επικαιρότητα

Ανησυχητικά τα στοιχεία για την παιδική κακοποίηση στην Κρήτη

Ανησυχητικά τα στοιχεία για την παιδική κακοποίηση στην Κρήτη

Στοιχεία που προκαλούν έντονο προβληματισμό

A-
A+
19/11/2018 | 16:12

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνουν, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, τα φαινόμενα της κακοποίησης παιδιών, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα στα Χανιά, στο πλαίσιο καμπάνιας του οργανισμού «Το Xαμόγελο του Παιδιού» ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, η εκστρατεία ενημέρωσης του οργανισμού κρίθηκε απαραίτητη δεδομένου ότι τα στοιχεία που υπάρχουν σε τοπικό, πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο προκαλούν έντονη ανησυχία, αλλά δεδομένου και του μεγάλου πρακτικού ζητήματος, της σιωπής και της απόκρυψης της κακοποίησης από τα θύματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πανελλαδικά το 2017 υπήρξαν στα γραφεία του «Χαμόγελου του Παιδιού» 848 καταγγελίες που αφορούσαν 1.186 παιδιά, τα οποία προωθήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές. Το 0,5% από αυτές τις περιπτώσεις αφορούσε σεξουαλική βία. Aντίστοιχα, τους πρώτους δέκα μήνες του 2018 υπήρξαν 647 καταγγελίες που αφορούσαν 1.186 παιδιά. Το 0,3% αφορούσε περιπτώσεις σεξουαλικής βίας.

Όσον αφορά την Κρήτη, τα στοιχεία για το πρώτο 10μηνο του 2018 που παρουσίασε η ψυχολόγος Μάγια Τσίλη αναφέρουν 49 καταγγελίες που αφορούσαν περισσότερα από 60 παιδιά, όχι συγκεκριμένα για σεξουαλική, αλλά γενικά για κάποια μορφή κακοποίησης. Για θέματα συμβουλευτικής πραγματοποιήθηκαν 332 κλήσεις.

Διεθνώς και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ, ένα στα τρία κορίτσια και ένα στα πέντε αγόρια θα κακοποιηθούν σεξουαλικά, σε μία ευρύτερη έννοια του όρου, πριν τα 18 χρόνια τους. Το ανησυχητικό είναι ότι οι θύτες δεν έχουν κάποιο στερεοτυπικό προφίλ, ενώ είναι άτομα, τα οποία τα θύματα εμπιστεύονται και ανήκουν στον στενό κύκλο τους (70-85% των περιπτώσεων).

 

ΑΠΕ

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.