Blogs

Ο αγώνας συνεχίζεται…

Ο αγώνας συνεχίζεται…

A-
A+
09/10/2017 | 11:47

Η αποχώρηση της σοσιαλιστικής τάσης από το ΣΥΡΙΖΑ και ο μετασχηματισμός της σε αυτόνομη πολιτική κίνηση δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, από την στιγμή μάλιστα που κυρίαρχος στόχος της είναι η δημιουργία νέου πολιτικού φορέα.

Είναι προφανές από τις δηλώσεις της, ότι η αυτόνομη πια πολιτικά τάση δεν απευθύνεται μόνο στο ριζοσπαστικό  χώρο των σοσιαλιστικών ιδεών, από τον οποίο προέρχεται η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της, αλλά σε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες που ανησυχούν για το μέλλον του λαού και του τόπου.

Στόχος είναι η δημιουργία πολιτικού φορέα που θα απορρίπτει τα μοντέλα των σημερινών αρχηγοκεντρικών  κομμάτων εξουσίας και θα εγγυάται τη συλλογικότητα την συμμετοχικότητα τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.

Απορρίπτουμε τα πρότυπα του υπαρκτού σοσιαλισμού και την θεωρία περί πρωτοπορίας του κόμματος καθώς και το αφήγημα της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και του ολοκληρωτικού καπιταλισμού, που στοχεύουν στη συρρίκνωση της δημοκρατίας στη κατάργηση των συλλογικών και ατομικών δικαιωμάτων και στην αποδόμηση του κοινωνικού κράτους.

Εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην λειτουργία μιας κοινωνίας που θα στηρίζεται στη λαϊκή κυριαρχία στην κοινωνική δικαιοσύνη και στη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών με ενεργό συμμετοχή όλων των κοινωνικών ομάδων.

Σήμερα στη χώρα υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας αλλά και έλλειμμα διακυβέρνησης.

Το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν« σε νέα  δημοκρατικοφανή  έκδοση,  της πρώτης φορά αριστεράς, είναι κυρίαρχο στις πολιτικές και κυβερνητικές λειτουργίες.

Το σύνταγμα, η δικαιοσύνη, οι ανεξάρτητες αρχές, τα θεσμικά όργανα  έχουν αξία μόνο όταν εξυπηρετούν τις πολιτικές της κυβερνητικής συμμαχίας.

Αυτή η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς στρατηγικό σχέδιο για τη χώρα από την ημέρα που ανέλαβε την διακυβέρνηση μέχρι σήμερα. Ξεκίνησε και συνεχίζει να πορεύεται με προσχεδιασμένες αυταπάτες,  γι αυτό και αβασάνιστα μετέτρεψε το περήφανο όχι του λαού σε υποτακτικό ναι και το περίφημο προεκλογικό παράλληλο πρόγραμμα σε νέο επονείδιστο μνημόνιο μεγαλύτερης φτωχοποίησης του λαού. Οι δεσμεύσεις για την πρώτη κατοικία είναι στον αέρα και οι υποσχέσεις για τα περίφημα κόκκινα δάνεια κενό γράμμα, αφού τα διαχειρίζονται οι τράπεζες κατά το δοκούν ερήμην των δανειολειπτών.

Η χωρίς σχεδιασμό πολιτική της, με πρωταγωνιστή το ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται με τον τρόπο που πολλές φορές εγείρει θέματα που έχουν λυθεί νομικά και συνταγματικά, είτε για να αποπροσανατολίζει το λαό από τα κυρίαρχα προβλήματα της φτώχιας που του προσφέρει, είτε για να προσεταιρίζεται ομάδες με ιδιαιτερότητες ή άλλες συμπεριφορές (μειονότητες, μουσουλμάνοι, λαθρομετανάστες,  αποφυλάκιση εγκληματιών, κατάργηση αριστείας κλπ) ως εκλογική πελατεία αφού δεν κατάφερε να δημιουργήσει σταθερό πλειοψηφικό  εκλογικό σώμα στη κοινωνία. Αυτό είναι αποτέλεσμα τόσο της πολιτικής  μετάλλαξης του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ ,όσο και της λειτουργίας του αρχικού μικρού  του κόμματος που παρέμεινε κλειστό στην κοινωνία και που λειτουργεί σαν  άβατο, με μοναδικό στόχο την αναδιανομή της κομματικής και κυβερνητικής εξουσίας μεταξύ των «καθαρών« μελών του και των κάθε λογής υποτακτικών.

Αναφέρω μερικές από άστοχες κατά τη γνώμη μου αλλά ηθελημένες πολιτικές που προκαλούν ερωτηματικά και απογοητεύσεις στην συντριπτική πλειοψηφία του λαού.

