Ευθέως

Στο κατώφλι του 2017

Στο κατώφλι του 2017

A-
A+
27/12/2016 | 11:51

Στο τέλος μιας ακόμα χρονιάς και στο ξεκίνημα μιας καινούργιας, θα βρει, άραγε, χώρο, να τρυπώσει, για μας τους Έλληνες, η ελπίδα πως «τα καλύτερα έρχονται»; Η αλλαγή του χρόνου αποτελεί πάντα -συμβολικά- ένα κομβικό σημείο: Κάνοντας τον απολογισμό αυτών που μας αφήνει ο απελθών χρόνος, ευελπιστούμε, ακόμα κι αν δεν το παραδεχόμαστε για να μην φανούμε αιθεροβάμονες, ότι τα πράγματα, στη ζωή μας και στη χώρα μας, «μπορεί να πάνε καλύτερα». Εδώ που τα λέμε, αυτή την ελπίδα, έστω αμυδρή, έστω αδιόρατη, έστω μικρή, την έχουμε τεράστια ανάγκη- ως κινητήρια δύναμη για να προχωρήσουμε παρακάτω. Όταν παραμένεις δέσμιος της απογοήτευσης, του πεσιμισμού και της άρνησης, αυτό σε καθηλώνει στην απόλυτη ακινησία, χωρίς καμιά προοπτική να ξεφύγεις από το τέλμα. Οι γιορτές και ο εορτασμός της έλευσης του καινούργιου έτους, μας δίνει την ευκαιρία να πάρουμε δύναμη από τη θετική ενέργεια των ημερών -όπως αυτή μεταδίδεται όχι από τα λαμπιόνια και τις γιορτινές διακοσμήσεις αλλά από την ανθρώπινη επικοινωνία, με τους συγγενείς, τους φίλους, τους συντοπίτες μας, τον ξένο επισκέπτη που θα βρεθεί στην παρέα μας.

Το 2017 καταφτάνει με τη φρεσκάδα του νέου, του καινούργιου, του υποσχόμενου, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από το 2016 που αποσύρεται, με τη μορφή υπέργηρου στηριγμένου στο μπαστούνι του -με βάση την κλασική εικόνα της αλλαγής χρονιάς, όπως απεικονίζεται διαχρονικά από τους σκιτσογράφους. Μακάρι αυτή η «φρεσκάδα» της νέας χρονιάς να μας επηρεάσει όλους επί το θετικότερο, δίνοντας μας την αισιοδοξία και την δύναμη να συνεχίσουμε να παλεύουμε με τα δύσκολα.  Στο κατώφλι του 2017 ας γιορτάσουμε τη χαρά του καινούργιου και ας μην… κάνουμε ποδαρικό στην ίδια μας τη ζωή με κατεβασμένα μούτρα και αρνητική διάθεση. Ας εστιάσουμε στη χαρά των γιορτών όπως καθρεπτίζεται στα πρόσωπα των οικείων μας γύρω από ένα στρωμένο τραπέζι, τσουγκρίζοντας τα ποτήρια μας «στην υγεία της παρέας» που αντέχει, που δεν το βάζει κάτω, που ξέρει να ξορκίζει τους καημούς της με το γέλιο, με ένα παλιό, αγαπημένο, τραγούδι -έστω και λίγο φάλτσα ειπωμένο- με ένα αυτοσαρκαστικό αστείο, με ένα χιουμοριστικό πείραγμα στο διπλανό…

                                              Ας είναι το 2017 μια Καλή Χρονιά για όλους μας!

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.