Πολιτική

Επιτακτική η ανάγκη θεσμοθέτησης του Κέντρου Ημέρας στην Μεσαρά!

Επιτακτική η ανάγκη θεσμοθέτησης του Κέντρου Ημέρας στην Μεσαρά!

Ανάγκη δημιουργίας ενός κέντρου περίθαλψης ατόμων με ψυχολογικές διαταραχές

A-
A+
23/10/2018 | 18:46

Με επιστολή τους, ο δήμαρχος Φαιστού κ. Αρμουτάκης, ο Καθηγητής Ψυχιατρικής Κ. Βγόντζας , Η Διευθύντρια του Κ.Υ Μοιρών κ. Τσικαλά και ο Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας επισημαίνουν την ανάγκη για δημιουργία Κέντου Ημέρας στις Μοίρες.

Το κέντρο Ημέρας, θα εξυπηρετεί τα περιστατικά ψυχικής υγείας που εμφανίζονται σε ολόκληρη την Μεσαρά.

Αναλυτικά η επιστολή

«Κύριε Υπουργέ,

Τον Ιανουάριο του 2013 ξεκινά η λειτουργία της Κινητής Ψυχιατρικής Μονάδας του ΠΑΓΝΗ. Η πρωτοβουλία αυτή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τα Κέντρα Υγείας και υποστηρίχτηκε από τις Διοικήσεις του ΠΑΓΝΗ και της 7ης ΥΠΕ καθώς ανταποκρινόταν στις μεγάλες ανάγκες του πληθυσμού της ενδοχώρας του Ν. Ηρακλείου και στην παντελή έλλειψη δομών και υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στην περιοχή.

Οι επισκέψεις της Κινητής Μονάδας επεκτάθηκαν σταδιακά και πλέον είναι εβδομαδιαίες στο Κ.Υ. Μοιρών, λόγω του όγκου των ασθενών,ανά δεκαπενθήμερο στα Κ.Υ. Χάρακα, Αρκαλοχωρίου και μια φορά το μήνα στη Χερσόνησο, Αρχάνες και Βιάννο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν εξεταστεί από την Κινητή Μονάδα Ψυχιατρικής είναι 2.000 και οι επισκέψεις έχουν ξεπεράσει τις 10.000.

Στόχοι της Κινητής Μονάδας είναι η παροχή υπηρεσιών στον τόπο κατοικίας των ασθενών, η συστηματική παρακολούθηση των χρονίων, η πρόληψη υποτροπών και υψηλού κινδύνου συμπεριφορών,όπως αυτοκτονίες. Όλα αυτά πάντα σε συνεργασία με το προσωπικό των Κ.Υ.,των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων, της Εκκλησίας, της Αστυνομίας, των τοπικών φορέων και των εθελοντών.

Στις 6 Μαΐου 2014 εμπλουτίζουμε την παρέμβασή μας και ξεκινά Κέντρο Ημέρας στις Μοίρες, ανταποκρινόμενοι στην καταφανή ανάγκη δημιουργίας ενός εξωνοσοκομειακού δικτύου και πλαισίου υποστήριξης ατόμων με ψυχιατρική εμπειρία και των φροντιστών τους.

Το εγχείρημα βασίζεται στην ελληνική αλλά και τη διεθνή εμπειρία προσαρμοσμένο στις τοπικές ανάγκες και τις τρέχουσες δυνατότητες. Η λειτουργία του είναι πιλοτική και περιορισμένη, λόγω έλλειψης των κατάλληλων υποδομών αλλά και προσωπικού για τη στελέχωσή του. Στηρίζεται από εθελοντές επαγγελματίες ψυχικής υγείας και επαγγελματίες εργαζόμενους στο Δήμο Φαιστού, με την καθοδήγηση του Διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, καθηγητή κ. Αλέξανδρο Βγόντζα.

Το Κέντρο Ημέρας είναι Μονάδα Φροντίδας, όπου το άτομο παραμένει για ένα διάστημα της μέρας, και με τη λήξη του προγράμματος επιστρέφει στο σπίτι του.

