Νότια Κρήτη

«Φρένο» στις μετεγγραφές εκτός σχολικής περιφέρειας

«Φρένο» στις μετεγγραφές εκτός σχολικής περιφέρειας

Τα σχολεία δεν είναι «μπακάλικα», στόχος να είναι λειτουργικά και βιώσιμα.

A-
A+
09/07/2016 | 12:09

Ευρεία σύσκεψη για εκπαιδευτικά θέματα και κυρίως για το «φλέγον» ζήτημα των μετεγγραφών παιδιών σε σχολεία επιλογής τους, που όμως βρίσκονται έξω από τα όρια των προκαθορισμένων σχολικών περιφερειών, έλαβε χώρα πριν από μερικές μέρες στο Χάρακα, παρουσία του Διευθυντή Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Νίκου Γιγουρτάκη.

Στη συνάντηση πήραν μέρος οι Διευθυντές των Σχολείων του Γυμνασίου Ασημίου και Πύργου, όπως και οι Διευθυντές του Γυμνασίου και Λυκείου του Χάρακα, εκπαιδευτικοί των παραπάνω σχολείων, εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και ο αντιδήμαρχος Κόφινα  κ. Χρόνης Καλαϊτζάκης.

Οι μετεγγραφές

Κυρίαρχο ζήτημα αυτό των μετεγγραφών, που κάθε χρόνο αποτελούν  «την αιχμή του δόρατος» και ένα σημείο τριβής μεταξύ Διευθυντών,  γονέων και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, καθώς υπάρχει πάντα ο φόβος της βιωσιμότητας για κάποια σχολεία και το ενδεχόμενο να κλείσουν.

Από την πλευρά του ο Δ/ντης Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Γιγουρτάκης ξεκαθάρισε ότι υπάρχει νόμος, ο οποίος ορίζει με σαφήνεια ποια είναι τα όρια της κάθε σχολικής περιφέρειας και σε ποια Γυμνάσια και Λύκεια θα πρέπει κανονικά να φοιτούν τα παιδιά.

Ωστόσο όπως είπε ο νόμος αυτός μέχρι και πρότινος δεν εφαρμοζόταν με αποτέλεσμα να παρατηρείται ένα καθεστώς αυθαιρεσίας και ο καθένας, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, να μετεγγράφει το παιδί του σε όποιο σχολείο αυτός ήθελε, με το αιτιολογικό «ότι δήθεν αυτό είναι καλύτερο από το άλλο».

«Τα σχολεία δεν είναι μπακάλικα», όπως τόνισε ο Δ/ντης Β/θμιας, σημειώνοντας ότι στόχος από την πλευρά της πολιτείας είναι τα σχολεία που μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά να είναι λειτουργικά και βιώσιμα.

«Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε μια δυσκολία στο να γίνει αυτό κατανοητό από τις τοπικές κοινωνίες. Μετά οι ίδιοι οι γονείς ερχόταν και διαμαρτύρονταν, γιατί το κοντινό τους σχολείο κλείνει και θα πρέπει να μεταφέρουν τα παιδιά τους σε άλλο σχολείο, που απέχει αρκετά χιλιόμετρα», όπως είπε ο κ. Γιγουρτάκης.

Εφαρμογή του νόμου

Τόσο στη συνάντηση που έγινε στο Χάρακα, όσο και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, έκανε σαφές ότι ζητά απ’ όλους τους Διευθυντές να εφαρμόσουν το νόμο και να μην δέχονται αδικαιολόγητες μετεγγραφές παιδιών, έξω από τα σαφή χωροταξικά όρια που κατέχει η κάθε σχολική περιφέρεια.

Μόνο έτσι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το Γυμνάσιο του Τεφελίου, που όπως δήλωσε θα παραμείνει ανοικτό και φέτος παρότι σύμφωνα με το νόμο Διαμαντοπούλου έχει καταργηθεί.

Το Γυμνάσιο Τεφελίου έχει 25 παιδιά και εφόσον υποστηριχτεί από την ευρύτερη περιοχή είναι βιώσιμο.  Ενώ σαφής είναι η εικόνα και για τα Γυμνάσια του Πύργου, του Χάρακα και του Ασημίου, για τα οποία τόνισε ότι δεν θα πηγαίνει ο καθένας το παιδί του όπου θέλει, αλλά όπου είναι το πλησιέστερο σχολείο που μπορεί να το δεχτεί και αυτό που ορίζει ο νόμος για τις σχολικές περιφέρειες.

Στη συνάντηση τοποθετήθηκε και ο αντιδήμαρχος Γόρτυνας κ. Χρόνης Καλαϊτζάκης, ο οποίος με αφορμή τη «διένεξη» που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στα Γυμνάσια του Ασημίου και του Χάρακα και στο «κύμα» των μετεγγραφών που έχει σημειωθεί παράτυπα, ζήτησε και αυτός από την πλευρά του την πιστή εφαρμογή του νόμου, σημειώνοντας ότι στη ΔΕ Κόφινα υπάρχει μόνο ένα Γυμνάσιο, αυτό του Ασημίου,  που τροφοδοτεί με παιδιά το Λύκειο, ενώ στην περίπτωση της ΔΕ Αστερουσίων, το Λύκειο Χάρακα τροφοδοτείται, όπως είπε,  από τρία Γυμνάσια, ζητώντας να σταματήσει η αντιπαλότητα μεταξύ των σχολείων και να τηρηθούν τα όρια.