Ελλάδα

Νέο εξεταστικό σύστημα το 2020

Νέο εξεταστικό σύστημα το 2020

Οι αλλαγές αφορούν τους μαθητές που τον Σεπτέμβριο θα φοιτήσουν στην Α΄ Λυκείου.

A-
A+
22/10/2016 | 11:34

Οι μαθητές της επόμενης Α΄ Λυκείου, δηλαδή από το σχολικό έτος 2017-2018, θα είναι οι πρώτοι που θα «δοκιμάσουν» το νέο εξεταστικό σύστημα. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας στέλνει μήνυμα περί διακριτών ρόλων πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Ειδικότερα, χθες ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης (κατά την παρουσίαση του προγράμματος «Δεκατιανό στο Σχολείο») ανέφερε ότι το υπάρχον εξεταστικό σύστημα θα αλλάξει, προσθέτοντας ότι η Γ΄ λυκείου γίνεται στα φροντιστήρια, όπου δίνουν το βάρος οι υποψήφιοι. Ο υπουργός ανέφερε ότι για το θέμα θα γίνει επιπλέον διάλογος και ότι θα αξιοποιηθούν και τα αποτελέσματα του εθνικού διαλόγου. Βέβαια, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου, υπό την προεδρία του Αντώνη Λιάκου, δεν αποτελεί την τελική θέση του υπουργείου. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι οι αλλαγές δεν θα αφορούν τους νυν μαθητές λυκείου, αλλά το νέο εξεταστικό σύστημα θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2020, δηλαδή για τους μαθητές που τον προσεχή Σεπτέμβριο θα φοιτήσουν στην Α΄ Λυκείου.

Χθες, επίσης, ο κ. Φίλης δήλωσε (ΣΚΑΪ) ότι δεν είναι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας. Πάντως, δεν απέκλεισε το ζήτημα του διαχωρισμού να επιλεγεί στη συνταγματική αναθεώρηση ως ένα από τα θέματα που θα προταθούν από την κυβέρνηση για δημοψήφισμα. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, θα γίνουν βήματα για μια νέα σχέση με κατεύθυνση τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας. «Το 70% των πολιτών τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού», προσέθεσε.

Στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χθες το υπουργείο έβαλε μπλόκο στην προσπάθεια των ΤΕΙ να χορηγούν διδακτορικούς τίτλους. Συγκεκριμένα, το ΤΕΙ Πειραιά απένειμε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα στον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και της Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλη Κορκίδη. Ωστόσο, το υπουργείο με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «τα ΤΕΙ είναι θεσμικά και Ακαδημαϊκά Ανώτατα Ιδρύματα. Κατά τον νόμο, ωστόσο, τα ΤΕΙ δεν έχουν δικαίωμα απονομής διδακτορικών τίτλων. Ως εκ τούτου, δεν μπορούν να απονέμουν τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα». Η δυνατότητα χορήγησης διδακτορικών τίτλων διακρίνει τα πανεπιστήμια (που την έχουν) από τα ΤΕΙ (που την ζητούν) και η ηγεσία του υπουργείου εξέφρασε τη δυσφορία της για το θεσμικό ολίσθημα του ΤΕΙ.

Από την άλλη, στο προσκήνιο βρίσκονται οι αλλαγές που προτείνει το υπουργείο στα μεταπτυχιακά προγράμματα. Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκεται η κατάργηση των διδάκτρων, γεγονός στο οποίο αντιδρούν τα πανεπιστήμια, καθώς εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό θα πληγεί η ποιότητα των μεταπτυχιακών σε ιδρύματα που δεν έχουν άλλους πόρους να τα υποστηρίξουν. Για το θέμα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «ο τελικός κριτής της αξίας ενός μεταπτυχιακού είναι η ίδια η αγορά, η οποία και θα αξιολογήσει την αξία του».

Επίσης, χθες επιτροπή πρυτάνεων συναντήθηκε με την αρμόδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου. Ωστόσο, από την πλευρά στελεχών των ΤΕΙ διατυπώνεται γκρίνια γιατί δεν μετέχουν στον σχετικό διάλογο και εκπρόσωποί τους. Βέβαια, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά Λάζαρος Βρυζίδης χαρακτήρισε «υπερβολικά» όσα λέγονται περί αντιπαλότητας μεταξύ των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Πηγή: Kathimerini.gr