Κρήτη

75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης

75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης

Ημέρα μνήμης και τιμής για τους αγωνιστές το νησιού!

A-
A+
20/05/2016 | 8:06
Στις 20 Μαΐου 1941 οι Γερμανοί επιχειρούν να καταλάβουν την Κρήτη και πραγματοποιούν τη μοναδική αεροπορική επιδρομή – απόβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Γερμανοί ήθελαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το νησί γιατί ήταν μεγάλης στρατηγικής σημασίας και να αναγκάσουν τις συμμαχικές δυνάμεις σε υποχώρηση.
Στις 25 Απριλίου του 1941 ο Χίτλερ διέταξε την άμεση εισβολή των Γερμανών στην Κρήτη, ώστε να αποκτήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Κουρτ Στούντεντ, που ήταν επικεφαλής των γερμανικών δυνάμεων, διαβεβαίωσε τον Χίτλερ για την επιτυχία της επιχείρησης, καθώς θεωρούσε ότι η κατάληψη του νησιού θα ήταν εύκολη υπόθεση. Είχε στην διάθεσή του 1.190 αεροπλάνα (πολεμικά και μεταγωγικά) και 29.000 άνδρες, ενώ οι Ιταλοί συνείσφεραν με 3.000 στρατιώτες.
Άμυνα με κάθε τρόπο!
Οι Κρητικοί χρησιμοποίησαν τουφέκια που είχαν από τον ελληνοτουρκικό πόλεμο, γεωργικά εργαλεία, δρεπάνια, κουζινομάχαιρα, μαγκούρες και πέτρες!  Στη μάχη πήραν μέρος όλοι οι κάτοικοι του νησιού, γυναίκες ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά. Παρά το γεγονός ότι πολέμησαν με αυτοσχέδιο οπλισμό κατάφεραν να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες στους Γερμανούς, που είχαν υποτιμήσει τον ηρωισμό των Κρητικών οι οποίοι δεν θα παρέδιδαν αμαχητί το νησί στους εχθρούς.
Εικόνες από το Κοντομαρί Χανίων, όπου άμαχος πληθυσμός οδηγείται στην εκτέλεση από τους γερμανούς στρατιώτες!
Εικόνες από το Κοντομαρί Χανίων, όπου άμαχος πληθυσμός οδηγείται στην εκτέλεση από τους γερμανούς στρατιώτες!
Ο απολογισμός της Μάχης
Ο απολογισμός της Μάχης ήταν απροσδόκητος για τη Γερμανία και είχε σημαντικό αντίκτυπο στο μέλλον του πολέμου, αφού αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθεί ξανά αεραποβατική επιχείρηση τέτοιου μεγέθους: 3.986 νεκρούς και αγνοούμενους, 2.594 τραυματίες, 370 αεροπλάνα οι απώλειες σύμφωνα με τα γερμανικά στοιχεία – σύμφωνα με τους Συμμάχους, όμως, οι γερμανικές απώλειες ξεπέρασαν τις 16.000. Στους Συμμάχους η Μάχη κόστισε 3.500 ζωές, 1.900 τραυματίες και 17.500 αιχμάλωτους.
Η Μάχη της Κρήτης και η ανάκληση τίτλου του καθηγητή Ρίχτερ!
Ιδιαίτερη σημασία έχει η ημερολογιακή σύμπτωση της ανάκληση του τίτλου του γερμανού καθηγητή Χάινς Ρίχτερ, ο οποίος εδώ και ένα χρόνο έχει αναστατώση την Κρήτη αλλά και ολόκληρη της κοινωνία της χώρας με τις προκλητικές δηλώσεις του και με τις αναφορές στο βιβλίο του για τη Μάχη της Κρήτης. Η αιτιολογική έκθεση των καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης ανακαλεί τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα , μια μέρα η οποία η Κρήτη τιμά και δοξάζει τους αγώνες και τους ήρωωες της. (δείτε εδώ)