Κρήτη

Τέταρτη πανελλαδικά η Κρήτη στη μαθητική διαρροή από τα ΕΠΑΛ

Τέταρτη πανελλαδικά η Κρήτη στη μαθητική διαρροή από τα ΕΠΑΛ

Τα ΕΠΑΛ είναι περισσότερο δημοφιλή, με τους μαθητές τους να επιλέγουν συνειδητά τη φοίτησή τους εκεί

A-
A+
10/02/2018 | 10:38

Συνειδητή και όχι συγκυριακή φαίνεται πως είναι για τα Κρητικόπουλα η επιλογή της φοίτησης στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και μάλιστα τα ποσοστά της μαθητικής διαρροής από τα εν λόγω σχολεία κινούνται σε επίπεδα που δεν ξεπερνούν κατά πολύ τον πανελλαδικό μέσο όρο.

mathites1

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Παρατηρητηρίου Μαθητικής Διαρροής στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το πλήρες περιεχόμενο της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα τον Απρίλιο του 2017, το ποσοστό της διαρροής στα ΕΠΑΛ της Κρήτης φθάνει το 11,86% για τις μαθητικές γενιές από το 2013 έως το 2016, γεγονός που σημαίνει ότι το νησι βρίσκεται στην τέταρτη θέση πανελλαδικά, πίσω από τη Στερεά Ελλάδα, την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και την Αττική. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η διαρροή για κάθε νομό της Κρήτης διαμορφώνεται ως εξής:

Νομός Ηρακλείου – 13,22%

Νομός Χανίων – 8,75%

Νομός Ρεθύμνου – 10,82%,

και Νομός Λασιθίου – 14,39%.

mathites2

Μια σύγκριση ωστόσο με τα δεδομένα της μαθητικής διαρροής από το σχολικό έτος 2000 – 1 καταδεικνύει μια ιδιαίτερα ελπιδοφόρα διάσταση καθώς η μείωαη του ποσοστού της εγκατάλειψης του σχολείου μειώνεται ραγδαία.

Ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η μαθητική διαρροή στην τεχνική εκπαίδευση το 2000 αφορούσε τα ΤΕΕ, τα οποία αντικαταστάθηκαν με τα ΕΠΑΛ στο πλαίσιο εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, προσφέροντας τη δυνατότητα στους μαθητές τους να εισαχθούν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων και σε ΑΕΙ.

mathites3

Έτσι, τα ΕΠΑΛ κατέστησαν περισσότερο δημοφιλή, με τους μαθητές τους να επιλέγουν συνειδητά τη φοίτησή τους σε αυτά. Πιο συγκεκριμένα τα αντίστοιχα ποσοστά της μαθητικής διαρροής ανά νομό, το έτος 2000-2001 ήταν τα εξής:

Νομός Ηρακλείου – 33,87%

Νομός Χανίων – 28,12%

Νομός Ρεθύμνου – 18,92%

Νομός Λασιθίου – 20,45%.

mathites4

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Κρήτης, έτσι όπως προκύπτει από την έρευνα του Παρατηρητηρίου Μαθητικής Διαρροής είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους μαθητές που εγκαταλείπουν τα ΕΠΑΛ προέρχονται από αγροτικές περιοχές (ποσοστό 16%) έναντι εκείνων που προέρχονται από τις ημιαστικές (8,7%) και τις αστικές (12,92%), εικόνα που διαφοροποιείται πλήρως από τα δεδομένα που καταγράφονται σε πανελλαδικό επίπεδο.

Τα πανελλαδικά στοιχεία

Η διαρροή στα ΕΠΑΛ παρατηρείται κυρίως στην Α΄ τάξη, ενώ το ποσοστό διαρροής μειώνεται θεαματικά στη Β΄ και σχεδόν εξαλείφεται στην Γ΄ τάξη. Έτσι, συνάγεται το συμπέρασμα ότι η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών που εγκαταλείπει την Τεχνική Εκπαίδευση το κάνει λόγω μη ικανοποιητικών επιδόσεων.

mathites5

Σε πανελλαδικό επίσης επίπεδο τα κορίτσια παρουσιάζουν μικρότερο ποσοστό μαθητικής διαρροής από τα αγόρια, σε ποσοστό δηλαδή 9,99% έναντι 11,45%. Ωστόσο, η Τεχνική Εκπαίδευση στην Ελλάδα δεν φαίνεται να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα των μαθητριών, οι οποίες αντιστοιχούν μόλις στο 30,02% του μαθητικώ δυναμικού των ΕΠΑΛ έναντι του 69,98% των αγοριών.

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι το ποσοστό μαθητικής διαρροής από την Τεχνική – Επαγγελματική Εκπαίδευση πανελλαδικά υπολογίστηκε στο 11,02%.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έρευνα για τη μαθητική διαρροή

cretapost