επικαιρότητα

Κατά 75% μειώθηκαν οι βροχοπτώσεις στην Κρήτη

Κατά 75% μειώθηκαν οι βροχοπτώσεις στην Κρήτη

Λήψη μέτρων ενάντια στη λειψυδρία ζητά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης

A-
A+
30/04/2018 | 20:00

Μείζον είναι το πρόβλημα της λειψυδρίας επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, καθώς όπως προκύπτει από τα δεδομένα των μετεωρολογικών σταθμών του νησιού οι βροχοπτώσεις έχουν μειωθεί σε ποσοστό άνω του 75%.

Στη σχετική ανακοίνωσή της Διεύθυνσης Υδάτων, αφού επισημαίνεται το οξυμένο πρόβλημα που υπάρχει ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου, προτείνεται η λήψη μέτρων κατά περίπτωση από τους φορείς που διαχειρίζονται το νερό.

Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Με βάση τα δεδομένα 35 μετεωρολογικών σταθμών καταγράφεται μια σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων σε όλη την Κρήτη σε ποσοστό από 60% έως 75% σε σχέση με το μέρο όρο των επτά τελευταίων ετών και πιο συγκεκριμένα μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018.

Επιπλέον σημαντικό χαρακτηριστικό για την Κρήτη είναι ότι διανύουμε το τρίτο συνεχές έτος με μειωμένες βροχοπτώσεις.

Αναλυτικότερα, το υδρολογικό έτος Σεπτέμβριος – Αύγουστος 2014 – 2015 χαρακτηρίστηκε ως «Υγρό έτος» με σημαντικές βροχοπτώσεις. Ακολούθησε το «Ξηρό έτος» 2015-2016, στη συνέχεια το έτος 2016-2017 με σχετικά μειωμένες βροχοπτώσεις, και το τρέχον έτος 2017-2018 που χαρακτηρίζεται από «Ξηρό έως πολύ Ξηρό», τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Συνεπεία των παραπάνω είναι να έχουμε μικρή αναπλήρωση των υδατικών πόρων τόσο στα υπόγειο όσο και στα επιφανειακά νερά. Οι εισροές στα φράγματα είναι ελάχιστες και η αναπλήρωση των υπόγειων υδροφορέων είναι μικρή.

Συνεπακόλουθα παρατηρείται, όπως έχει καταγραφεί σε ανάλογες ξηρές περιόδους, η ζήτηση σε νερό άρδευσης να κλιμακώνεται και αυτό αποκτά μεγάλη βαρύτητα με δεδομένο ότι η γεωργία καταναλώνει περίπου 85% των υδατικών πόρων στο νησί.

Συστήνεται οι συλλογικοί φορείς παροχής υπηρεσιών ύδατος (ΔΕΥΑ, ΤΟΕΒ, Δήμοι, ΟΑΚ κ.λπ.) να καταγράψουν τα διαθέσιμα αποθέματά τους και να υπολογίσουν το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης για την τρέχουσα θερινή και καλοκαιρινή περίοδο. Δε περίπτωση ελλειμματικού ισοζυγίου θα πρέπει εγκαίρως να προβούν σε μέτρα άμβλυνσης του ελλείμματος.

Η Διεύθυνση Υδάτων προτείνει τα ενδεικτικά μέτρα που θα πρέπει ο κάθε φορέας παροχής υπηρεσιών ύδατος να εξειδικεύσει ανάλογα με την κατάσταση του ισοζυγίου προσφοράς – ζήτησης της περιοχής ευθύνης του ώστε να αποφευχθεί ή αμβλυνθεί η λειψυδρία και οι επιπτώσεις της.

Η εξειδίκευση των μέτρων αυτών θα πρέπει να συνάδει με τη γενικότερη πολιτική για τα ύδατα που είναι η προστασία τους επί τη βάση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, η εφαρμογή του Διαχειριστικού σχεδίου του Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης κι η ιεράρχηση των χρήσεων“.