  • Μάθημα θρησκευτικών στα σχολεία

Ο καθένας μπορεί να διερωτηθεί. Έχει ή δεν έχει λυθεί συνταγματικά το θέμα της θρησκείας άρθρα 3 και 1. Του συντάγματος. Το μάθημα των θρησκευτικών ή το άγιο φως είναι άραγε τα θέματα που τους εμποδίζουν να λύσουν τα προβλήματα της φτώχειας και της εξαθλίωσης που αντιμετωπίζει η κοινωνία σήμερα. Τι νόημα έχουν τέτοιες αναμοχλεύσεις χωρίς μάλιστα την συμμετοχή της εκκλησίας  που αυτά τα θέματα την αφορούν άμεσα και θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη αφού η επικρατούσα στη χώρα θρησκεία είναι αυτής της ανατολικής ορθόδοξης εκκλησίας όπως το σύνταγμα ορίζει. Ο καθένας μπορεί να είναι άθεος να πιστεύει ότι θέλει αλλά θα πρέπει να σέβεται και το σύνταγμα και τη λαϊκή πλειοψηφία και  δεν είναι δυνατόν οι μειοψηφίες να επιβάλλουν και τις ιδεοληψίες τους. Δημοκρατία έχουμε όχι καθεστώς.

  • Μεταναστευτικό – Σημαία

Δεν φτάνει που έχει καταντήσει η χώρα ξέφραγο αμπέλι στις ορέξεις των λαθρομεταναστών, που τους βαφτίζουν πρόσφυγες (άλο είναι το θέμα των προσφύγων), αλλά χωρίς σκέψη νομοθετεί η σημερινή κυβερνώσα συμμαχία να κληρώνεται η σημαία στα σχολειά, καταργώντας κάθε ένια αξιοκρατίας αφού γι αυτούς οι άριστοι είναι άλλης τάξης ελληνόπουλα. Καταλαβαίνουν άραγε οι πρωτεργάτες αυτών των μεθοδεύσεων ότι απαξιώνουν  το ίδιο το εθνικό σύμβολο όταν το βγάζουν στη λοταρία. Μήπως θα πρέπει αντί να κάνουμε εκλογές να γίνεται κλήρωση ποιοι θα κυβερνήσουν τη χώρα; Γιατί όχι, όταν ισοπεδώνονται όλες οι αξίες τα πάντα είναι πιθανά. Προσωπικά διαφωνώ σε όλες αυτές τις δήθεν εκσυγχρονιστικές λογικές που ξεχαρβαλώνουν τον κοινωνικό ιστό και προκαλούν τους πολίτες.

  • Σύμφωνο συμβίωσης – αλλαγή φύλου

Αφού παρά την άρνηση της εκκλησίας και της πλειοψηφίας του λαού ψήφισαν το σχέδιο συμβίωσης για να καλύψουν μια εσωτερική τους εκλογική πελατεία, όλα τα κόμματα που το υπερψήφισαν, αδιαφορώντας για τις όποιες συνέπειες στην κοινωνική ζωή, συνεχίζουν με σκοπιμότητα τις νομοθετικές ρυθμίσεις, για να κατοχυρώνουν δήθεν δικαιώματα στους διεμφυλικούς με το νομοσχέδιο ταυτότητας φύλου όπως το αποκαλούν.   Προσωπικά πιστεύω ότι το θέμα αυτό έχει καλυφθεί από την υπάρχουσα νομοθεσία και την συνταγματική κατοχύρωση της ιδιωτικής ζωής. Η αναμόχλευση του δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα τάχα θα λύσει γι αυτό πρέπει να αποσυρθεί.  Η εκκλησία έχει κάθε λόγο να πρωτοστατήσει και να εμποδίσει αυτή την εξέλιξη και πρέπει να στηριχτεί από το σύνολο του λαού που διαφωνεί με τέτοιες μεθοδεύσεις και λογικές.

Και ενώ οι κυβερνώντες ασχολούνται με τη ρύθμιση των δήθεν δικαιωμάτων σε ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες και άλλα υποδεέστερης σημασίας θέματα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει ότι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου για το πρώτο οκτάμηνο του 2017 έφτασε 14,78 δις. ευρώ υψηλότερο κατά 20,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Αυτό σημαίνει άμεση αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Η κυβέρνηση αντί να ασχοληθεί με αυτά που τείνουν να εκτροχιάσουν ακόμη περισσότερο την δημοσιονομική προσπάθεια δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στους πολίτες παίζει με τις ιδεοληψίες της.

Αποκορύφωμα της έλλειψης σχεδίου διακυβέρνησης πέραν των οικονομικών, επενδυτικών, φορομπηχτικών και άλλων παλινδρομήσεων αποτελεί και η διαχείριση της πρόσφατης ρύπανσης του Σαρωνικού με ότι αυτό συνεπάγεται. Η αντιμετώπιση αυτού του γεγονότος έδειξε και την ανυπαρξία σχεδίου αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων και την αδυναμία συντονισμού κυβερνητικών και υπηρεσιακών οργάνων. Σε όλα ο λαός πληρώνει το μάρμαρο αφού στο τέλος δεν ευθύνεται κανένας.

