Ελλάδα

Συναγερμός στο Αμύνταιο: Εκκενώθηκαν σπίτια από κατολίσθηση στο ορυχείο λιγνίτη

Συναγερμός στο Αμύνταιο: Εκκενώθηκαν σπίτια από κατολίσθηση στο ορυχείο λιγνίτη

Ευθύνες αποδίδονται στην Αρχαιολογική Υπηρεσία που δεν χορηγούσε άδεια διάνοιξης.

A-
A+
11/06/2017 | 12:06

Δραματική προειδοποίηση ότι «δευτερογενή φαινόμενα» της κύριας κατολίσθησης στο Αμύνταιο του Λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, θα συνεχιστούν τις επόμενες 48 ώρες απευθύνει με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, εφιστώντας την προσοχή σε μη ειδικευμένα άτομα να μην πλησιάσουν την περιοχή.

Σε ανακοίνωσή της η επιχείρηση διευκρινίζει ότι η κατολίσθηση περιέλαβε σχεδόν όλη την έκταση εκσκαφής του ορυχείου. Οι υπηρεσίες της ΔΕΗ παρακολουθούν με τα κατάλληλα τεχνικά όργανα την εξέλιξη του φαινομένου και έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη προστασία των εργαζομένων και του εξοπλισμού έχοντας διακόψει τη λειτουργία του ορυχείου από τις 3/6/2017.

Παρά ταύτα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η κατολίσθηση και οι μάζες οι οποίες μετατοπίστηκαν ήταν πολύ μεγαλύτερης έκτασης (της τάξεως των 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων) χωρίς να έχει δοθεί καμία ένδειξη προς τούτο με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές βλάβες ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγίου εξοπλισμού της ΔΕΗ». Χαρακτηριστικά όπως αναφέρει η ανακοίνωση επηρεάστηκαν οι τέσσερις από τους έξι εκσκαφείς που καταπλακώθηκαν από τα χώματα.

Προληπτικά αποφασίστηκε η εκκένωση του οικισμού των Αναργύρων με την Δημόσια Υπηρεσία να δεσμεύεται ότι θα πράξει ότι χρειαστεί για τη στήριξη των κατοίκων του οικισμού.

Ευθύνες στην Αρχαιολογία 

Με τις παρεμβάσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας φαίνεται να συνδέεται η κατάρρευση τεράστιων εδαφικών μαζών στις 11 το πρωί του Σαββάτου που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές και την εκκένωση σπιτιών στο χωριό Ανάργυροι, αν και η ΔΕΗ έχει δαπανήσει περί τα 63 εκατομμύρια ευρώ, μεταξύ 2003-2016, για αρχαιολογικές εργασίες, προσλαμβάνοντας αρχαιολόγους για τα ορυχεία.

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ από το 2010 οι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο κατάρρευσης.Το πρόβλημα συνδέεται με τις παρεμβάσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθότι καθυστερούσε να δώσει άδεια για τη χρήση εδαφών προκειμένου να αποσυμφορηθεί το πρώτο επίπεδο του ορυχείο και έτσι δεν επέτρεψε τις  απαραίτητες εργασίες για την ομαλή διάνοιξη και λειτουργία του ορυχείου. Όπως τονίζεται ίσως αυτή η ζημιά να είχε αποφευχθεί αν είχαν γίνει αυτές οι εργασίες.

Το κόστος σε υλικές ζημιές δεν μπορεί ακόμα εκτιμηθεί, ωστόσο, στελέχη της ΔΕΗ μιλούν για δισεκατομμύρια, αφού έχουν καταπλακωθεί πολλά μηχανήματα. Τα ίδια στελέχη προειδοποιούν για πιθανές επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση της χώρας το καλοκαίρι. Τονίζεται ότι υπήρχαν ρηγματώσεις και το έδαφος στο ορυχείο είχε δείγματα καθίζησης, ωστόσο δεν περίμεναν αυτή την εξέλιξη.

 

Πηγή: protothema.gr