Υγεία

«Ψυχολογικές Πρώτες Βοήθειες»

«Ψυχολογικές Πρώτες Βοήθειες»

Γράφει η Ψυχολόγος, Ρομπογιαννάκη Αναστασία

A-
A+
02/07/2018 | 13:31

Εκτός από τις γνωστές «Πρώτες Βοήθειες» που μπορούμε να προσφέρουμε σε μια κατάσταση κρίσης (άμεση κατάσταση κινδύνου και μεγάλης δυσκολίας), υπάρχουν και οι «Ψυχολογικές Πρώτες Βοήθειες» οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές και χρήσιμες κατά την διάρκεια αυτής.

Τι μπορείτε να κάνετε σε τέτοιες περιπτώσεις:

1. Σιγουρευτείτε ότι είστε ασφαλείς.

2. Βοηθήστε το άτομο με τις πρώτες άμεσες ανάγκες (πείνα, δίψα, καθαριότητα, αναζήτηση οικείων).

3. Σε περίπτωση που έχει την ανάγκη να μιλήσει, ακούστε χωρίς να διακόψετε. Είναι σημαντικό να μπορέσει να αφηγηθεί αυτό που έζησε. Σε αντίθετη περίπτωση, μην τον/την πιέσετε γιατί θα αναστατωθεί ακόμα περισσότερο.

4. Αναγνωρίστε τα συναισθήματά του, μην τα καθοδηγείτε. Είναι πολύ βοηθητικό να νιώσει ότι μπορείτε να αισθανθείτε αυτό που αισθάνεται, χωρίς να σου το πει.

5. Φράσεις του τύπου «Όλα θα είναι καλά» ή «Τουλάχιστον είσαι ζωντανός», δεν βοηθάνε. Στη θέση τους μπορείτε να πείτε: «Είναι πολύ δύσκολο αυτό που περνάς», «Λυπάμαι τόσο πολύ για αυτό που περνάς», «Είμαι στη διάθεσή σου όπως μπορώ να σε βοηθήσω», «Μπορείς να μου μιλήσεις αν θέλεις».

6. Σε περίπτωση που γνωρίζετε πληροφορίες σχετικά με αυτά που ζητάει να μάθει, να είστε ειλικρινής, εάν δεν γνωρίζετε βοηθήστε τον να αναζητήσει πληροφορίες από τους αρμόδιους.

7. Γίνετε ο συνδετικός κρίκος με τις κοινωνικές, ιατρικές ή άλλες υπηρεσίες που μπορεί να τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τα άμεσα προβλήματα.

Ο καθένας μας μπορεί να βοηθήσει αρκεί να είναι ενημερωμένος. Σκεφτείτε ότι με την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη, ίσως μπορέσει και ο ίδιος να στηρίξει άλλους ανθρώπους και να γίνει πολλαπλασιαστής της αλληλεγγύης.

Η Αναστασία Ρομπογιαννάκη, Ψυχολόγος, εργάζεται με παιδιά, εφήβους και ενήλικες σε συνεδρίες ατομικές, ζεύγους και οικογένειας σε θέματα όπως:

  • Διαχείριση Στρες
  • Διαχείριση Συναισθηματικού, Ψυχικού Τραύματος
  • Συμβουλευτική Ζεύγους – Οικογένειας – Διαζυγίου
  • Ψυχολογία Βρέφους & Παιδιού Προσχολικής Ηλικίας
  • Συμβουλευτική Διαπαιδαγώγησης Παιδιών & Εφήβων
  • Συμβουλευτική Παιδιών & Εφήβων
  • Ειδική Αγωγή – Μαθησιακές Δυσκολίες
  • Ψυχικές Διαταραχές στην Εφηβεία

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ

2892400610 – 6937494215

Άρη Βελουχιώτη 12 Μοίρες, (1ος όροφος)