Ευθέως

Στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς

Στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς

A-
A+
11/01/2017 | 9:22

Στο ξεκίνημα της καινούργιας χρονιάς, η θετική διάθεση και η αισιοδοξία που είναι απαραίτητα στοιχεία για μια «επανεκκίνηση», με αφετηρία το νέο έτος, όχι απλά δεν περισσεύουν αλλά φαίνεται να απουσιάζουν παντελώς από τους πολίτες της χώρας μας. Μετά από μια μακρά περίοδο πολλών χρόνων κρίσης, το 2017 είναι, για την συντριπτική πλειοψηφία των δοκιμαζόμενων Ελλήνων, στην «καλύτερη περίπτωση» μια ακόμα δύσκολη χρονιά- στη «χειρότερη» μια χρονιά που μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις και αρνητικές ανατροπές, με την αβεβαιότητα να επεκτείνεται ακόμα και σε εθνικά θέματα. Υπό αυτές τις συνθήκες, όση καλή διάθεση και να έχει κανείς, δύσκολα θα μπορέσει να διακρίνει φως στον ορίζοντα- εξαιρούνται φυσικά τα κυβερνητικά στελέχη που προσπαθούν να μας πείσουν πως έχουμε πλησιάσει πια, πιο κοντά από ποτέ, στο «ξέφωτο».

Παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, τις οποίες επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία, ότι οι εκλογές θα γίνουν «κανονικά, στην ώρα τους, το 2019», όλα δείχνουν -συμπεριλαμβανομένων και των πρωθυπουργικών περιοδειών-  πως οι κάλπες βρίσκονται σε ορατό ορίζοντα. Η ίδια η κυβέρνηση είναι φανερό ότι δύσκολα θα μπορεί να σηκώσει επί μακρόν το βάρος της κοινωνικής αγανάκτησης και κατακραυγής για τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται πλέον από μια παράταξη που κέρδισε την εξουσία υποσχόμενη να τις σταματήσει και να τις ανατρέψει. Οι αφορμές για να οδηγηθούμε στις κάλπες εντός του 2017 εύκολα μπορούν να υπάρξουν και το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν. Το ερώτημα είναι αν οι εκλογές θα αποτελέσουν λύση ή θα προσθέσουν ένα ακόμα «άγνωστο Χ» στην δυσεπίλυτη εξίσωση της κρίσης.

Η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση με διάρκεια -το αν αυτή προέλθει από συνεργασία κομμάτων δεν είναι μείον, το αντίθετο- και μια σοβαρή αντιπολίτευση. Κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης τους. Η απίστευτη σπατάλη χρόνου, οι παλινωδίες, οι ατολμίες και οι αστοχίες όλων των κυβερνήσεων στα χρόνια της κρίσης -που πάλευαν μόνες τους στα δύσκολα, έχοντας απέναντι τους μια αντιπολίτευση που σύσσωμη τους σφυροκοπούσε ανηλεώς- είχαν σαν αποτέλεσμα μετά από χρόνια να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδο λαβύρινθο. Το 2017 αναμένεται να είναι χρονιά αλλαγών- πιέζουν γι αυτό και οι εξελίξεις και η κοινωνία η ίδια. Μακάρι αυτές οι αλλαγές να αποδειχτούν σωτήριες για τη χώρα.

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.