Ελλάδα

Σάλος για εικόνα σε βιβλίο φυσικής της Ε’ Δημοτικού

Σάλος για εικόνα σε βιβλίο φυσικής της Ε’ Δημοτικού

Παρουσιάζει εικόνα με ανθρώπους να πολτοποιούνται!

A-
A+
21/11/2014 | 8:06

Σάλος έχει προκληθεί σε γονείς και μαθητές Δημοτικών σχολείων της χώρας, μετά τις δημοσιοποιήσεις φωτογραφίας που υπάρχει στο βιβλίο της Φυσικής στην Ε’ τάξη. Συγκεκριμένα στη σελίδα 19 του βιβλίου «Φυσικά» και στο κεφάλαιο που αναφέρεται στα μίγματα, παρουσιάζεται εικόνα με ανθρώπους να πολτοποιούνται μέσα σε ένα μίξερ!  Το βιβλίο υπάρχει και σε ηλεκτρονική μορφή (http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-E107/559/3671,15943/) και αυτό που δεν μπορεί να γίνει κατανοητό από πολλούς γονείς είναι το γιατί επιλέχτηκε η συγκεκριμένη εικόνα σε αυτό το κεφάλαιο του μαθήματος. Μαζί με τις εικόνες από μίγματα φαγητών, οικοδομικών υλικών και χημικών προιόντων, το βιβλίο που απευθύνεται σε 11χρονους μαθητές, έχει ξεκάθαρα μια εικόνα με ανθρώπους που έχουν αρχίσει ήδη να πολτοποιούνται μέσα σε ένα μίξερ, προφανώς στο πλαίσιο της επεξήγησης τι είναι μίγμα!

 

Απάντηση Υπουργείου Παιδείας:

«Με αφορμή ανάρτηση στο διαδίκτυο με τίτλο «Άνθρωποι στο μπλέντερ στο βιβλίο Φυσικής της Ε ́  Δημοτικού» όπου στη σελ. 19 και στο κεφάλαιο για τα μίγματα υπάρχει η εικόνα ενός μπλέντερ από το Γραφείο Τύπου επισημαίνονται τα εξής:

Πρόκειται για ένα βιβλίο, κατά κοινή ομολογία πολύ καλό, που διδάσκεται για δέκα σχεδόν χρόνια (πρώτη έκδοση 2005-2006) στα δημοτικά χωρίς ποτέ κανείς από εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, γονείς, δασκάλους και σχολικούς συμβούλους να διαπιστώσει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη συγκεκριμένη εικόνα μικρών διαστάσεων. Δε χρειάζεται προφανώς πολύς λόγος, για να πει κανείς ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε η πρόθεση να προβληθεί η εικόνα ενός έργου τέχνης με αυτό το περιεχόμενο.

Όπως μας δήλωσαν οι συγγραφείς την εικόνα έλαβαν από επίσημο ιστότοπο, όπως και εκατοντάδες άλλες, χωρίς ποτέ να υποψιαστούν για το περιεχόμενο του μπλέντερ, μια εικόνα, ανάμεσα σε άλλες, με τις οποίες ήθελαν να δείξουν στους μαθητές διάφορα μίγματα. Γιατί είναι σαφές ότι, αν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη ή επισήμανση ότι εδώ προβάλλεται κάτι διαφορετικό από τη λογική των μιγμάτων και κάτι απάνθρωπο στην παιδαγωγική του διάσταση, δε θα χρειαζόταν παρά μόνο η παραδοχή του λάθους από τη συγγραφική ομάδα και η αποκατάσταση.

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα λάθος αβλεψίας των συγγραφέων και το Υπουργείο έδωσε εντολή ήδη από αύριο το πρωί η εικόνα να αντικατασταθεί από την ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου, όπως, επίσης, θα αφαιρεθεί κατά την επανεκτύπωση του βιβλίου».

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.