Η χώρα σήμερα έχε ανάγκη από την ύπαρξη ενός στρατηγικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης, η υλοποίηση του οποίου  θα αποτελέσει την ελπίδα, για να ξεπεραστεί η σημερινή κρίση.

Πιστεύω ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα που δημιούργησε τη κρίση, δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει, γιατί είναι δέσμιο και υποταγμένο με περίεργο τρόπο στους δανειστές από πριν δημιουργηθεί η κρίση.

Σήμερα πρέπει να υπάρξει ένα νέο πολιτικο-κοινωνικό πλειοψηφικό κίνημα απαλλαγμένο από περίεργα πολιτικά πρόσωπα του παρελθόντος, που με την ενεργό συμμετοχή όλων των κοινωνικών δυνάμεων που θα το απαρτίζουν, θα συγκροτήσει μια αντιπροσωπευτική ομάδα έμπειρων έντιμων και καταξιωμένων στελεχών η οποία θα μελετήσει και θα αναλύσει με  υπευθυνότητα και συνεχή έλεγχο τη σημερινή κατάσταση και αποκαλύπτοντας όλη την αλήθεια στο λαό, θα περιγράψει τα βήματα για την έξοδο από αυτή την κρίση. Το νέο αυτό πολιτικό κίνημα θα ζητήσει την συμμετοχή και την συμπαράταξη του λαού, χωρίς τη στήριξη του οποίου δεν μπορεί να υπάρξει παρέμβαση για μετασχηματισμό του σημερινού πολιτικού συστήματος.

Εμείς  όσοι είμαστε στη σοσιαλιστική τάση, σε αντίθεση με αγαπητούς πρώην συντρόφους μας, που δεν είμαστε γνωστοί όσο αυτοί και που δεν φύγαμε από τα γαλαζοπράσινα μνημόνια για να ασπαστούμε τα γαλαζοκόκκινα, είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε αυτή τη νέα πορεία γιατί πιστεύουμε διαχρονικά σε αρχές και αξίες που δεν τις διαπραγματευόμαστε.

Απευθύνομαι σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, τους δημοκράτες, τους σοσιαλιστές, τους πρώην συντρόφους από το ΠΑΣΟΚ, που απογοητεύτηκαν διαχρονικά  και να τους πω ότι η ελπίδα ποτέ δεν πεθαίνει. Ελάτε να συστρατευτούμε σε αυτή την νέα προσπάθεια, άλλη λύση κατά τη γνώμη μου  δεν υπάρχει, για να αλλάξουμε την σημερινή κατάσταση  για να ξαναδώσουμε χαμόγελο στα παιδιά μας. Όλοι γνωρίζουμε ότι με την εφαρμοζόμενη σήμερα πολιτική κινδυνεύουμε να φύγουν τα μνημόνια και να μας μείνει η φτωχοποίηση.

Από όλους εμάς που πιστεύουμε στην εθνική ανεξαρτησία, η οποία είναι συνδεδεμένη με τη λαϊκή κυριαρχία και τη κατοχύρωση της δημοκρατίας, με την ενεργό συμμετοχή του πολίτη σε όλα τα θέματα που τον αφορούν, εξαρτάται η επιτυχία αυτής της επιχειρούμενης παρέμβασης στα πολιτικά πράγματα της πατρίδας. Ο λαός θα αποφασίσει αν στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία ή αν την απορρίψει. Εμείς με βάση τις αρχές μας έχουμε υποχρέωση να κάνουμε αυτή την προσπάθεια για το λαό και τη χώρα.

Τελειώνοντας απευθύνομαι στους νέους μας που έχουν περισσότερο από όλους πληρώσει το μάρμαρο της κρίσης, που οι δικές μας γενιές δημιούργησαν. Ελάτε μαζί να αναλάβετε εσείς να καθοδηγήσετε τις τύχες της χώρας και του λαού, εμείς θα σας συμβουλεύουμε με την εμπειρία μας για να αποφύγετε τα λάθη μας. Ελάτε να φτιάξουμε μαζί το νέο πλειοψηφικό κοινωνικό δημοκρατικό πατριωτικό κίνημα, να ηγηθείτε σε αυτό και να σταματήσετε τον αφελληνισμό της χώρας με τη μετανάστευση και την ξενιτειά που σας προσφέρουν με χαμόγελο ως λύση οι μνημονιακοί κυβερνώντες.

 

Εσείς είστε η ελπίδα, σας έχει ανάγκη η πατρίδα και ο λαός.

Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.

Ο αγώνας συνεχίζεται.

Με το θάρρος της γνώμης μου

Νικήτας Μπαριτάκης

Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΣΟΣΙΑΛΙΤΙΚΗΣ ΤΑΣΗΣ