Αυτοδιοίκηση

Πώς θα χρηματοδοτηθούν οι Δήμοι για τα αδέσποτα

Πώς θα χρηματοδοτηθούν οι Δήμοι για τα αδέσποτα

Οι Δήμοι της Κρήτης, όπου υπάρχει μέγα θέμα με τα αδέσποτα ζώα,  θα δείξουν ενδιαφέρον;

A-
A+
28/09/2018 | 12:17

Τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση των Δήμων προκειμένου να λειτουργήσουν καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς καθορίζει κοινή υπουργική απόφαση, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αφορά ενέργειες διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, όπως η περισυλλογή τους, η ηλεκτρονική τους σήμανση, η καταγραφή και η αποπαρασίτωσή τους, η στείρωσή τους, ο εμβολιασμός τους, η σίτισή τους, αλλά και οι ενέργειες που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί η υιοθεσία τους.

Η χρηματοδότηση ανέρχεται σε ποσοστό μέχρι 70% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει και εξοφλήσει οι Δήμοι, ενώ για το κόστος σίτισης των ζώων η χρηματοδότηση αγγίζει το 50% των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει και εξοφλήσει οι φορείς για τον σκοπό αυτό.

Ο Δήμος που επιθυμεί να χρηματοδοτηθεί πρέπει να υποβάλει αίτηση στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της οικείας περιφερειακής ενότητας στην οποία ανήκει. Οι επιλέξιμες δαπάνες, όπως σημειώνεται στην απόφαση, αφορούν:

  • Βελτίωση υφιστάμενου καταφυγίου ζώων συντροφιάς, που αφορούν στον εξοπλισμό του και σε κινητά παραρτήματα.
  • Βελτίωση ήδη υφιστάμενου δημοτικού ιατρείου μικρών ζώων.
  • Ιατρικό εξοπλισμό δημοτικού ιατρείου μικρών ζώων για τη διενέργεια κτηνιατρικών πράξεων ή επεμβάσεων.
  • Υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και σίτισή τους.

Την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) υπογράφουν ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξανδρος Χαρίτσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Οι υποχρεώσεις των Δήμων (που δεν τηρούνται)

Σύμφωνα με το Νόμο  «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή την χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» οι Δήμοι της Χώρας έχουν συνοπτικά τις παρακάτω υποχρεώσεις:

-Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

-Κάθε Δήμος ή όμοροι ή συνεργαζόμενοι Δήμοι, ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς επιτρεπομένης της συνεργασίας με ενδιαφερόμενα φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις ή και εθελοντές φιλόζωους σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο, την Περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους.

-Σε κάθε Δήμο συγκροτείται με απόφαση του Δημάρχου, πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

-Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς.

-Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα, καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση, υποβάλλονται σε θεραπευτική αγωγή αν χρειάζεται και εξετάζονται ορολογικά για την ανίχνευση τίτλου αντισωμάτων κατά της Leishmania spp.

-Αδέσποτα ζώα συντροφιάς που δεν έχουν υιοθετηθεί, εφόσον είναι υγιή και είναι μεγαλύτερα των 5 μηνών, επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον αφού προηγουμένως εμβολιαστούν, αποπαρασιτωθούν, στειρωθούν, σημανθούν ηλεκτρονικά και καταγραφούν (αρ. 9, παρ. 9) και εξεταστούν ορολογικά για την ανίχνευση τίτλου αντισωμάτων κατά της Leishmania spp.

-Οι στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, και η σήμανση τους, μπορούν να πραγματοποιούνται δωρεάν και από εθελοντές επαγγελματίες κτηνιάτρους, οι οποίοι συγκεντρώνουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να μπορούν να ασκήσουν νόμιμα το επάγγελμα τον κτηνιάτρου στην Ελλάδα.

Αδιαφορία

Σημειώνεται πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αναφορικά με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς απέστειλε επιστολή σε 169 δήμους που, δεν ανταποκρίθηκαν, απευθύνοντας ταυτοχρόνως την ίδια επιστολή στις Περιφέρειες, ζητώντας από αυτές“ να συντονίσουν και να συγκεντρώσουν τις απαντήσεις των Δήμων αρμοδιότητάς τους”. Πρόκειται για την υπ’αριθμ. 638/36334/2018 επιστολή, όπου ο υπουργός ανέφερε ότι στις 21.12.2017 ζήτησε από όλους τους Δήμους να στείλουν, μέχρι 15.1.2018, συγκεκριμένα δεδομένα για την κατάσταση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην περιοχή τους, όπως προκύπτει από την παρακολούθηση του πληθυσμού τους και από την εφαρμογή του προγράμματος περισυλλογής και διαχείρισής τους, σύμφωνα με το αρ.9 του ν.4039/2012 ως ισχύει. Παρότι η ανταπόκριση ορισμένων Δήμων ήταν άμεση, συνεχίζει, υπήρξαν πολλοί από τους οποίους το Υπουργείο δεν έλαβε απάντηση.