επικαιρότητα

Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου

Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου

Συνεχίζονται πλούσιες δράσεις έως και τις 7 Σεπτεμβρίου

A-
A+
13/08/2018 | 18:26

20 Ιουνίου – 7 Σεπτεμβρίου

09.07 ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Τα μέσα μεταφοράς

Οι φωτογραφίες ως πηγές δεδομένων.

Οι φωτογραφίες γίνονται υλικό για να καταγράψουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει.  Γίνονται ακόμα αφετηρία για να παρατηρήσουμε τα μέσα μεταφοράς σε  άλλες εποχές και άλλα μέρη.

Μετά από  λεπτομερή παρατήρηση και  καταγραφή των δεδομένων της φωτογραφίας, τα παιδιά της κάθε ομάδας απαντούν σε ερωτηματολόγια που δίνουν απαντήσεις στο ποιος, πού, πώς, πότε, τι,  της κάθε φωτογραφίας και τα βοήθησε να συνδέσουν το θέμα της με συγκεκριμένα βιβλία. Φαντάστηκαν  τους εαυτούς τους ως αρχαιολόγους του μέλλοντος, όπου φέρνουν στο φως τις φωτογραφίες,  μέσα από τις οποίες περιέγραψαν τα μέσα μεταφοράς,  τον χρόνο, τις συνθήκες ζωής,  την καθημερινή ζωή, τα κτήρια, τα αντικείμενα, τη φύση  που εικονίζονταν στις φωτογραφίες. Παρατήρησαν και αφηγήθηκαν  τις φωτογραφίες με φανταστικές ιστορίες που σκέφτηκαν, επιχειρώντας ερμηνείες των δεδομένων που κατέγραψαν.

Στόχος: Τα παιδιά να ασκηθούν  στην παρατήρηση,  στην περιγραφή και στην αφήγηση των  φωτογραφιών.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ:

06.07. Εγκλήματα

Στόχος  να αναγνωρίσουν τα παιδιά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας ειδικής κατηγορίας λογοτεχνικών βιβλίων και να καταλάβουν ότι υπάρχουν κάποιες κατευθύνσεις, που όλα τα αστυνομικά βιβλία ακολουθούν τόσο στην παρουσίαση του πρωταγωνιστή τους όσο και στην παρουσίαση του εγκλήματος. Τα παιδιά  περιέγραψαν τα δεδομένα του εγκλήματος που παρουσιάζεται στο βιβλίο που  διάβασαν και  τα οποία  τους  οδήγησαν στην διαλεύκανσή του.  Στο τέλος έφτιαξαν μια αφίσα, στην οποία παρουσίασαν τα δεδομένα του εγκλήματος.

12.07. Τόποι Εγκλήματος

Ολοκληρώνοντας το αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία με τους  «τόπους του εγκλήματος», τα παιδιά θα έπρεπε να αναγνωρίσουν  κάποιες κατευθύνσεις που όλα τα αστυνομικά βιβλία ακολουθούν στην εξέλιξη της πλοκής τους. Θα έπρεπε να συγκρίνουν και να καταλήξουν σ’ εκείνα τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζονται πιο συχνά σε όλα τα βιβλία, καθώς και τους πιο συνηθισμένους τρόπους περιγραφής τους. Κάθε ομάδα ανάλαβε να παρουσιάσει τον τόπο του εγκλήματος έτσι όπως περιγράφεται στην αστυνομική ιστορία που είχε επιλέξει να διαβάσει.  Τέλος  έφτιαξαν μια  αφίσα  όπου  παρουσίασαν τον τόπο του εγκλήματος που μελέτησαν.

13.07. «ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Έργα τέχνης με όλες τις αισθήσεις – η γλυπτική του Θόδωρου Παπαγιάννη

Μια περιπλάνηση στα υλικά των καλλιτεχνών που μπορείς να τα αγγίξεις, να τα μυρίσεις, να τα ακούσεις! Τα έργα τέχνης δεν φτιάχνονται μόνο για να τα βλέπουμε!!

Πολύ συχνά πιστεύουμε πως ένας ζωγράφος, ένας γλύπτης ουσιαστικά τροφοδοτείται από την όρασή του για να δημιουργήσει τα έργα του. Διαβάζοντας το βιβλίο «Τα φαντάσματα του Θόδωρου Παπαγιάννη» καταλαβαίνουμε πόσο πολύ συμμετέχουν στη διαμόρφωση του καλλιτέχνη όλες οι αισθήσεις που διαμορφώνουν την αντίληψή του για τον κόσμο.

Αρχικά έγινε παρουσίαση του καλλιτέχνη και των έργων του και διαβάστηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο του. Στη συνέχεια  οι μικροί μας εθελοντές με την καθοδήγηση των εμψυχωτών παρουσίασαν διάφορα υλικά και κατέγραψαν  τις αισθήσεις που αυτά διεγείρουν. Τέλος τα παιδιά  δημιούργησαν τα δικά τους Τοτέμ – ανθρώπινες φιγούρες από ανακυκλώσιμα υλικά.

Στόχος: Σε αυτό το εργαστήριο τα παιδιά έμαθαν για την ζωή και του έργο του  Θ. Παπαγιάννη και το ρόλο που παίζουν οι αισθήσεις και η προσέγγιση των υλικών μέσα από αυτές, για την ολοκλήρωση ενός καλλιτέχνη και του έργου του.

Τις  δράσεις  σχεδίασε η Ειρήνη Βοκοτοπούλου  για την Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2018 του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής  Βιβλιοθήκης και τις υλοποίησαν οι εθελοντές μας εμψυχωτές:

Πόπη Κοτσίφη, μεταφράστρια ,εκπαιδευτικός, Σοφία Τρούλη, μουσειοπαιδαγωγός, Εικαστικά Εργαστήρια Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, ΚΕΔΗΡ,   Ελευθερία Αποστόλου, φοιτήτρια, Τζιράκη Μαριάννα, φιλόλογος, μεταπτυχιακή θεατρολόγος, Ιερωνυμάκη Όλγα, ειδική παιδαγωγός, μεταπτυχιακή φοιτήτρια ειδικής αγωγής, Στέλλα Αντωνακοπούλου, νηπιαγωγός, Ανδρομάχη Σαπουντζή, εκπαιδευτικός, Μήδεια Μπαλαμπανίδου, φοιτήτρια.

Ευχαριστούμε επίσης τους μικρούς & εφήβους εθελοντές μας: Γιουλούντα Μελίνα, Μαθιουδάκη Εμμανουέλλα, Κισσανδράκη Μαριλένα, Καραβιώτη Ηρώ, Καλαϊτζάκη Γιώργο, Δημήτρη Κοτσιφάκη, Σκούντη Γιώργο, Ερωφίλη Τζιβολιά, Ελένη Τσίγκρη, Ελίζα Μυρσιλίδη, Ελπίδα Τσαλπαρά & Λάμπρο Τσαλπαρά.

Οι δράσεις συνεχίζονται με προεγγραφή στη συμμετοχή των παιδιών.

Όλες οι δράσεις που γίνονται στην βιβλιοθήκη προσφέρονται δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης: www.libret.mysch.gr

Και στην ιστοσελίδα του δικτύου ελληνικών βιβλιοθηκών: https://network.nlg.gr

facebook: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου

Επικοινωνία -Πληροφορίες Τηλέφωνο: 28310 29215