Γυναίκα

Ομαδικά παιχνίδια για δραστήρια πιτσιρίκια!

Ομαδικά παιχνίδια για δραστήρια πιτσιρίκια!

Οδηγός δραστηριοτήτων για πάρτι, εκδρομές και αυλές σχολείου ή σπιτιών!

A-
A+
09/06/2016 | 7:19

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και οι εξορμήσεις σε πάρκα, αυλές και κήπους έχουν την τιμητική τους! Τι γίνεται, όμως, όταν τα παιδιά είναι περισσότερα από ένα και θέλεις να τους οργανώσεις όμορφα παιχνίδια; Ακολουθεί οδηγός δραστηριοτήτων για πάρτι, εκδρομές και αυλές σχολείου ή σπιτιών!

Κυνήγι θησαυρού!

Σταθερής αξίας ομαδικό παιχνίδι που ακολουθεί διαχρονική πορεία! Μπορεί να παιχτεί με μία ή και περισσότερες ομάδες παιδιών και στόχος του είναι να βρεθεί ο εκάστοτε «θησαυρός». Βασικά βήματα που πρέπει να έχουν ακολουθηθεί πριν τη διεξαγωγή της δραστηριότητας είναι να έχει ετοιμαστεί ο θησαυρός (ένα μπαουλάκι ή κουτί που να περιέχει το υλικό της επιλογής μας) και να έχουμε καθορίσει τα στοιχεία που θα μας οδηγήσουν σε αυτόν (χαρτοπετσέτες διαφορετικού χρώματος για κάθε ομάδα, βότσαλα, γράμματα ή ό,τι άλλο θέλουμε). Κρύβουμε τα «στοιχεία» πριν ξεκινήσει το παιχνίδι και δίνουμε στις ομάδες οδηγίες. Καλό θα ήταν να θέσουμε ένα σινιάλο-κώδικα (το σφύριγμα της σφυρίχτρας μας για παράδειγμα), που όταν ακούγεται, οι ομάδες θα μαζεύονται για οδηγίες. Για να παρατείνουμε το χρόνο του παιχνιδιού, καθοδηγούμε τις ομάδες να ψάξουν σταδιακά, δηλαδή στο πρώτο σφύριγμα τους λέμε πως τα στοιχεία που ψάχνουν βρίσκονται κοντά σε γωνίες, στο δεύτερο σφύριγμα πως είναι μέσα σε άλλα αντικείμενα(π.χ. γλάστρες) κ.ο.κ. Όταν οι ομάδες βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο, φροντίζουμε να τοποθετήσουμε το «θησαυρό» σε μια κρυψώνα που δεν τους έχουμε ακόμα υποδείξει και είμαστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή για την ασφάλεια των παιδιών. Καλό θα ήταν να ορίσουμε ένα σημείο συνάντησης, ώστε ο θησαυρός να παραδοθεί σε εμάς και να τον μοιράσουμε δίκαια σε όλα τα παιδιά.

 

Caucasian boys dressed as pirates

 

Παπουτσοσαλάτα!

Ένα παιχνίδι που απευθύνεται σε ηλικίες παιδιών που είναι σε θέση να βγάλουν και να βάλουν τα παπούτσια τους! Αφού έχουμε βοηθήσει τα παιδιά να χωριστούν σε ομάδες τους ζητάμε να βγάλουν όλοι τα παπούτσια τους και να τα τοποθετήσουν σε ένα σεντόνι που έχουμε απλώσει μπροστά τους. Όλοι μαζί πιάνουμε το σεντόνι και ανακατεύουμε τη «σαλάτα» μας, λέγοντας ο καθένας τι ρίχνει μέσα (ντομάτα, πιπεριά, λάδι κ.τ.λ. )! Με το δικό μας σήμα, τα παιδιά προσπαθούν να βρουν τα παπούτσια τους και να τα φορέσουν! Νικήτρια είναι η ομάδα της οποίας οι παίκτες θα έχουν πρώτοι ολοκληρώσει τη διαδικασία!

Νεροκουβαλήματα!

Πρόκειται για ένα άκρως διασκεδαστικό για τα παιδιά παιχνίδι, που πρέπει να έχουμε λάβει υπόψιν ότι μπορεί να τα κάνουμε… μούσκεμα! Έχει τη μορφή της κλασικής σκυταλοδρομίας και συνήθως παίζεται με δύο ομάδες. Οι ομάδες σχηματίζουν από μία σειρά, ο ένας παίκτης πίσω από τον άλλον και στέκονται δίπλα-δίπλα. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι καλό θα ήταν να έχει μπει ένα σημάδι (π.χ. ένα σχοινί στο πάτωμα) γιατί τα παιδιά, λόγω ενθουσιασμού, θα ξεκινάν όλο και νωρίτερα! Μπροστά στην κάθε ομάδα έχει τοποθετηθεί ένας κουβάς γεμάτος νερό (ίση ποσότητα και για τους δύο) και στο σημείο τερματισμού της κάθε ομάδας, ένας άδειος κουβάς (σύνολο τέσσερις!). Ο πρώτος παίκτης κρατά στα χέρια του ένα πλαστικό ποτήρι και με το σήμα μας πρέπει να το γεμίσει από τον κουβά που έχει μπροστά του και να πάει ,όσο πιο γρήγορα μπορεί, να το αδειάσει μέσα στον άδειο κουβά. Μόλις ο παίκτης επιστρέψει, δίνει το ποτήρι στον επόμενο που ακολουθεί την ίδια διαδρομή. Νικήτρια ομάδα μπορεί  να είναι αυτή που θα αδειάσει πρώτη τον κουβά (με κίνδυνο να έχει χυθεί όλο το νερό στη διαδρομή!) ή αυτή που θα έχει μεταφέρει το περισσότερο νερό στο σημείο τερματισμού, μόλις όλοι της οι παίκτες έχουν παίξει από χ φορές.

