Υγεία

Γιατί δεν πρέπει να καθαρίζετε τα αυτιά σας με μπατονέτες

Γιατί δεν πρέπει να καθαρίζετε τα αυτιά σας με μπατονέτες

A-
A+
06/09/2017 | 15:09

Μετά το καθημερινό μας μπάνιο, οι κινήσεις μας είναι μηχανικές: φοράμε το μπουρνούζι, τυλίγουμε μια πετσέτα γύρω απ’ τα μαλλιά και καθαρίζουμε τα αυτιά με τις κλασικές μπατονέτες. Ίσως σκεφτείτε ότι μέχρι τώρα δεν διαβάσατε τίποτα καινούριο- και έχετε δίκιο.

Όμως, αυτό που ενδεχομένως δεν ξέρατε είναι ότι οι μπατονέτες δεν είναι τόσο «αθώες» όσο φαίνονται.

Μπορεί να μας ανακουφίζουν από το νερό που έχει βουλώσει τα αυτιά μας και τη βρωμιά που πιθανώς έχει συσσωρευτεί μέσα, όμως ουσιαστικά μας δίνουν μια ψευδή αίσθηση καθαριότητας.

Όμως το καθημερινό τελετουργικό καθαρισμού των αυτιών είναι πιο επικίνδυνο απ’ ό,τι μπορούμε να φανταστούμε.

Βάζοντας τη μπατονέτα μέσα στο αυτί, στην πραγματικότητα σπρώχνουμε το κερί πιο μέσα, παρά τα υπολείμματα βρωμιάς που φαίνονται στις άκρες της, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην απώλεια ακοής.

Το τύμπανο πρέπει να δονείται για να λειτουργεί σωστά, κάτι που δεν μπορεί να κάνει όταν το συσσωρευμένο στην περιοχή του κερί το καλύπτει.

Το κερί μάλιστα λειτουργεί ως ασπίδα για τα αυτιά μας, αφού παγιδεύει τα έντομα, τη σκόνη, τις τρίχες και τα νεκρά κύτταρα που αποβάλλει ο οργανισμός μας μέσω των αυτιών όταν τρώμε ή χασμουριόμαστε.

Είναι λοιπόν καλύτερα να αφήνουμε τον καθαρισμό τους στα χέρια των ειδικών, τουλάχιστον ένα προληπτικό ραντεβού στο γιατρό δεν θα μας βλάψει!

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.