επικαιρότητα

Με μέτρο η κατανάλωση του αλατιού

Με μέτρο η κατανάλωση του αλατιού

Η κατανάλωση αλατιού δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία μας αρκεί να υπερβαίνουμε τα 2,5 κουταλάκια

A-
A+
10/08/2018 | 20:59

Η μέση κατανάλωση αλατιού είναι ασφαλής για την πλειοψηφία των ανθρώπων, αποφαίνεται καναδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μακ Μαστερ διευκρινίζουν ότι η κατανάλωση αλατιού δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία μας αρκεί να υπερβαίνουμε τα 2,5 κουταλάκια την ημέρα (περίπου 5 γραμμάρια).

Ωστόσο, λιγότερο από το 5% των ανθρώπων στις ανεπτυγμένες χώρες ξεπερνούν αυτό το όριο.

Η μελέτη διεθνής μελέτη, που συμπεριέλαβε στοιχεία για 94.000 άτομα, 35-70 ετών, από 20 χώρες (Αργεντινή, Μπαγκλαντές, Βραζιλία, Χιλή, Κίνα, Κολομβία, Ινδία, Ιράν, Μαλαισία, Παλαιστίνη, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Πολωνία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Σουηδία, Τανζανία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ζιμπάμπουε), διαπίστωσε ότι ο αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος και εγκεφαλικού επεισοδίου προκύπτει μόνον όταν η ημερήσια μέση κατανάλωση αλατιού υπερβαίνει τα 5 γραμμάρια.

Η Κίνα είναι η μόνη χώρα που το 80% των κοινοτήτων που εξετάστηκαν είχε ημερήσια κατανάλωση αλατιού πάνω από πέντε γραμμάρια, ενώ σε άλλες χώρες η πλειοψηφία των ατόμων που είχαν συμπεριληφθεί στα τοπικά δείγματα είχαν μέση ημερήσια κατανάλωση 3-5 γραμμάρια.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει η κατανάλωση του αλατιού να περιορίζεται σε λιγότερο από δύο γραμμάρια την ημέρα, περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού, ως προληπτικό μέσο έναντι της καρδιαγγειακής νόσου, αλλά λίγα είναι τα στοιχεία που να δείχνουν βελτιωμένο αποτέλεσμα για την υγεία στα άτομα που πετυχαίνουν αυτό το χαμηλό όριο», εξηγεί ο Άντριου Μεντε, κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Συμπληρώνει δε ότι «η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία ρίχνει ακόμα πιο χαμηλά το συνιστώμενο όριο, στο 1,5 γραμμάριο την ημέρα, ειδικά για τα άτομα που κινδυνεύουν να εκδηλώσουν καρδιακή νόσο».

Σύμφωνα με τον ίδιο «μόνο στις κοινότητες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αλατιού, πάνω από πέντε γραμμάρια την ημέρα, κυρίως δηλαδή στην Κίνα, βρήκαμε άμεση σχέση μεταξύ κατανάλωσης αλατιού και μειζόνων καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Στις κοινότητες που κατανάλωναν λιγότερο από πέντε γραμμάρια αλατιού την ημέρα ίσχυε το αντίθετο. Η κατανάλωση νατρίου ήταν αντιστρόφως σχετική με το έμφραγμα μυοκαρδίου και την ολική θνητότητα, ενώ δεν υπήρχε αύξηση στα εγκεφαλικά επεισόδια. Διαπιστώσαμε ότι όλα τα μείζονα καρδιαγγειακά προβλήματα, περιλαμβανομένου του θανάτου, μειώνοντας σε όλες τις χώρες και τις κοινότητες όπου υπήρχε αυξημένη κατανάλωση καλίου, από φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, πατάτες, ξηρούς καρπούς και φασόλια».

 MEΣΑΡΊΤΙΚΟΙ ΠΑΛΜΟΙ

 

Προς υλοποίηση το οδικό δίκτυο Αρμένοι – Παλέ

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το μεγάλο οδικό έργο που αφορά το τμήμα Αρμένους – Παλέ

με προϋπολογισμό 14,8 εκ. ευρώ

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.