Blogs

Σκόπια, Μακεδονία και συμφωνία των Πρεσπών

Σκόπια, Μακεδονία και συμφωνία των Πρεσπών

A-
A+
20/10/2018 | 14:24

 

Εδώ και αρκετούς μήνες ετοιμάζεται η συμφωνία των Πρεσπών,η οποία επιθυμεί να λύσει το Σκοπιανό.Ομως, όπως φαίνεται από τις ραγδαίες και καταιγιστικές εξελίξεις ,οι μόνοι που επιθυμούν τη συμφωνία είναι οι ηγέτες,όχι μόνο των εμπλεκόμενων μελών ,αλλά και του διεθνούς σκηνικού. Οι λαοί είναι κάθετα αντίθετοι ,ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

Ας πάμε λοιπόν πίσω στο χρόνο,να δούμε πώς και γιατί γεννήθηκε από το πουθενά το ζήτημα των Σκοπίων.Ως το 1929 η Γιουγκοσλαβία λεγόταν Βασίλειο των Σέρβων. Στην απογραφή του 1921 καταγράφεται ένα συνονθύλευμα εθνοτήτων, που μιλάνε πολλές και διαφορετικές γλώσσες (κροατικά, σλοβενικά, γερμανικά, ουγγρικά, αλβανικά, ρουμανικά, τουρκικά, ιταλικά και διάφορες σλοβένικες διαλέκτους). Για ποια μακεδονική γλώσσα μιλάμε λοιπόν;

Το 1944 η περιοχή των Σκοπίων μετονομάζεται από το δίδυμο Στάλιν- Τίτο  σε “Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Ως τότε τα Σκόπια ονομάζονταν Βαρντάρσκα Μπανοβίνα.Το 1949 έγινε η ρήξη μεταξύ Στάλιν και Τίτο.Οι Αμερικανοί έδωσαν εντολή στον τότε Έλληνα πρωθυπουργό να μην δημιουργήσει θέμα για το όνομα του κρατιδίου. Άλλωστε, υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα στα οποία μια περιοχή έχει το όνομα ενός κράτους (πχ. Λουξεμβούργο).

Πότε λοιπόν δημιουργήθηκε το πρόβλημα; Θεωρητικά ,το 1989,μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Το κρατίδιο έγινε αυτόνομο κράτος με το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Στην πράξη , όμως,ήδη από την εποχή του Τίτο γίνεται πλύση εγκεφάλου στους κατοίκους της περιοχής ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου,ότι αυτοί είναι οι γνήσιοι Μακεδόνες κλπ. Ο σκοπός ήταν φανερός: σφετερισμός εδαφών , ιστορίας ,γλώσσας.

Ένας μαθητής της β’ γυμνασίου ξέρει ότι οι Σλάβοι εγκαταστάθηκαν στα Βαλκάνια και ειδικά στα Σκόπια τον 6 αι μ.Χ. Μάλιστα, εκχριστιανίστηκαν από τον Κύριλλο και το Μεθόδιο,δύο Θεσσαλονικείς διπλωμάτες με βαθιά μόρφωση. Ο Κύριλλος τούς έφτιαξε το αλφάβητο,για να μπορούν να γράφουν στη γλώσσα τους .

Κάθε ισχυρισμός για μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα είναι ανεδαφικός με βάση τα παραπάνω στοιχεία.

Υπάρχει λύση για ένα τέτοιο χρονίζον θέμα ; Κατά την ταπεινή μου γνώμη ,η ελληνική κυβέρνηση και η κυβέρνηση των Σκοπίων πρέπει να κινηθούν μυστικά και η περιοχή των Σκοπίων να ενταχθεί στον εθνικό μας κορμό ως ομοσπονδία {κάτι παρόμοιο είχε προτείνει σε μυστική αποστολή ο Μιλόσεβιτς}.Τολμηρή η πρόταση; Γιατί όχι,η ιστορία δείχνει ότι “θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία”{Ανρ.Κάλβος}.

Γράφει η Στέλλα Κυδωνάκη, Φιλόλογος.