Αυτοδιοίκηση

Θα είναι το 2018 «έτος εκλογών»;

Θα είναι το 2018 «έτος εκλογών»;

Οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2018.

A-
A+
27/12/2017 | 11:23

Η αντιπολίτευση τις θεωρεί σχεδόν σίγουρες, η κυβέρνηση τις ξορκίζει με κάθε ευκαιρία: Ο λόγος για τις πρόωρες εκλογές εντός του νέου έτους 2018, το οποίο χαρακτηρίζεται, από πολιτικούς, αναλυτές, αλλά και πολλούς ψηφοφόρους ως «εκλογικό».

Ποια όμως είναι τα σημάδια που, σύμφωνα με κάποιους πολιτικούς αναλυτές, δείχνουν εκλογές εντός του 2018, ίσως μάλιστα ακόμα και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου χρόνου;

-Από την 1/1/19 θα τεθούν σε ισχύ οι νέες μειώσεις σε συντάξεις και στο αφορολόγητο. Τα μέτρα αυτά ήδη έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Με την πρωτοχρονιά λοιπόν του 2019 μια σκληρή πραγματικότητα θα βρει όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο, θέτοντας νέα δεδομένα στην δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν.  Ποιος λοιπόν «σώφρων» πρωθυπουργός θα πήγαινε σε εκλογές, μερικούς μήνες μετά τη λήψη των συγκεκριμένων μέτρων;

-Πλειστηριασμοί και λοιπά δύσκολα μέτρα δοκιμάζουν όχι μόνο την αντοχή των ψηφοφόρων αλλά και την εσωκομματική αντοχή της ίδιας της κυβέρνησης που έρχεται σε σύγκρουση με τον ίδιο τον ιδεολογικό πυρήνα της. Η φθορά είναι προγεγραμμένη και όσο θα περνά ο καιρός θα γίνεται μεγαλύτερη.

– Η λεγόμενη «καθαρή έξοδος»  από τα μνημόνια δεν δείχνει να είναι και τόσο «καθαρή». Η κυβέρνηση μοιάζει να καλλιεργεί και να επενδύει στο αφήγημα της απελευθέρωσης από τα δεσμά των μνημονίων και σίγουρα ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να παρουσιαστεί ως ο πρωθυπουργός που έδιωξε την Τρόικα (που μετονομάστηκε σε «Θεσμούς» αλλά τώρα που φεύγει μπορεί να αναφερθεί ξανά με το… τρισκατάρατο όνομα)  από τη χώρα. Όπως διαφαίνεται όμως η περίοδος  μετά τον Αύγουστο του 2018, όταν και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα δεν θα είναι και ιδιαιτέρως ανέφελη μια και ήδη συζητιέται στους διαδρόμους των Βρυξελλών ο τρόπος εποπτείας της χώρας. Σε κάθε περίπτωση πάντως το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» έχει πολλά θαμπά σημεία.

Αν στα παραπάνω προστεθεί και η έντονη παροχολογία του τελευταίου διαστήματος (μέρισμα, επιδόματα, προσλήψεις στο δημόσιο, κ.α.) τότε βάσιμα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται  -καλού, κακού- και για εκλογές εντός του νέου έτους.

Το 2019 ή μήπως όχι;

Από την άλλη πλευρά, όσοι αναλυτές θεωρούν πιο πιθανό το σενάριο για εκλογές το 2019 τονίζουν ότι όλα τα μηνύματα από την κυβέρνηση δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να ολοκληρώσει τη θητεία του. Αυτό σημαίνει ότι εκλογές θα γίνουν το 2019, είτε τον Σεπτέμβριο (προγραμματισμένη ημερομηνία) είτε τον Ιούνιο, για να συμπέσουν με τις ευρωεκλογές. Αυτό το σενάριο για να γίνει πράξη θα απαιτήσει από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους για τις συντάξεις το 2019 (για παράδειγμα, με την εισαγωγή «αντιμέτρων» για την ανακούφιση των φτωχότερων κοινωνικών ομάδων). Οι εκλογές αργότερα, και όχι πρόωρα, θα αυξήσουν επίσης τις πιθανότητες η οικονομική ανάπτυξη το 2018 να γίνει πιο αισθητή στους πολίτες. Ακόμα όμως και αυτοί που θεωρούν πιο πιθανές τις εκλογές το 2019, δεν αποκλείουν εντελώς την εκδοχή των πρόωρων εκλογών το 2018,  μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωση, καθώς υπάρχει η πιθανότητα ο Αλέξης Τσίπρας να επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει την επιτυχημένη έξοδο ως το νέο του αφήγημα για να ανακάμψει στις δημοσκοπήσεις. Οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2018 και, σε ένα τρίτο αλλά πολύ απίθανο σενάριο η κυβέρνηση θα μπορούσε ακόμη να επιλέξει μια «πρόωρη εκλογική έξοδο» την άνοιξη του 2018, αν κατέληγε στο συμπέρασμα ότι δεν θα μπορέσει να παραδώσει τα 82 ορόσημα και τη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων που απαιτούνται για την έξοδο από το πρόγραμμα.

 

Πηγή: Η αντιπολίτευση θεωρεί σίγουρες τις πρόωρες κάλπες, η κυβέρνηση τις «ξορκίζει».