Αγροτικά

Αβεβαιότητα μετά την καταστροφή των καλλιεργειών από το χιόνι

Αβεβαιότητα μετά την καταστροφή των καλλιεργειών από το χιόνι

Σε απόγνωση οι αγρότες περιμένουν την καταγραφή από τον ΕΛΓΑ.

A-
A+
12/01/2017 | 11:11
Την ώρα που τα προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας έχουν αρχίσει να μειώνονται, οι αγρότες της Κρήτης περιμένουν με αγωνία να οριστικοποιήσουν το μέγεθος της καταστροφής που έφερε η «Αριάδνη».

Είναι σίγουρο ότι οι ζημιές κυρίως στα ελαιόδεντρα, αλλά και στα κηπευτικά, τα θερμοκήπια και τα οπωροκηπευτικά είναι τεράστιες, όμως θα αποτυπωθούν όταν πια το χιόνι θα έχει λιώσει και η κατασταση θα είναι πιο ξεκάθαρη. Πάντως, όπως και στην υπόλοιπη Κρήτη, έτσι και στον νομό Ρεθύμνου οι παραγωγοί μιλούν σχεδόν για ολοκληρωτική καταστροφή στην ελαιοκαλλιέργεια και περιμένουν να λάβουν οδηγίες για τις δηλώσεις αποζημίωσης στον ΕΛΓΑ.

Στο μεταξύ, η ΝΟΔΕ Ηρακλείου σε δήλωσή της επιτίθεται στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, σημειώνοντας:

«Σε απόγνωση οι αγρότες και παραγωγοί της Κρήτης μετά την πρωτοφανή επέλαση του χιονιά στο νησί. Ήδη, ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης μετρά τις πληγές του και μιλά για ολοκληρωτική καταστροφή!

Το χιόνι τσάκισε στην κυριολεξία μεγάλες εκτάσεις με ελαιόδεντρα, κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα κηπευτικών υπαίθριων και θερμοκηπιακών καλλιεργειών, ενώ ισοπέδωσε χιλιάδες στρέμματα με αμπέλια και κατέστρεψε τις εγκαταστάσεις «αντιχαλαζιακού» διχτυού που προστάτευαν τα αμπέλια από το χαλάζι, επένδυση που είχε πραγματοποιηθεί με ίδια κεφάλαια.

Παράλληλα, βέβαιη θεωρείται και η καταγραφή νεκρών ζώων. Δήμοι έχουν προχωρήσει σε εξαγγελίες ζημιών προς τον ΕΛΓΑ, ωστόσο παραμένει αδιευκρίνιστος ο χρόνος έκδοσης σχετικής οδηγίας αναφορικά με τις ζημιές.
Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζουν οι παραγωγοί του νομού Ηρακλείου καθώς οι εκτεταμένες ζημιές που υπέστησαν αποτιμώνται σε πολλές χιλιάδες ευρώ, ενώ αναμένεται να ταλαιπωρηθούν δε ακόμα περισσότερο καθώς οι αποζημιώσεις δεν θα αποδοθούν ενιαία.

Ο ΕΛΓΑ θα δώσει αποζημιώσεις μόνο επί της ηρτημένης παραγωγής, ενώ οι αποζημιώσεις για ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο θα καταβληθούν μέσω ΠΣΕΑ. Σημαντικό πρόβλημα συνιστά και το πως θα καταγραφούν οι ζημιές από τον ΕΛΓΑ καθώς τα κλιμάκιά του είναι καθηλωμένα από τον Απρίλιο και δεν πραγματοποιούν επιτόπιες εκτιμήσεις εξαιτίας περικοπών στις μετακινήσεις τους. Αποτέλεσμα αυτών είναι η αδυναμία πραγματοποίησης ελέγχων και καταγραφής των ζημιών.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ήδη, με την καταστροφική αγροτική πολιτική της, οδηγήσει στην εξαθλίωση αγρότες και κτηνοτρόφους.

Θα ασκήσει ο Υπουργός τα καθήκοντά του για να προστατεύσει τον αγροτικό κόσμο ή θα παραμείνει απλός θεατής;

Το ελάχιστο που οφείλει να πράξει είναι η άμεση εκκίνηση των εκτιμήσεων των ζημιών και η καταβολή αποζημιώσεων για τους παραγωγούς του ν. Ηρακλείου!».

 

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.