Νότια Κρήτη

Θετική εξέλιξη για το έργο του Φράγματος Γερακαρίου -Ελενών

Θετική εξέλιξη για το έργο του Φράγματος Γερακαρίου -Ελενών

Το Φράγμα Γερακαρίου-Ελενών αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο για τον δήμο Αμαρίου.

A-
A+
21/05/2018 | 11:06
Θετικές είναι οι εξελίξεις για το μεγάλο για την περιοχή του Αμαρίου έργο του Φράγματος Γερακαρίου -Ελενών, το οποίο πρόσφατα με υπουργική απόφαση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη επανεντάχθηκε στο μεγάλο έργο του Πλατύ Ποταμού.
Ήδη σε συνάντηση που είχε χθες στο υπουργείο Υποδομών ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός  δόθηκε το χρονοδιάγραμμα για τη μελέτη του έργου για την οποία έχει διατεθεί ποσό ύψους 1,750.000 ευρώ από το ΥΠΟΜΕΔΙ.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο κ. Μουρτζανός, οι διαδικασίες θα προχωρήσουν άμεσα και ήδη η δημοπράτηση της μελέτης αναμένεται να γίνει ως το τέλος του χρόνου ενώ ο μελετητής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει, θα αναδειχτεί το καλοκαίρι του 2019. Ο στόχος του υπουργείου είναι το συμπληρωματικό αυτό έργο, που ανεβάζει τον προϋπολογισμό του έργου του Φράγματος του Πλατύ Ποταμού από τα 130 εκ. ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα στα 180 εκ. ευρώ, να προχωρήσουν παράλληλα.
Το Φράγμα Γερακαρίου-Ελενών αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο για τον δήμο Αμαρίου, το οποίο αρχικά είχε σχεδιαστεί και έχει ενταχθεί ως τμήμα του μεγάλου έργου του φράγματος του Πλατύ Ποταμού, εν τούτοις στη συνέχεια απεντάχθηκε και δεν είχε γίνει καν μελέτη. Επανειλημμένως με υπομνήματα και κατ’ ιδίαν συναντήσεις ο δήμαρχος είχε ζητήσει να συμπεριληφθεί το Φράγμα Γερακαρίου-Ελενών στο μεγάλο έργο επισημαίνοντας την αναγκαιότητα και τα οφέλη που θα έχουν οι κάτοικοι της περιοχής γύρω από την οποία έχει προβλεφτεί η κατασκευή του φράγματος. Το έργο αυτό θα διασφαλίσει νερό για τους κατοίκους των οικισμών της δημοτικής ενότητας Συβρίτου, οι οποίοι αν το φράγμα δεν κατασκευαστεί, όχι μόνο δεν θα ωφεληθούν από το μεγάλο αναπτυξιακό αυτό έργο, αντιθέτως θα επιβαρυνθούν, αφού θα χρειάζεται να κάνουν υπεράντληση υδάτων με ότι αυτό συνεπάγεται για την αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και κατ’ επέκταση φουσκωμένους λογαριασμούς. Η δημοτική αρχή Αμαρίου εμφανίζεται πλήρως ικανοποιημένη από αυτές τις εξελίξεις.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Αμαρίου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είχα συνάντηση στο υπουργείο Υποδομών και με ενημέρωσαν ότι έχουν έρθει ήδη οι φάκελοι από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (το οποίο αρχικά είχε σχεδιαστεί να κάνει το έργο στο υπουργείο Υποδομών. Τώρα περιμένουμε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση της μελέτης του έργου του Φράγματος Γερακαρίου -Ελενών. Μου έδωσαν ένα χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζεται να έχουμε ανάδοχο για τη μελέτη. Το ποσό που θα διατεθεί για τη μελέτη του έργου είναι γύρω στο 1.750.000 ευρώ από το συνολικό ποσό των 2 εκ. ευρώ που έχει διατεθεί για έργα φραγμάτων του νησιού. