Ελλάδα

«Μετέφρασαν» το… κλάμα των μωρών!

«Μετέφρασαν» το… κλάμα των μωρών!

Μια καινοτόμα εφαρμογή Ελλήνων φοιτητών.

A-
A+
14/06/2018 | 12:44

 

Παγκόσμια καινοτομία «Μade in Greece»! Τρεις φοιτητές, ηλικίας 22 ετών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μαζί με τον υπεύθυνο καθηγητή τους δημιούργησαν μια εφαρμογή που καταγράφει το κλάμα των μωρών ηλικίας μέχρι ενός έτους και το… μεταφράζει, ώστε οι νέοι γονείς να καταλαβαίνουν τι θέλει ή τι έχει πάθει το παιδί τους σε μόλις οκτώ δευτερόλεπτα!

Ο λόγος για την εφαρμογή «iCry2Talk». Η ομάδα των φοιτητών πρόσφατα προκρίθηκε στον παγκόσμιο τελικό του διαγωνισμού της Microsoft «Imagine Cup 2018», που θα γίνει στο τέλος Ιουλίου, στο Σιάτλ των ΗΠΑ. Πρόκειται για τους Ανδρέα Λουτζίδη, Αναστασία Ντράχα και Ιάσονα Χατζηκώστα και τον καθηγητή τους Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη.

Η ιδέα

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Λουτζίδη, η ιδέα προέκυψε στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου. «Σκεφτόμασταν τι μπορούμε να δημιουργήσουμε και σε συνεργασία με τον καθηγητή μας αποφασίσαμε να αναπτύξουμε τη συγκεκριμένη σκέψη» λέει.

Οι τρεις προπτυχιακοί φοιτητές, προκειμένου να δημιουργήσουν τη συγκεκριμένη εφαρμογή, που σύντομα θα είναι διαθέσιμη προς χρήση σε «έξυπνα» τηλέφωνα και tablets, συγκέντρωσαν εκατοντάδες δείγματα κλάματος μωρών μέχρι ενός έτους και στη συνέχεια τα επεξεργάστηκαν.

Όπως λέει ο κ. Λουτζίδης, μέσω της εφαρμογής καταγράφεται το κλάμα ενός μωρού και τα δεδομένα που συγκεντρώνονται αναλύονται. Στην πορεία, η ομάδα χρησιμοποιεί τεχνικές βαθιάς μηχανικής μάθησης (Deep Machine Learning) για να μεταφράσει το κλάμα του μωρού σε λόγο. Με τον τρόπο αυτόν, τα διαφορετικά κλάματα κατηγοριοποιούνται σε μεγάλες ομάδες: κλάμα δυσφορίας (κρύο και ζέστη), πείνας, αλλαγής πάνας, πόνου κ.ά.

«Το “iCry2Talk” αποτελεί μια χαμηλού κόστους πρόταση μη επεμβατικής, έξυπνης διεπαφής ανάμεσα στο μωρό και στον γονέα: “Μεταφράζει” την αιτία του κλάματος του μωρού σε μόλις οκτώ δευτερόλεπτα» συμπληρώνει ο νεαρός φοιτητής.

 

Κι άλλη εφαρμογή

Παράλληλα, η ομάδα δημιουργεί μια δεύτερη εφαρμογή, με σκοπό την ίδρυση μιας κοινότητας νέων γονέων και ειδικών, ώστε να προωθηθούν η ουσιαστική αλληλεπίδραση μεταξύ τους και η ανταλλαγή γνώσης.  Για τον λόγο αυτόν καλεί μαμάδες και μπαμπάδες να δωρίσουν το κλάμα του μωρού τους, στέλνοντας το σχετικό υλικό στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].