δελτίο πιστοποίησης εισόδου στον αγωνιστικό χώρο (τεχνική περιοχή) απαγορεύεται να εισέλθει σ’ αυτόν.
Ο έλεγχος διενεργείται υποχρεωτικά από τους διαιτητές του αγώνα, σύμφωνα με τον Κ.Α.Π…».
4. Περαιτέρω, σύμφωνα, με το αρ. 18 παρ. 1 περ. γ. της από 21-7-2016 προκήρυξης της ΕΠΣΗ για τους αγώνες τοπικών πρωταθλημάτων σωματείων ερασιτεχνικής κατηγορίας «… Οι ομάδες σε όλους τους αγώνες τους υποχρεούνται να έχουν
μαζί τους και να παραδίδουν στο διαιτητή: … γ. Δελτίο Πιστοποίησης Προπονητή…».
5. Τα ανωτέρω αυτονόητα επισημάνθηκαν και στην σχετική ανακοίνωση της ΕΠΣΗ, η οποία επέστησε την προσοχή των ποδοσφαιρικών σωματείων στην τήρηση της νομιμότητας. Σύμφωνα, λοιπόν, και με την ΕΠΣΗ, οι ανωτέρω διατάξεις αποτελούν την θεσμοθετημένη νομιμότητα ως προς την άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή στις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις της ΕΠΣΗ και τη συμμετοχή με την ιδιότητα του προπονητή στους ποδοσφαιρικούς αγώνες.
Όλα δε ανεξαιρέτως τα ποδοσφαιρικά σωματεία που υπέβαλαν δήλωση συμμετοχής στις διοργανώσεις, αποδέχθηκαν συμβατικά την ισχύ και υποχρεωτικότητα των διατάξεων αυτών.
Κλείνοντας, κρίνουμε σκόπιμο να τονίσουμε ότι ο Σύνδεσμος Προπονητών
Ποδοσφαίρου Ηρακλείου ουδέποτε αμφισβήτησε τα πτυχία και τα προσόντα του
κ. Δημήτρη Βολονάκη. Απλά επεσήμανε ότι ο κ. Δημήτριος Βολονάκης, αλλά και άλλοι προπονητές, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της από 21-7-2016 προκήρυξης της ΕΠΣΗ για τους αγώνες τοπικών πρωταθλημάτων σωματείων ερασιτεχνικής κατηγορίας. Καλό θα ήταν, λοιπόν, όλοι μας να αποφεύγουμε εκφράσεις εντυπωσιασμού και κενές απειλές. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλους μας ενδιαφέρει η τήρηση της νομιμότητας και η υγιής λειτουργία του αθλήματος που αγαπάμε και υπηρετούμε. Ας ενώσουμε, λοιπόν, τις δυνάμεις προς τον σκοπό αυτό.
Για το Δ. Σ.

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.