close

Νότια Κρήτη

Λιποθυμούσαν από πείνα και εξάντληση οι μετανάστες στα Παξιμάδια – 35 και 34 ετών οι διακινητές

Λιποθυμούσαν από πείνα και εξάντληση οι μετανάστες στα Παξιμάδια – 35 και 34 ετών οι διακινητές

Τη σίτιση έχει αναλάβει η Μητρόπολη Ρεθύμνου ενώ αλληλέγγυοι επίσηςπροσφέρουν βασικά είδη διατροφής.

A-
A+
23/09/2017 | 10:46

Πέντε ημέρες ημέρες χωρίς τροφή είχαν μείνει οι 44 μετανάστες και οι δύο διακινητές τους που με ένα λευκό ξύλινο πλοιάριο, έφτασαν μια ανάσα από τις ακτές της Κρήτης.

Εξαντλημένοι και ταλαιπωρημένοι μεταφέρθηκαν χθες στο Λιμεναρχείο Ρεθύμνου οι πρόσφυγες που νωρίς το πρωί διασώθηκαν από τις λιμενικές αρχές στη νήσο Παξιμάδια νότια της Αγίας Γαλήνης.

Οι 44 συνολικά άνθρωποι είχαν παραμείνει αβοήθητοι στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης στο νησάκι, μετά τη διάλυση του σκάφους στο οποίο επέβαιναν, καθώς δεν μπορούσαν οι λιμενικές αρχές να προσεγγίσουν το σημείο λόγω της κακοκαιρίας. Συνολικά είναι 44 άτομα, 29 άνδρες (και έφηβοι), 11 γυναίκες και 4 παιδιά και όλοι δηλώνουν ότι είναι από το Ιράκ και το Ιράν. Δεν υπάρχουν ασυνόδευτα παιδιά και όλα είναι καλά στην υγεία τους.
Στο μεταξύ, λίγο μετά την επιχείρηση διάσωσης, συνελήφθησαν δύο άτομα ως διακινητές, ένας άνδρας και μια γυναίκα, γεωργιανοί υπήκοοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες είχαν κρυφτεί στα Παξιμάδια και εντοπίστηκαν από τις λιμενικές αρχές, οι οποίες γνώριζαν από τις μαρτυρίες των επιβαινόντων στο σκάφος ότι ήταν ένα ζευγάρι μαζί τους οι οποίοι φέρονται να είχαν οργανώσει τη μεταφορά των προσφύγων και στη διάρκεια της νύχτας εξαφανίστηκαν.

Λιποθυμίες από την πείνα και την εξάντληση

Λόγω της μεγάλης ταλαιπωρίας που υπέστησαν και επειδή σύμφωνα με μαρτυρίες ήταν μέρες χωρίς φαγητό, με την άφιξή τους στο Λιμεναρχείο τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου έχοντας υποστεί λιποθυμικό επεισόδιο.
Το μεσημέρι κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθούν άλλα τρία άτομα και το απόγευμα άλλο ένα. Το σοβαρότερο περιστατικό αφορά μία γυναίκα η οποία έφερε μώλωπες και εκδορές στο σώμα η οποία νοσηλεύεται στη Χειρουργική και αναμένεται να πάρει εξιτήριο το Σάββατο, όπως δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείου Ρεθύμνου, Γιώργος Φραγκιαδάκης.
Γιατροί του νοσοκομείου βρέθηκαν από νωρίς στο χώρο του Λιμεναρχείου προκειμένου να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες εφόσον χρειαστεί, ενώ οι εθελοντές Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού ήταν από την πρώτη στιγμή εκεί, υποδεχόμενοι τους ανθρώπους αυτούς και προσφέροντας βασικά είδη ρουχισμού.

Τη σίτισή τους έχει αναλάβει η Μητρόπολη Ρεθύμνου, ενώ αλληλέγγυοι επίσης προσφέρουν βασικά είδη διατροφής και υγιεινής. Η Πρωτοβουλία Ρεθύμνου για τους μετανάστες, εκπαιδευτικοί, σύλλογοι γονέων από διάφορα σχολεία ήταν παρόντες προκειμένου να βοηθήσουν ώστε να είναι οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών όσο το δυνατόν καλύτερες. Το χώρο επισκέφθηκαν και στελέχη του «Χαμόγελου του παιδιού».

Οι διαδικασίες και ο χώρος  φιλοξενίας

Για τους 45 συνολικά ανθρώπους ξεκίνησε χθες η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης από τις λιμενικές αρχές, ενώ θα πραγματοποιηθούν και ιατρικές εξετάσεις. Αφού ολοκληρωθεί η προνάκριση θα σταλεί η δικογραφία στον Εισαγγελέα, όπως επίσης και η δικογραφία για τους δύο συλληφθέντες οι οποίοι κρατούνται από τις λιμενικές αρχές. Ο Εισαγγελέας εφόσον αποφασίσει να απέχει από την άσκηση ποινικής δίωξης για παράνομη είσοδο στη χώρα στη συνέχεια θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αίτησης ασύλου.
Εφόσον πρόκειται για ανθρώπους που έρχονται από χώρα που δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο, θα πρέπει να ενημερωθεί η υπηρεσία ασύλου (που υπάρχει πλέον στο Ηράκλειο) και στη συνέχεια να κινηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες από την υπηρεσία. Σε αντίθετη περίπτωση έρχονται αντιμέτωποι με την απέλαση.

Στο μεταξύ, ο χώρος που αποφασίστηκε να φιλοξενηθούν είναι αυτός των ναυτεργατών, πίσω από το Λιμεναρχείο, ένας χώρος μικρός και ακατάλληλος για τόσα άτομα, ωστόσο οι δήμοι και η αντιπεριφέρεια και όλοι γενικά οι τοπικοί φορείς δηλώνουν πως δεν διαθέτουν κανέναν άλλο χώρο κατάλληλο για προσωρινή φιλοξενία.