επικαιρότητα

Καταστροφική χρονιά για την ελαιοπαραγωγή

Καταστροφική χρονιά για την ελαιοπαραγωγή

Τι δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σελίνου

A-
A+
30/11/2018 | 16:10

Καταστροφική ήταν η φετινή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς του Σελίνου που έχουν μεγάλη απώλεια εισοδήματος καθώς εκτιμάται ότι η ελαιοπαραγωγή, εξαιτίας του δάκου, μειώθηκε κατά 70%!

Tην εκτίμηση αυτή έκανε χθες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σελίνου: “Η Ενωση”, Μιχάλης Σαρικάκης, στο περιθώριο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών στα Χανιά για την επίσημη έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής τεχνολογιών για τον δάκο που θα υλοποιηθεί σε οχτώ περιοχές.

Καταστροφική χρονιά για την ελαιοπαραγωγή

«Εμείς θεωρούμε δεδομένο κάθε χρονιά ότι θα έχουμε απώλεια εισοδήματος τρομακτική εξαιτίας του δάκου», τόνισε.

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Νίκος Αντώνογλου, υπογράμμισε ότι το υπουργείο σχεδιάζει αλλαγές στη δακοκτονία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2019 θα είναι όλα έτοιμα την 1η Μαίου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σελίνου: “Η Ενωση”, Μιχάλης Σαρικάκης, χαρακτήρισε «καταστροφική» τη φετινή χρονιά για την ελαιοπαραγωγή.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «οι ψεκασμοί γίνονται με τρόπο ερασιτεχνικό, όχι επαγγελματικό, για τους χρόνους επέμβασης. Ο γεωργός αποφασίζει πως θα κάνει τον ψεκασμό και ποια στιγμή».

Ακόμα, ο κ. Σαρικάκης υποστήριξε ότι «οι ψεκασμοί που γίνονται μέχρι τώρα από την Περιφέρεια, δεν θεωρούμε ότι μπορούν να φέρουν αποτελέσματα, όπως δεν έχουν φέρει όλα αυτά τα χρόνια. Οι ψεκασμοί πρέπει να ανασυνταχθούν σε σύγχρονες λογικές και να ξεκινούν νωρίτερα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έκανε την εκτίμηση, χωρίς, όπως διευκρίνισε, να υπάρχουν επίσημες στατιστικές, ότι φέτος «η παραγωγή μειώθηκε ένα 70% από την προσβολή του δάκου».

Σε σχέση με το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης του δάκου που παρουσιάστηκε χθες, ο κ. Σαρικάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα καταπολέμησης του εντόμου».

Στο μεταξύ, αλλαγές στη δακοκτονία με σκοπό να ξεκινά νωρίτερα και να είναι όλα έτοιμα από την 1η Μαίου το 2019, σχεδιάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Νίκος Αντώνογλου, στο περιθώριο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Αντώνογλου παραδέχτηκε ότι φέτος «ο δάκος είχε μεγάλη έξαρση» την οποία απέδωσε στις κλιματολογικές συνθήκες.

Για να προσθέσει: «Είχαμε αυξημένες προσβολές. Εμείς προγραμματίζουμε αλλαγές όσον αφορά τη διαδικασία της εφαρμογής του εθνικού συστήματος δακοπροστασίας ή εφαρμογής της δακοκτονίας και πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε από του χρόνου να είναι όλα πιο σωστά».

Ο κ. Αντώνογλου εξήγησε ότι «οι αλλαγές θα γίνουν σε επίπεδο διαδικασιών ούτως ώστε όλα να είναι έτοιμα από 1η Μάη».

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη ότι «οι αλλαγές θα γίνουν στο επίπεδο του συντονισμού. Ο,τι υπάρχει στο νομοθετικό πλαίσιο θα παραμείνει. Οι Περιφέρειες εφαρμόζουν το πρόγραμμα της δακοκτονίας, οι περιφέρειες θα το εφαρμόζουν και πάλι».
Ερωτηθείς για τις πιστώσεις που διατίθενται για τη δακοκτονία, ο γ.γ. του Υπουργείου τις χαρακτήρισε «αρκετές» γιατί, όπως υποστήριξε, «αν δεν ήταν αρκετές δεν θα είχαμε υπόλοιπα».

Σε ό,τι αφορά το γιατί η δακοκτονία δεν εφαρμόζεται σε κάποιες περιοχές, ο ίδιος απάντησε ότι «από τη σχετική νομοθεσία προβλέπεται ότι η δακοκτονία εφαρμόζεται στις περιοχές εκείνες όπου οι Δήμοι παίρνουν απόφαση με ορισμένα κριτήρια να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Επομένως, είναι κάτι που αφορά τους Δήμους, αν θα μπουν ή δεν θα μπουν».

ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ XYLELLA

Στο μεταξύ, «μεγάλη απειλή» για τις καλλιέργειες χαρακτήρισε την ασθένεια της Xylella, ο κ. Αντώνογλου.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Αντώνογλου ανέφερε ότι «ο κίνδυνος προέρχεται περισσότερο από τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές που γίνονται σε φυτωριακό υλικό» και συμπλήρωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο ο οποίος θα προέλθει από την εισαγωγή φυτών τα οποία θα είναι προσβεβλημένα από Xylella».

Πηγή
Χανιώτικα Νέα