Ελλάδα

Οι 9 αλλαγές στις Πανελλαδικές εξετάσεις που θα ισχύσουν από φέτος

Οι 9 αλλαγές στις Πανελλαδικές εξετάσεις που θα ισχύσουν από φέτος

Μέσα στον Φλεβάρη θα ανακοινωθεί η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων στις Πανελλαδικές,.

A-
A+
09/02/2017 | 10:34

Ένα μέρος των αλλαγών –άλλες φέρνουν ανατροπές στο πρόγραμμα των μαθητών κι άλλες ευνοούν τους αποφοίτους– βρίσκονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας και αναμένεται να ψηφιστούν σήμερα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η μεγάλη καθυστέρηση στη ρύθμιση των θεμάτων των φετινών Πανελλαδικών καταδεικνύεται από το γεγονός ότι εντός ολίγον ημερών –μέσα στον Φλεβάρη βάσει νόμου– θα πρέπει να ανακοινωθεί η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων στις Πανελλαδικές, κι ακόμα οι υποψήφιοι δεν γνωρίζουν τα νέα δεδομένα.

Οι αλλαγές:

  1. Πρώτα οι ενδοσχολικές εξετάσεις Το υπουργείο Παιδείας, βάσει του νόμου για το Νέο Λύκειο που ψηφίστηκε το 2013, μεταθέτει για πρώτη χρονιά τη διενέργεια των ενδοσχολικών εξετάσεων της Γ’ Λυκείου πριν τις Πανελλαδικές. Η συγκεκριμένη ενέργεια έγκειται στη θεωρία περί αποδέσμευσης του Λυκείου από τις Πανελλαδικές, με τους αποφοίτους πρώτα να λαμβάνουν το απολυτήριό τους και στη συνέχεια όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.
  2. Πανελλαδικές τον Ιούνιο Ο προγραμματισμός των υποψηφίων στις Πανελλήνιες ανατρέπεται φέτος, καθώς οι εξετάσεις θα διενεργηθούν τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου. Οι υποψήφιοι θα έχουν γύρω στις 10 μέρες «διάλειμμα» μεταξύ των ενδοσχολικών και των Πανελλαδικών ώστε να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις. Τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, αναμένεται να ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων.
  3. Επαναληπτικές Πανελλαδικές Κατάργηση των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων από φέτος ορίζει το υπουργείο Παιδείας. Ρύθμιση που έχει ψηφιστεί από το 2013 και βρίσκει σύμφωνη την κυβέρνηση, με στελέχη του υπουργείου Παιδείας να σημειώνουν ότι εκτός από τον μικρό αριθμό μαθητών δεν εκλείπουν και τα φαινόμενα «τραβηγμένων από τα μαλλιά» περιπτώσεων που δηλώνουν ασθένεια, για να «κερδίσουν» οι μαθητές κάποιες επιπλέον μέρες διαβάσματος.
  4. Θεσμοθετείται οριστικά το 10% για δύο χρονιές. Με το 10% θα δίνεται τους μαθητές η δυνατότητα εκ νέου συμμετοχής στις πανελλαδικές, κρατώντας τον βαθμό που πέτυχαν στις πρώτες. Η συμμετοχή τους μάλιστα μπορεί πλέον να γίνεται για δύο και όχι μόνο για ένα χρόνο.
  5. Οι θέσεις που αντιστοιχούν στο 10% του αριθμού εισακτέων κατανέμονται εφεξής σε ποσοστό 60% για τους συμμετέχοντες στις εν λόγω εξετάσεις το αμέσως προηγούμενο έτος και σε ποσοστό 40% για όσους έχουν συμμετάσχει στην εξεταστική διαδικασία δύο (2) έτη πριν από το έτος υποβολής νέου μηχανογραφικού χωρίς νέα εξέταση.
  6. Για να μην υπάρξουν προβλήματα για τους υποψηφίους που υπάγονται στην κατηγορία του 5% και περνούν στα πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις, λόγω της αλλαγής των παθήσεων από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας το υπουργείο Παιδείας ορίζει ότι φέτος θα ενταχθούν όλοι όσοι περιλαμβάνονται και στην παλιά λίστα.
  7. Νέο τμήμα μηχανογραφικού δελτίου Στο μηχανογραφικό δελτίο διευρύνονται οι επιλογές για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ευνοημένοι είναι οι υποψήφιοι του 2ου του 3ου και του 5ου επιστημονικού πεδίου που έχουν περισσότερες επιλογές στις Θετικές, Τεχνολογικές, Επιστήμες Υγείας, την Πληροφορική και την Οικονομία.
  8. Δυνατότητα ΕΠΑΛ για εισαγωγή σε ΑΕΙ Σε ό,τι αφορά στα ΕΠΑΛ για πρώτη χρονιά φέτος δίδεται η δυνατότητα εισαγωγής με ποσοστό 1% στα πανεπιστήμια. Μέχρι τώρα οι υποψήφιοι είχαν πρόσβαση μόνο σε σχολές των ΤΕΙ. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η σχετική υπουργική απόφαση για τις σχολές στις οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν.
  9. Ακόμη, για τα ΕΠΑΛ θεσμοθετείται η συγκρότηση κοινής ομάδας τμημάτων σχολών ΤΕΙ, Στρατιωτικών, Αστυνομικών Σχολών και Ακαδημαϊκών Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και ομάδας τμημάτων για τα πανεπιστήμια, στις οποίες θα έχουν πρόσβαση οι απόφοιτοί τους ανεξάρτητα από τον τομέα που επέλεξαν στο Λύκειο.