Κόσμος

Στις 18 Ιανουαρίου το επόμενο βήμα για το Κυπριακό

Στις 18 Ιανουαρίου το επόμενο βήμα για το Κυπριακό

Σε επίπεδο τεχνοκρατών

A-
A+
13/01/2017 | 9:54

Στις 18 Ιανουαρίου, σε επίπεδο τεχνοκρατών, θα πραγματοποιηθεί το επόμενο βήμα στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, έπειτα από τις αποψινές έντονες διεργασίες στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη.

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, το πόρισμα των εργασιών των τεχνοκρατών, οι οποίοι θα συζητήσουν πιο συγκεκριμένα και διεξοδικά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, θα κρίνει πότε θα συνεχιστεί η Διάσκεψη σε πολιτικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, η Διάσκεψη θα συνεχιστεί από το σημείο στο οποίο διεκόπη απόψε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης διευκρίνισε ότι οι τεχνοκράτες θα προέρχονται από τα μέρη που συμμετέχουν στη Διάσκεψη. Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε να εκπροσωπηθεί στη Διάσκεψη των τεχνοκρατών από το διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες είπε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters ότι νιώθει αισιοδοξία πως οι συμμετέχοντες είναι αποφασισμένοι να κάνουν “μια τελευταία προσπάθεια” για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Νωρίτερα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς είχε κάνει λόγο για συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών χωρών (Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία) στις 23 Ιανουαρίου, ωστόσο πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρξαν διαφωνίες των υπολοίπων πλευρών ως προς τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Πιο αναλυτικά, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, στις δηλώσεις του, τόνισε την ανάγκη αποχώρησης του τουρκικού στρατού κατοχής με συνεχή ροή, μία μεγάλη αποχώρηση την πρώτη εβδομάδα και συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία. “Το Κυπριακό είναι, πάνω απο όλα, θέμα κατοχής”, υπογράμμισε. Παράλληλα, εξήγησε ότι πρότεινε να εισέλθει αυτό το σχέδιο “υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ, να υπάρξει μια ειδική ομάδα που να καταγράψει με ακρίβεια το μέγεθος του τουρκικού στρατού, αλλά και της ΕΛΔΥΚ- δεν έχουμε καμία αντίρρηση-, τον οπλισμό που έχει και τον τύπο του οπλισμού και να μπορεί αυτή η ομάδα κατόπιν – ο ΟΑΣΕ και ο ΟΗΕ έχουν μεγάλες εμπειρίες – να καταγράφει τη ροή αποχώρησης αυτών των ομάδων”.

Εστιάζοντας περαιτέρω στις συζητήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους της Διάσκεψης τόνισε ότι το κεντρικό πρόβλημα ως προς την απόκλιση απόψεων είναι το ζήτημα των εγγυήσεων και των παρεμβατικών, τονίζοντας την ανάγκη κατάργησης του καθεστώτος αυτού. “Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε να φτιαχτεί -μια πιθανότητα είναι αυτή- μια διεθνής ομάδα που να παρατηρεί και να κάνει υπό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκθέσεις για το πώς θα πηγαίνει η υλοποίηση των αποφάσεων”, τόνισε ο κ. Κοτζιάς και επισήμανε ότι “είναι φανερό ότι η δική μας πλευρά δεν θέλει παρεμβατικά δικαιώματα και επιθυμεί αποχώρηση του στρατού”.

“Νομίζω ότι είχαμε μια δημιουργική συζήτηση”, είπε ο υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι “για πρώτη φορά χθες τέθηκαν χάρτες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις δύο κοινότητες”, ενώ τις προηγούμενες φορές “οι χάρτες ήταν πρωτοβουλίες του ΟΗΕ και προτάσεις του Ανάν”.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε τη σημασία που είχε αυτή η πρώτη “συνδυασμένη συζήτηση ανάμεσα στις εγγυήτριες δυνάμεις”, καθώς σε διμερές επίπεδο είχαν γίνει συζητήσεις και με την Τουρκία και με τη Βρετανία. “Προσπαθούμε εδώ και πάρα πολύ καιρό, θα έλεγα από τον Απρίλη του 2015, να οργανωθεί αυτή η συζήτηση. Πολλοί θέλησαν να την αποφύγουν, να την αναβάλλουν. Ορισμένοι πίστευαν ότι στον δρόμο θα χανόταν αυτό το τρίπτυχο συζήτησης: εγγυήσεις-παρεμβατικά δικαιώματα-στρατός. Αυτό το είχαμε δει σε παρελθούσες διαπραγματεύσεις, όπου από την ελληνική σκοπιά δεν υπήρχε επιμονή και υπήρχε μια παθητική αποδοχή ότι αυτά θα παραμείνουν ή θα περιοριστούν απλώς” προσέθεσε.

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι πρόκειται για “ένα θετικό βήμα και δίδαγμα για την ελληνική διπλωματία ότι έχουμε ξεκινήσει σε πολλούς τομείς- και ένας από αυτούς είναι η Κύπρος- μια μακρόχρονη διπλωματία, στηριγμένη πέρα από τους διπλωμάτες μας και τους εμπειρογνώμονες και τους νομικούς μας που κάνανε εξαιρετική δουλειά”, εξηγώντας ότι αυτή η δουλειά “στηρίζεται και σε 5 καθηγητές διεθνούς δικαίου οι οποίοι βοηθάνε τη δουλειά μας πάρα πολύ και οι οποίοι θα συνεχίσουν. Εθελοντικά θέλω να υπογραμμίσω”.

Ο πυρήνας της ημερήσιας διάταξης στο Κυπριακό, όπως σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, “είναι τα θέματα που θέσαμε τον Απρίλιο του 2015” και τότε “πάρα πολλοί θεώρησαν παράτολμο να τεθεί το θέμα των εγγυήσεων, πάρα πολλοί θεώρησαν ότι δεν μπορεί να τεθεί τέτοια ημερήσια διάταξη, έτσι όπως είχε γίνει και στη διαπραγμάτευση του 2002-2004, αλλά και στις συζητήσεις που είχαν εξελιχθεί το 2008-2009”.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε τη σημασία που είχε η επιστημονική τεκμηρίωση και η σταθερότητα σε ένα αίτημα ως δίδαγμα για την επίτευξη ενός στόχου όπως αυτός του να μπει στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων κι είναι σήμερα το κύριο θέμα αυτής της πολυμερούς διάσκεψης.

“Αυτό” πρόσθεσε “σημαίνει ότι υπενθυμίσαμε και σήμερα και διά όλης αυτής της στρατηγικής ότι το πρόβλημα του Κυπριακού δεν είναι μόνο ένα θέμα σχέσεων ανάμεσα στις δύο κοινότητες, αλλά είναι πριν από όλα ένα θέμα κατοχής της Κύπρου και παράνομης επέμβασης στο εσωτερικό της”.