Ευθέως

Στήριξη στην τοπική αγορά

Στήριξη στην τοπική αγορά

A-
A+
14/11/2017 | 12:06

Η εικόνα μιας κεντρικής αγοράς, ενός κεντρικού δρόμου, από τις μεγάλες πόλεις, μέχρι τις κωμοπόλεις και τα κεφαλοχώρια, αποτελεί τον πιο ξεκάθαρο δείκτη για την τοπική οικονομία αλλά και την οικονομία της χώρας. Άπαντες γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια αυτή η εικόνα στον τόπο μας δεν είναι καθόλου καλή, με τα λουκέτα καταστημάτων ολοένα να πληθαίνουν και πολλές προσόψεις κλειστών μαγαζιών να σκεπάζονται εδώ και πολύ καιρό από σχισμένες αφίσες, παρουσιάζοντας ένα σκηνικό παρακμής σε κεντρικότατα σημεία όπου κάποτε δεν έβρισκες μαγαζί να νοικιάσεις- κι αν έβρισκες οι τιμές ενοικίων ήταν στα ύψη. Δεν θα θυμίσουμε ότι για κάποια μαγαζιά έπρεπε να πληρώσεις και… «αέρα» στον προηγούμενο καταστηματάρχη που αποχωρούσε, γιατί και μόνο μια τέτοια αναφορά, στην Ελλάδα του 2017, θα προκαλέσει κλαυσίγελο. Ωστόσο και μέσα σ΄ αυτή την σημερινή αρνητική εικόνα, υπάρχουν οι «γενναίοι» που επιμένουν (και υπομένουν), κρατώντας με χίλιες δυσκολίες τα μαγαζιά τους ανοιχτά, δίνοντας ζωή στην αγορά και ελπίδες ότι αυτή μπορεί κάποια στιγμή να ανακάμψει. Από κοντά και οι «θαρραλέοι» νέοι επαγγελματίες που, κόντρα στις αρνητικές συγκυρίες, ανοίγουν μια καινούργια επιχείρηση, στη συντριπτική πλειοψηφία κάτι σχετικό με το χώρο της εστίασης ή με μίνι μάρκετ, συμβάλλοντας κι αυτοί με τη σειρά τους στην αναγέννηση της αγοράς.

Έχουμε πολλές φορές επισημάνει από αυτήν εδώ τη στήλη, το πόσο θα πρέπει όλοι μας να στηρίζουμε με νύχια και με δόντια την τοπική αγορά, αφού έτσι στηρίζουμε τον τόπο μας, τους ίδιους τους εαυτούς μας. Έχουμε επίσης τονίσει -και θα το τονίσουμε για μια ακόμα φορά- ότι οι δημοτικές αρχές, οι σύλλογοι και οι φορείς μπορούν να πάρουν πρωτοβουλίες και να αναλάβουν δράσεις για τη στήριξη των επαγγελματιών της περιοχής τους. Σε συνεργασία με τους επαγγελματίες μπορούν να διοργανώνονται εκδηλώσεις που θα προσελκύουν κόσμο, να καθιερωθούν «ειδικές μέρες» με εκπτώσεις, προσφορές, bazaar, προβολή προϊόντων και υπηρεσιών, φέρνοντας κοντά τους επαγγελματίες με τους εν δυνάμει πελάτες τους. Σε εορταστικές περιόδους (όπως τα Χριστούγεννα που έρχονται) οι Δήμοι θα μπορούσαν να δίνουν έγκαιρα «γιορτινό χρώμα» στην αγορά -κι όχι να την αφήνουν σκοτεινή και γκρίζα- βοηθώντας την εμπορική κίνηση. Μιλάμε για πράγματα συγκεκριμένα και ξεκάθαρα που καλό θα ήταν κάποια στιγμή να αρχίσουν να γίνονται πράξη, στηρίζοντας την τοπική αγορά, στηρίζοντας τον τόπο μας…

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.