Κρήτη

Εξώδικο στο υπ. Παιδείας από τον Πρύτανη του Παν. Κρήτης

Εξώδικο στο υπ. Παιδείας από τον Πρύτανη του Παν. Κρήτης

"Δυστυχώς είμαι αναγκασμένος να ακολουθήσω τη νομική οδό", αναφέρει ο κ. Ζώρας

A-
A+
15/01/2017 | 20:14

Εξώδικη διαμαρτυρία , απέστειλε σήμερα στην πολιτική ηγεσία του  υπουργείου Παιδείας , ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Οδυσσέας  Ζώρας , με την οποία προειδοποιεί  ότι θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια εάν  δεν τηρηθούν με ακρίβεια οι προτεινόμενοι από τα τμήματα, αριθμοί εισακτέων για το επόμενο ακαδημαικό έτος.

Σε εντίθετη περίπτωση , ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καλεί το υπουργείο Παιδείας να τεκμηριώσει αντιστοίχως τους λόγους της απόκλισης στις αποφάσεις  “για μελλοντική χρήση σε ενδεχόμενες δικαστικές διαδικασίες δικαίωμα που προκύπτει από το σκεπτικό της  με αριθμό 1251/2015 απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας”.

Κραυγή αγανάκτησης  του Πρύτανη

“Εάν το υπουργείο Παιδείας δεν ευθυγραμμισθεί με τις προτάσεις μας θα καταθέσουμε ασφαλιστικά μέτρα  στο Συμβούλιο της Επικρατείας” μας δήλωσε ο Πρύτανης και συνεχίζοντας,   είπε μεταξύ άλλων:

-Δεν μπορεί κάθε χρόνο να μην λαμβάνονται υπόψιν οι προτάσεις μας και να μαθαίνουμε τον αριθμό των υποψηφίων από τα Μέσα μαζικής  Ενημέρωσης.

-Θέλω να περιφρουρήσω το χώρο του Πανεπιστημίου, την ασφάλεια των φοιτητών και την    ποιότητα της φοιτητικής μέριμνας

-Το Πανεπιστήμιο δέχεται κάθε χρόνο αριθμό φοιτητών χωρίς να διαθέτει την αντίστοιχη υποδομή.

-Δυστυχώς είμαι αναγκασμένος να ακολουθήσω τη νομική οδό.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης με το εξώδικο  ζητά από το υπουργείο Παιδείας να διερευνηθούν τα ακόλουθα:

ΑΜΕΛΕΙΑ η ΔΟΛΟΣ: Αν οι προηγούμενες εισηγήσεις της διοίκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης έχουν γνωστοποιηθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας από τους αρμόδιους υπαλλήλους και αν όχι ποιοι βαρύνονται με αμέλεια ή δόλο.

ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΚ: Αν έχει εξετασθεί η βασιμότητα των επιχειρημάτων του πανεπιστημίου Κρήτης, με ποιον τρόπο και με ποιο αποτέλεσμα.

ΠΟΙΟΙ ΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΜΕΛΕΙΑ: Αν είναι σύννομη η μη κοινοποίηση της σχετικής επιχειρηματολογίας για καθένα από τα τμήματα  στις πανεπιστημιακές αρχές και αν όχι ποιος ή ποιοι  υπηρεσιακοί παράγοντες βαρύνονται με αμέλεια.

ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ: Αν έχει τηρηθεί η αναλογική κατανομή φοιτητών μεταξύ ομοειδών τμημάτων διαφόρων ελληνικών Πανεπιστημίων με βάση τον αριθμό των υπηρετούντων διδασκόντων ή αν ως αποτέλεσμα δόλου ή αμέλειας υπάρχει αρνητική διάκριση για το Πανεπιστήμιο Κρήτης και παραβίαση των δικαιωμάτων ισονομίας των φοιτητών του Πανεπιστημίου.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: Ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος έκφρασης αντιρρήσεων σε αποφάσεις που δημιουργούν κινδύνους για την ποιότητα εκπαίδευσης και την ασφάλεια των φοιτητών και ποιος βαρύνεται με την έκθεσή τους στους κινδύνους αυτούς.

Καθίσταται αδύνατη η λειτουργία του Πανεπιστημίου

Στην εξώδικη διαμαρτυρία ο Πρύτανης προειδοποιεί  το υπουργείο Παιδείας πως “χωρίς την τήρηση των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου Κρήτης και τη λήψη υπόψη αυτών κατά την έκδοση της υπουργική απόφασης για τον αριθμό των εισακτέων, καθίσταται αδύνατη η περαιτέρω λειτουργία του Πανεπιστημίου”.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Το σκεπτικό της  με αριθμό 1251/2015 απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που επικαλείται ο Πρύτανης Οδ. Ζώρας στην εξώδικη διαμαρτυρία αναφέρει τα εξής: “Η θέσπιση από τον κοινό νομοθέτη

ΟΙ Επιπτώσεις

Σχετικά με τις επιπτώσεις από την αναιτιολόγητη, από το υπουργείο Παιδείας, αύξηση του αριθμού εισακτέων ο Πρύτανης τις καταγράφει ως εξής:

 

Πηγή: https://www.esos.gr/