Νότια Κρήτη

Πως θα ενταχθούν τα Αστερούσια στη Βιόσφαιρα της UNESCO

Πως θα ενταχθούν τα Αστερούσια στη Βιόσφαιρα της UNESCO

Με βάση το ανάδελφο της ένταξης του νησιού Rugen και την εμπειρία των ειδικών επιστημόνων.

A-
A+
03/04/2017 | 17:16

Oι προοπτικές ένταξης της περιοχής των Αστερουσίων στα Αποθέματα Βιόσφαιρας της UNESCO συζητήθηκαν στην ημερίδα που συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης με τους Δήμους, Αρχανών-Αστερουσίων, Φαιστού, Γόρτυνας και Μινώα – Πεδιάδος, στους Αγίους Δέκα την Παρασκευή 31 Μαρτίου.

Σκοπός της ενημερωτικής ημερίδας ήταν η ανάδειξη της σπουδαιότητας της περιοχής των Αστερουσίων για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Κρήτης,  καθώς και η ενημέρωση τοπικών φορέων για τον τρόπο και ειδικότερα τις διαδικασίες ένταξης των Αστερουσίων στη βιόσφαιρα της UNESCO.  Στο πλαίσιο της ημερίδας  Γερμανοί εμπειρογνώμονες μετέφεραν την εμπειρία τους για την πρακτική ένταξης του νησιού Rugen στη βιόσφαιρα της UNESCO, με στόχο να διαμορφωθούν προτάσεις για την ένταξη της περιοχής των Αστερουσίων στη Βιόσφαιρα – UNESCO από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα στην ημερίδα συμμετείχαν προσκεκλημένοι Γερμανοί εμπειρογνώμονες, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Χαράλαμπος Βερβέρης, η υπεύθυνη της «Βιόσφαιρας της ΟΥΝΕΣΚΟ» στο νησί Rügen κα. Μούστερ, ο διδάκτωρ αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Χαϊδελβέργης που πραγματοποιεί την τελευταία πενταετία τις αρχαιολογικές ανασκαφές στη περιοχή της «Κουμάσας» στα Αστερούσια Διαμαντής Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι έκαναν παρουσιάσεις που αναδεικνύουν τον πλούτο (αρχαιολογικό, πολιτισμικό, ιστορικό, περιβαλλοντικό, θρησκευτικό) της ευρύτερης περιοχής των Αστερουσίων.

Μάλιστα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις ιδιαιτερότητες, την αξία του φυσικού περιβάλλοντος, τα αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία των Αστερουσίων. Οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες τόνισαν ότι η περιοχή έχει κατ’ αρχήν τα βασικά γνωρίσματα που απαιτούνται, έτσι ώστε να είναι δυνατή η υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας στην UNESCO.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΝ επισήμανε τις δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης των Αστερουσίων, με βάση το συνδυασμό φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος που χαρακτηρίζει την περιοχή. Τονίστηκε μάλιστα ότι, το φυσικό και πολιτισμικό αυτό «κεφάλαιο» μπορεί να αξιοποιηθεί μέσα από την ένταξη της περιοχής στα Αποθέματα Βιόσφαιρας και να αποτελέσει παράγοντα βιώσιμης ανάπτυξης για την Κρήτη.

«Τα Αστερούσια μπορούν να αποτελέσουν το «κορμό» για την ανάπτυξη της νότιας Κρήτης αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα με δράσεις που σέβονται απόλυτα το φυσικό περιβάλλον και τα μνημεία της περιοχής» ανέφερε χαρακτηριστικά η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Κρήτης Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη, η οποία ευχαρίστησε τα στελέχη του Υπουργείου, τη Γερμανική αντιπροσωπεία του Rügen, αλλά και τους δημάρχους, φορείς της περιοχής που συμμετείχαν στην σημαντική ημερίδα.