Kids on tree

Βρες τη μύτη!

Το παιχνίδι αυτό απαιτεί να γνωρίζονται τα παιδιά μεταξύ τους. Το μόνο που πρέπει να έχουμε φροντίσει είναι να έχουμε ανοίξει μία μικρή τρύπα σε ένα σεντόνι, σε σημείο που να μπορεί το παιδί που θα κρυφτεί από πίσω να φανερώσει μόνο τη μύτη του! Και πάλι μπορούν οι ομάδες να είναι δύο, η μία πίσω από το σεντόνι(για το οποίο θα χρειαστούμε δύο «βοηθούς» που θα το κρατάν τεντωμένο) και η άλλη οκλαδόν μπροστά. Η ομάδα που θα αναγνωρίσει τις περισσότερες «μύτες», θα είναι και η νικήτρια του παιχνιδιού!

Φτιάξε τη «μούμια»!

Παιχνίδι διασκεδαστικό και εύκολα υλοποιήσιμο που, όμως, απαιτεί από τα παιδιά συνεργασία και συγκέντρωση! Αφού έχουμε βοηθήσει τα παιδιά να χωριστούν σε ομάδες, ζητάμε από την κάθε ομάδα να κάνει μια μικρή «συνέλευση» και να αποφασίσει ποιος παίκτης της θα πάρει το ρόλο της μούμιας! Αφού αποφασιστεί αυτό, η ομάδα σχηματίζει ένα κύκλο και ο παίκτης-μούμια στέκεται στη μέση. Εμείς στο σημείο αυτό, δίνουμε στην κάθε ομάδα ένα ρολό χαρτί υγείας (ναι!) και τους ζητάμε να προσπαθήσουν, με το σήμα μας, να τυλίξουν όσο πιο σχολαστικά μπορούν τη «μούμια» τους. Καλό θα ήταν να τους επισημάνουμε πως νικήτρια ομάδα δε θα αναδειχθεί αυτή που θα τελειώσει πρώτη, αλλά αυτή που θα έχει το πιο «σωστό» αποτέλεσμα! Μπορούμε στο τέλος να ζητήσουμε και τη βοήθεια μιας κριτικής επιτροπής! Έξτρα συμβουλή για το τέλος: επειδή πιθανότατα η κάθε «μούμια» θα ξετυλιχτεί και θα αφήσει τα χαρτιά της στο έδαφος, δίνουμε έναν επιπλέον βαθμό στην ομάδα που θα τα μαζέψει πρώτη και θα τα ρίξει στη σακούλα μας!

Group of multi-ethnic kids jumping together

Λίγες συμβουλές για το διαχωρισμό των ομάδων:

Καλό θα ήταν να αποφύγουμε τον κλασικό διαχωρισμό αγόρια-κορίτσια γιατί μόνο εντάσεις και φανατισμό γεννά.

Επιλέγουμε εμείς τον πρώτο παίκτη από τη μία ομάδα και του ζητάμε να επιλέξει εκείνος τον πρώτο παίκτη της «αντίπαλης» ομάδας.

Αν είναι στο χέρι μας φροντίζουμε οι δύο πρώτοι («οδηγοί» όπως μπορούμε να τους αποκαλούμε) να ανήκουν στο ίδιο φύλο, ώστε να αποφύγουμε το αγόρια-κορίτσια που λέγαμε παραπάνω.

Όταν η διαδικασία της επιλογής παικτών έχει ολοκληρωθεί, ζητάμε από τις ομάδες να κάνουν μια συνέλευση και να αποφασίσουν δύο ονόματα για την ομάδα( για το ενδεχόμενο να έχουν επιλέξει και οι δύο ομάδες το ίδιο όνομα).

Προτιμάμε να μην είναι ονόματα παιδιών(π.χ. η ομάδα της Μαρίας) γιατί αυτό θα κάνει του υπόλοιπους παίκτες να αισθανθούν μειονεκτικά.

Όταν και αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί, μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά να δώσουν τα χέρια, να φωνάξουν δυνατά η κάθε ομάδα το όνομα της άλλης και να υποσχεθούν πως η φιλία τους δε θα επηρεαστεί από ένα παιχνίδι

 

Της Σοφίας Κλιάνη

 

Πηγή: mamoula.gr