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να προχωρήσει το μεγάλο έργο του Πλατύ Ποταμού αν δεν γίνει και το έργο του φράγματος Γερακαρίου. Αυτό αποτελεί και απόφαση του υπουργείου Υποδομών. Άρα, θα προχωρήσει άμεσα η μελέτη αυτή, η οποία θα αφορά στις διαδικασίες της δημοπράτησης και ανάδοχο υπολογίζουμε να έχουμε το καλοκαίρι του 2019. Συνήθως χρειάζονται 1-2 χρόνια για την ολοκλήρωση της μελέτης. Αυτό μετά σαν έργο θα δημοπρατηθεί μαζί με το Φράγμα του Πλατύ Ποταμού. Το Φράγμα Γερακαρίου-Ελενών και το Φράγμα του Πλατύ Ποταμού μαζί με τα δίκτυα έχουν προϋπολογισμό 180 εκ. ευρώ και θα γίνουν από πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών. Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι γιατί ως δημοτική αρχή επανειλημμένως είχαμε τονίσει τη ζωτική σημασία του συγκεκριμένου έργου για τους κατοίκους του Αμαρίου. Πλέον μπορεί το έργο του Φράγματος το Πλατύ να καθυστερήσει λίγο αλλά έχει πάρει τον δρόμο του και το όφελος θα είναι μεγάλο για τον δήμο μας, καθώς θα υπάρχει φυσική ροή νερού για περισσότερα από 10 χωριά, τα οποία αν δεν γινόταν το έργο θα επιβαρύνονταν οικονομικά αφού θα αναγκαζόταν να κάνουν υπεράντληση υδάτων με ότι αυτό συνεπάγεται για την αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και κατ’ επέκταση φουσκωμένους λογαριασμούς».
Τι περιλαμβάνει το έργο του φράγματος του Πλατύ Ποταμού
Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Υποδομών το έργο:
1. Χαρακτηρίζεται ως μεγάλο, σύνθετο και ειδικό έργο εθνικού επιπέδου: «Συνδυασμένα έργα φραγμάτων Πλατύ και Γερακάρι και του φράγµατος Φανερωµένης και των κατάντη αρδευτικών έργων», με προϋπολογισμό μελέτης 2.000.000,00€ και με εκτιμώμενο κόστος κατασκευής αυτού σε 180.000.0000,00€
2. Εντάσσεται στον προγραμματικό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να προωθηθούν οι διαδικασίες για το έργο και συγκεκριμένα: σύνταξη και έγκριση επικαιροποιημένων υφιστάμενων μελετών, εκπόνηση και έγκριση νέων μελετών και διαδικασίες δημοπράτησης της κατασκευής.
Αναλυτικά στην υπουργική απόφαση περιλαμβάνονται τα εξής έργα:
α) Το Φράγμα Πλατύ, χωρητικότητας 21,3 hm3 (εκατομμύρια κυβικά μέτρα) και τα συνοδά του έργα.
β) Το Φράγμα Γερακαρίου, χωρητικότητας 1,7 hm3 και τα συνοδά του έργα. Το Φράγμα Γερακαρίου αποτελεί συμπληρωματικό έργο του Φράγματος Πλατύ. Ο αποθηκευόμενος όγκος των Φραγμάτων Πλατύ και Γερακαρίου θα εξυπηρετεί τα αρδευτικά έργα της Π.Ε Ρεθύμνης.
γ) Ο αγωγός μεταφοράς νερού στη Μεσσαρά: ο αγωγός πίεσης εκτιμώμενου μήκους 25km, συνδέει το Φράγμα Πλατύ με το Φράγμα Φανερωμένης.
δ) Τα αρδευτικά δίκτυα από το φράγμα Πλατύ στον Π.Ε Ρεθύμνης, εκτιμώμενης έκτασης 45.000 στρεμμάτων.
ε) Τον σε λειτουργία ταμιευτήρα του Φράγματος Φανερωμένης, χωρητικότητας 18,0 hm3.
στ) Τα υφιστάμενα αρδευτικά δίκτυα στην περιοχή Μεσσαράς, έκτασης 36.200 στρεμμάτων και τις προβλεπόμενες επεκτάσεις τους, εκτιμώμενης έκτασης 11.000 στρεμμάτων.
Η απόφαση με αριθμό 138/226/15-12-17 αναφέρεται στη χρηματοδότηση του έργου «Μελέτες συνδυασμένων έργων φραγμάτων Πλατύ και Γερακάρι-φράγματος Φανερωμένης και κατάντη αρδευτικών έργων Ρέθυμνο».
rethymnonews

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.