Blogs

Smart Democracy – Μια μη πολιτικά σωστή ιστορία

Smart Democracy – Μια μη πολιτικά σωστή ιστορία

A-
A+
13/01/2017 | 11:30

Του Ιωσήφ Σηφάκη*

Παρακολουθώντας την εορταστική τηλεοπτική επικαιρότητα, προβληματίστηκα αρκούντως πάλι αντικρίζοντας τα λαοπρόβλητα μηδενικά να μας χαμογελούν γλυκά ευχόμενα ευτυχή το νέο χρόνο, που -κατά τα ειωθότα- προοιωνίζεται πολύ καλύτερος από τον απερχόμενο.

Είχα την ευκαιρία να επανεξετάσω τεχνικά τη λειτουργία του αλγόριθμου της λαϊκής ετυμηγορίας. Σκέφτηκα, τόσα μηδενικά στην εξουσία δεν εξηγούνται όσο πολλά και να ’ναι τα μηδενικά των ψηφοφόρων – έστω κι αν ίσχυε απλή αριθμητική των μέσων όρων. Κάτι στραβό συμβαίνει και υπερισχύουν οι φελλοί. Ξέρω σωρό ανθρώπων που θα τα κατάφερναν καλύτερα στο Γκουβέρνο, στη Βουλή.

Με αυτήν την προφανή διαπίστωση, μου μπήκε η ιδέα -απόρροια επαγγελματικής διαστροφής- να βελτιώσουμε το σύστημα χάρη σε πρόσφατες προόδους νοημοσύνης τεχνητής. Επινοώντας το Έξυπνη Δημοκρατία, κατά το ρηξικέλευθο πνεύμα των καιρών που τα θέλει όλα έξυπνα: πόλεις, δίκτυα, υπηρεσίες, γεωργία.

Να υψώσουμε το μέσο όρο αλλάζοντας το λαϊκοετυμηγορικό αλγόριθμο με άλλον επαναστατικό που δίνει λύση αυτόματα σε ερώτημα καυτό: Δοθέντος συνόλου ψηφοφόρων, πώς να εκλέξουμε βέλτιστης νοημοσύνης ηγεσία; – πάνω από το μέσο όρο. Ή ακόμη, στο ίδιο πνεύμα, έχοντας χαλαρής συνείδησης πλειοψηφία, πώς να εκλέξουμε ηθικά αδιάβλητη ηγεσία;

Προτείνω μια απλή αλλαγή στην εκλογική διαδικασία που επιτρέπει η ψηφιακή τεχνολογία, σεβόμενη τη λαϊκή ετυμηγορία: να εκλέξει αυτόματα τους βέλτιστους των υποψηφίων επί τη βάσει κριτηρίων αξιολογημένων από το εκλογικό σώμα σχετικά με ικανότητες, γνώσεις και λοιπά χαρακτηριστικά.

Εάν πετύχει αυτό το πείραμα, τότε, ας πάμε ένα παρά πέρα βήμα. Να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία, πράγμα που συνεπάγεται μεγάλης κλίμακας οικονομία, αλλά και σημαντικά βελτιωμένη κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Συνεργαζόμενοι με γίγαντες διαδικτυακής τεχνολογίας, μπορούμε να έχουμε των εκλογέων πιστότερη εικόνα, πάντα σεβόμενοι της λαϊκής ετυμηγορίας τον κανόνα. Θα παίρνουμε υπόψη συνεχώς τις προτιμήσεις τους,αναλύοντας τις διαδικτυακές αναζητήσεις τους.

Θα λύσουμε έτσι πλείστα από τα μεγάλα μας προβλήματα χάρη σε έξυπνες τεχνολογίες, έχοντας την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση με αδιάβλητες, αντικειμενικές διαδικασίες.

Τόσο πολύ μου άρεσε η ιδέα, που θα την αναπτύξω επιτυχώς ζητώντας ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ προσεχώς. Φαντάζομαι, θα τύχω αναγνωρίσεως διεθνούς, προσφέροντας βελτιωμένο σύστημα διακυβέρνησης σε όλους τους λαούς.

Έτσι, στη χώρα όπου πρώτα άνθησε η δημοκρατία, θα συνεχίσουμε παράδοση λαμπρή, αναδεικνύοντας την των προγόνων ανταξία.
Το καταλάβατε, αστειεύομαι πικρά, δεν είμαι αφελής εγώ, που πάντα πίστευα στων υπολογιστών την εγγενή βλακεία. Μα όσο οι άνθρωποι αναδεικνύονται ανεπαρκείς, χωρίς προοπτική βελτίωσης στις κρίσεις τόσο και, δυστυχώς, οι μηχανές θα είναι οι άφευκτες της συμφοράς μας λύσεις.

*Ο κ. Ιωσήφ Σηφάκης είναι εκ των κορυφαίων επιστημόνων στον τομέα της πληροφορικής στον κοσμο. Το 2007, τιμήθηκε με το Βραβείο Τούρινγκ (Νόμπελ Πληροφορικής).