Στοχεύει στην πρόληψη υποτροπής, στην αποφυγή και μείωση του χρόνου κλειστής περίθαλψης ατόμων με σοβαρές ψυχικές διαταραχές στη βελτίωση συμπεριφορών και δεξιοτήτων, οι οποίες παρουσιάζουν δυσλειτουργία καθώς και στο να ενθαρρύνει αυτές που θεωρούνται λειτουργικές. Επίσης, σκοπεύει στην καλλιέργεια και ανάκτηση χαμένων δεξιοτήτων, στην απόκτηση εναισθησίας και ελέγχου και τέλος, στην ψυχική ευεξία και ανάρρωση. Επιπρόσθετα παρέχει ψυχολογική και κοινωνική στήριξη σε ευρεία κατηγορία ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη, αγχώδη διαταραχή, σε φροντιστές υπό κατάρρευση (burnout), σε δυσλειτουργικό οικογενειακό περιβάλλον κ.α.

Ταυτόχρονα αποτελεί ένα χώρο συνεύρεσης, δημιουργίας και επικοινωνίας, όπου οι συμμετέχοντες και οι οικογένειές τους έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν τις εμπειρίες, τις ανησυχίες και τις δυσκολίες τους και να δεχτούν την ανάλογη υποστήριξη.

Στο διάστημα λειτουργίας του προγράμματος, ενισχύθηκε η αρχική εκτίμηση για την αναγκαιότητα του εγχειρήματος από το αίτημα της κοινότητας για την δημιουργία ενός Κέντρου Ημέρας διευρυμένου, πλήρους λειτουργίας, κατάλληλα στελεχωμένο και εξοπλισμένο, στεγασμένο σε ένα χώρο αντίστοιχο. Η αναγκαιότητα αυτή σαν πρώτο και απαραίτητο βήμα για τη βελτίωση παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο Δήμο Φαιστού αλλά και την ευρύτερη περιοχή του νότου του Νομού Ηρακλείου έχει αναγνωριστεί και από τα τέσσερα συμβαλλόμενα μέρη (Δήμος Φαιστού, 7η ΥΠΕ, Κέντρο Υγείας Μοιρών, Ψυχιατρική Κλινική ΠΑΓΝΗ) που υπέγραψαν σχετική συμφωνία συνεργασίας τον Απρίλιο του 2016.

Τέλος, η 7η ΥΠΕ τον Ιουνιο του 2017 έγγραφα πρότεινε στο ΚΕΣΥΠΕ την θεσμοθέτηση και δημιουργία Κέντρου Ημέρας στο Δήμου Φαιστού ως προεραιότητα στις δομές Ψυχικής Υγείας στην Κρήτη. Ας τονιστεί πως το Κέντρο ημέρας σε συνεργασία με την Κινητή Ψυχιατρική Μονάδα του ΠαΓΝΗ και το Κέντρο Υγείας Μοιρών θα καλύπτει τις ανάγκες ψυχικής υγείας όλης της Μεσαράς δηλ. πάνω απο 70.000 κατοίκους, και οχι μόνο του Δήμου Φαιστού.

Κύριε Υπουργέ,

Η Δημοτική Αρχή έχει αγκαλιάσει την όλη προσπάθεια, παραχωρώντας τον χώρο όπου και στεγάζεται το Κέντρο Ημέρας και απασχολώντας προσωπικό από την υποστελεχωμένη Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου μας. Το στηρίζουν δε έμπρακτα η Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας, οι τοπικοί φορείς και η ευρύτερη κοινότητα.

Είναι επιτακτική ανάγκη το Κέντρο Ημέρας να θεσμοθετηθεί και να λειτουργήσει με το απαραιτητο προσωπικό , ώστε να φέρει σε πέρας το πολύ σοβαρό και δύσκολο έργο του.

Οι ευαισθησίες σας για την Ψυχική Υγεία είναι γνωστές και είμαι βέβαιος πως θ’ ανταποκριθείτε στο αίτημά μας, ώστε να προσφέρουμε τα μέγιστα στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

Μακάριος, Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας

Γεώργιος Αρμουτάκης

Δήμαρχος Φαιστού

Αλέξανδρος Ν. Βγόντζας

Καθηγητής Ψυχιατρικής

Αικατερίνη Τσικαλά

Διευθύντρια Κ.Υ. Μοιρών»

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.