Αυτοδιοίκηση

Δημοτικοί σύμβουλοι υπέρ καλλιτεχνών γκράφιτι

Δημοτικοί σύμβουλοι υπέρ καλλιτεχνών γκράφιτι

Στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα συζητηθεί η πρόταση ψηφίσματος για γκράφιτι.

A-
A+
12/01/2017 | 11:07
Να υπενθυμίσουμε ότι οι νεαροί – κατηγορούμενοι είχαν προσκληθεί από τον Δήμο και άλλους φορείς προκειμένου να δημιουργήσουν τα έργα στους παραπάνω χώρους.

Το θέμα της δίωξης έθεσε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας Πολιτών» Γ. Σαρρής εκφράζοντας τη συμπαράστασή του προς τα παιδιά και καλώντας τη Δημοτική Αρχή να διαθέσει χώρους για να μπορούν οι νέοι να κάνουν γκράφιτι.

Απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Σαρρή η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βαρβάρα Περράκη επεσήμανε ότι όλοι θα πρέπει να σταθούν στο πλευρό των νεαρών που διώκονται, υπογράμμισε ότι το γκράφιτι ανήκει στην κατηγορία της τέχνης του δρόμου και δεν πρέπει να συγχέεται με διάφορες αυθαίρετες υπογραφές, ενώ εξήρε τον ρόλο του καταξιωμένου εικαστικού Γιώργου Αυγέρου στη δυνατότητα που έδωσε στα παιδιά να δημιουργήσουν στον χώρο του δημοτικού πάρκινγκ.

Η κα Περράκη πρότεινε ακόμα την έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, πρόταση η οποία, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Τ. Βάμβουκας μιλώντας στα «Χ.ν.», θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Δημήτρης Μαριδάκης
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

15 ΝΕΑΡΟΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Στο εδώλιο για γκράφιτι

Στο εδώλιο του κατηγορούμενου για… γκράφιτι που έφτιαξαν με την προτροπή και την άδεια του Δήμου βρέθηκαν νέα παιδιά στις 09/01 το πρωί στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χανίων μετά από μήνυση πολίτη για «φθορά αντικειμένου που χρησιμεύει για κοινό όφελος κατ’ εξακολούθηση».

H δίκη τελικά αναβλήθηκε, ωστόσο οι 15 κατηγορούμενοι, δύο εκ των οποίων συμμετείχαν στο γκράφιτι του Δήμου Χανίων στο δημοτικό πάρκινγκ και οι υπόλοιποι στα γκράφιτι που έγιναν στο πλαίσιο του «Αντιρατσιστικού φεστιβάλ» δήλωναν την έκπληξη τους για το ότι κατηγορούνται για δράσεις που μόνο θετικά σχόλια αποκόμισαν.
Στο πλευρό των παιδιών βρέθηκε ο διακεκριμένος ζωγράφος και μέλος του Δ.Σ. της Δημοτικής Πινακοθήκης κ. Γιώργος Αυγέρος.

«Τα παιδιά τα είχε καλέσει ο Δήμος να κάνουν γκράφιτι στους εσωτερικούς χώρους του δημοτικού πάρκινγκ. Το είχε δημοσιεύσει το κάλεσμα και μέσα από τα «Χανιώτικα Νέα», η όλη προσπάθεια έγινε βάσει σχεδίων και είναι αναίτιο αυτά τα παιδιά να δικάζονται. Το γκράφιτι που έχει γίνει, είναι ένα κόσμημα για την πόλη και πραγματικά δεν έχει καμία λογική το να κυνηγάει κάποιος αυτά τα παιδιά», είπε ο κ. Αυγέρος.

Ειδικότερα μιλώντας για το γκράφιτι επισήμανε ότι αποτελεί μια καλλιτεχνική έκφραση που δεν έχει σχέση με τις… μουτζούρες που κατά καιρούς εμφανίζονται σε τοίχους. «Υπάρχει μια λανθασμένη άποψη για το γκράφιτι. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά ζωγραφική σε εξωτερικό χώρο. Υπάρχουν γκαλερί που εκθέτουν γκράφιτι. Π.χ. στη Γαλλία στο Παρίσι ο Δήμος έχει φτιάξει ένα Πολύκεντρο Τεχνών και κάθε 6 μήνες καλλιτέχνες γκράφιτι κάνουν κάτι διαφορετικό στους τοίχους τους! Το ίδιο και η Tate Modern στο Λονδίνο κάλεσε καλλιτέχνες για να φτιάξουν γκράφιτι στους εξωτερικούς χώρους της» επισημαίνει ο κ. Αυγέρος.

Αναφορικά με κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί ότι στα γκράφιτι υπάρχουν… παγανιστικά ή άλλα θρησκευτικά σύμβολα ο ζωγράφος απαντά πως αυτά αποτελούν «αποκυήματα φαντασίας. Πιάνονται από ένα σημείο και φτιάχνουν μυθοπλασίες που καταρρίπτονται άνετα με την απλή λογική». Το δικαστήριο τελικά ανέβαλε την υπόθεση. Πάντως ο ίδιος ο μηνυτής σε αυτήν την υπόθεση, είναι κατηγορούμενος για δυσφήμιση από δημοτικούς συμβούλους και νέους της Κισάμου που δημιούργησαν επίσης γκράφιτι στο χώρο του Λυκείου της περιοχής!

Πηγή: ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.