Αυτοδιοίκηση

Ο κίνδυνος της λειψυδρίας απειλεί την Κρήτη

Ο κίνδυνος της λειψυδρίας απειλεί την Κρήτη

Ο μεγαλύτερος στόχος για τον ΟΑΚ, πάντως, είναι η κατασκευή του διυλιστηρίου στο φράγμα των Ποταμών.

A-
A+
05/06/2018 | 13:03

Οι ελάχιστες βροχοπτώσεις του χειμώνα έχουν όχι μόνο προβληματίσει, αλλά επί της ουσίας προκαλέσει άγχος για τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Για το λόγο αυτό, οι εμπλεκόμενοι φορείς κάνουν συνεχείς επαφές, προκειμένου να συντονιστούν στην κατεύθυνση της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων, για ύδρευση και για άρδευση, ώστε να μην πουν οι κρητικοί και οι επισκέπτες το νερό νεράκι μέσα στο καλοκαίρι.

Μία ακόμα συνάντηση έγινε χθες το απόγευμα στην αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, παρουσία των αντιπεριφερειαρχών, Νίκου Καλογερή και Μανώλη Χνάρη, του Διευθυντή Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρίνου Κριτσωτάκη, του δημάρχου Μυλοποτάμου, Δημήτρη Κόκκινου, αντιδημάρχων, στελεχών του ΟΑΚ, της ΔΕΥΑΡ και των δήμων.

«Η ανομβρία είναι δεδομένη για φέτος, καθώς είναι από τις χειρότερες χρονιές. Προβλήματα πιθανόν να υπάρξουν, όμως ακόμα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς. Έχουμε μεγάλη ζήτηση από τη γεωργία λόγω των λιγοστών βροχοπτώσεων, αλλά και λόγω του τουρισμού. Θέλουμε να δούμε το ισοζύγιο μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και όσο γίνεται να το αμβλύνουμε», σχολίασε ο κ. Κριτσωτάκης σε δηλώσεις του, καλώντας τους πολίτες να κάνουν οικονομία στην κατανάλωση.

«Έχει αρχίσει να ανταποκρίνεται ο κόσμος. Όμως, αυτό που πρέπει να επισημάνουμε ακόμα μία φορά είναι η ανάγκη για οικονομία του νερού από όλους. Για δύο λόγους: γιατί αυτή είναι μία δύσκολη χρονιά και γιατί δεν γνωρίζουμε πώς θα είναι η επόμενη. Κανείς δεν διασφαλίζει ότι του χρόνου θα έχει βροχοπτώσεις. Άρα αν έχουμε μία ανάλογη χρονιά, τότε τα προβλήματα του χρόνου θα είναι περισσότερα.

Σήμερα χρησιμοποιούμε το 6% των βροχοπτώσεων. Υπάρχουν νερά στην Κρήτη, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε, αλλά χρειάζονται ανάλογα έργα. Άρα είναι μία ευκαιρία φέτος να δούμε πώς θα προγραμματίσουμε τα επόμενα έργα, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη προσφορά νερού».

«Προσπαθούμε έστω και την τελευταία στιγμή να κάνουμε τον κόσμο να συνειδητοποιήσει, ειδικά τους χρήστες, και θα έλεγα ακόμα πιο ειδικά τον κόσμο γύρω από τη γεωργία που είναι και ο μεγάλος καταναλωτής, καθώς το 80% περίπου του νερού πηγαίνει στη γεωργία και επομένως πρέπει να υιοθετήσουμε αυτήν την περίοδο που τα πράγματα είναι δύσκολα, ορθές πρακτικές. Δεν χρειάζεται να ληφθούν αυστηρά διαχειριστικά μέτρα- εγώ θεωρώ ότι ο κάθε ένας από μας και ο κάθε φορέας σε συνεργασία με τα μέλη του πρέπει να διαχειριστούν τον πολύτιμο φυσικό πόρο που λέγεται νερό με τον καλύτερο τρόπο. Αυτοί γνωρίζουν τα αποθέματά τους, γνωρίζουν τα όριά τους ποια είναι.
Το σημαντικότερο είναι να αντιληφθούμε όλοι ότι το θέμα είναι σημαντικό, ακόμα και οι πολίτες και εκεί πρέπει να αποταθούμε γιατί μπαίνει και θέμα ατομικής ευθύνης του καθενός από εμάς για το πώς το διαχειρζόμαστε, έτσι ώστε αυτή τη χρονιά, η οποία είναι λίγο δύσκολη από πλευράς αποθεμάτων, να περάσει καλά», τόνισε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής.

ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕΙ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ Η ΔΕΥΑΡ

Γίνονται προσπάθειες να βρεθούν λύσεις μέχρι να γίνει το μεγάλο διυλιστήριο στο φράγμα Ποταμών, ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Βασίλης Θεοδωράκης, ο οποίος τόνισε πως η επιχείρηση εντός των επόμενων εβδομάδων θα επιχειρήσει να ενεργοποιήσει γεωτρήσεις που έχει κάνει.

«Εμείς από πέρυσι έχουμε μπει σε ένα πρόγραμμα ενημέρωσης των πολιτών για το τι γίνεται με τη λειψυδρία. Από πέρυσι η ΔΕΥΑΡ προσπαθεί να διορθώσει διαρροές στους αγωγούς της, ώστε να μην έχουμε απώλεια νερού. Έχουμε κάνει επτά διερευνητικές γεωτρήσεις, οι οποίες έχουν πάει πολύ καλά και προσπαθούμε να τις ενεργοποιήσουμε το αμέσως χρονικό διάστημα.

Προσπαθούμε να κάνουμε εναλλακτικά δίκτυα, που το ένα να μπορεί να τροφοδοτεί το άλλο σε περίπτωση βλάβης. Πιστεύουμε ότι τα πράγματα μπορούν να είναι καλά, αν και με δυσκολίες, εφόσον ο κόσμος ανταποκριθεί στο κάλεσμα που κάνουμε για σχετική οικονομία. Αν αυτό γίνει, πιστεύουμε ότι μπορεί να περάσει αναίμακτα η σεζόν. Σαφώς, όμως, είναι μία δύσκολη σεζόν», τόνισε.

Όσο για το ταχυδιυλιστήριο στην περιοχή του Μαρουλά, το οποίο θα δίνει 6 χιλιάδες κυβικά ημερησίως, οι αισιόδοξες προβλέψεις το θέλουν να είναι έτοιμο στο τέλος της σεζόν.

ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ

Ο μεγαλύτερος στόχος για τον ΟΑΚ, πάντως, είναι η κατασκευή του διυλιστηρίου στο φράγμα των Ποταμών. Αυτό σημείωσε ο Διευθυντής Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών έργων του ΟΑΚ, Βαγγέλης Μαμαγκάκης, ο οποίος εκτίμησε πως «η χρονιά είναι από τις δυσκολότερες της τελευταίας 10ετίας, όμως με έναν καλό σχεδιασμό, θα καταφέρουμε να μην έχουμε πρόβλημα».

Όσο για το μεγάλο έργο τόνισε: «Τελείωσαν και οι γεωλογικές μελέτες, που πήγαν καλά, οπότε στο τέλος του Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η προμελέτη, ώστε να δημοπρατηθεί η μελέτη – κατασκευή. Είναι ένα έργο της τάξης των 15 εκ., εκ των οποίων τα 12 εκ. είναι το έργο και 3 εκ. οι αγωγοί που θα ενώσουν το διυλιστήριο με τις εγκαταστάσεις ύδρευσης. Κατά πάσα πιθανότητα, θα προχωρήσουμε και στην οριστική μελέτη του έργου, η οποία θα μας δώσει αρκετό χρόνο για να προχωρήσουμε πιο γρήγορα. Αν όλα πάνε καλά, αρχές του Σεπτεμβρίου θα έχει τελειώσει η οριστική μελέτη και τότε θα είναι έτοιμο το έργο να δημοπρατηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια του ΥΠΟΜΕΔΙ».

goodnet