Κρήτη

Αεροδιαστημική προσπάθεια από τους «Κρητικούς αστροναύτες»

Αεροδιαστημική προσπάθεια από τους «Κρητικούς αστροναύτες»

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία η οποία εθελοντικά υποστηρίζει την προσπάθεια των έξι.

A-
A+
12/12/2017 | 12:08

Οι «κρητικοί αστροναύτες», όπως ονομάζεται μια ομάδα έξι νεαρών επιστημόνων, μπορεί  μην πάει στο διάστημα, θα στείλει όμως μια αυτοσχέδια κατασκευή, ένα «σκάφος», όπως το χαρακτηρίζουν οι ίδιοι με τη βοήθεια ενός μετεωρολογικού μπαλονιού που θα προβάλει την Κρήτη και θα την τοποθετήσει στον παγκόσμιο χάρτη της έρευνας και της τεχνολογίας.

Ένα project πάνω στις τεχνολογίες αεροδιαστημικής αναπτύσσει η ομάδα «Cretan Astronaut» του «Youth Entrepreneurship Club (Συλλόγου Νεανικής Επιχειρηματικότητας)» προκειμένου να αναδείξει τις δυνατότητες και τα οφέλη ενασχόλησης με τον κλάδο.

Στόχος της ομάδας είναι η αποστολή ενός σκάφους στο διάστημα το οποίο θα αποτελείται από επαναχρησιμοποιούμενα κομμάτια προκειμένου να αποδείξουν ότι το κόστος μια τέτοιας αποστολής μπορεί να μειωθεί στο ελάχιστο.

Οι «Cretan Astronaut» θα «απογειώσουν» το «σκάφος» από τα Χανιά τον Φεβρουάριο του 2018 μετά από δουλειά πέντε μηνών, με σκοπό να αποδείξουν ότι τέτοιου είδους αποστολές αν γίνουν με τη βοήθεια των σωστών υλικών, αλλά και προστατευτικών που θα χρησιμοποιήσουν, τα κομμάτια των συσκευών μπορούν να ανακτηθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν, κάτι που μέχρι τώρα δεν γίνεται.

Η ομάδα των έξι αποτελείται από τους: Αθανάσιος Παράσχος, Project Manager, Αλέξανδρος Πουπάκης,  CPO, Βασίλης Κόττας, Marketing Manager, Δημήτρης Θεοδοσίου, Manufacturing Engineer, Δημήτρης Φραγκιαδάκης, Software Engineer, Ιωάννης Αντωνίου, Software Engineer.

Οι νεαροί επιστήμονες θα στείλουν μέχρι τη στρατόσφαιρα, δηλαδή περίπου στα 30 χιλιάδες μέτρα ένα «σκάφος» που θα καταγράψει μετεωρολογικά στοχεία και μετά θα προσπαθήσουν να το «προσγειώσουν» και πάλι, χωρίς να έχουν καταστραφεί τα μέρη του από τις ατμοσφαιρικές πιέσεις και γενικά τις συνθήκες που επικρατούν σε τόσο μεγάλα ύψη.

Η συσκευή «σκάφος» θα αποτελείται από το μετεωρολογικό μπαλόνι (λάτεξ), που θα περιέχει «αέριο ήλιον» μια κάμερα 360 μοιρών με προστατευτικό κάλυμμα, για να αντέξει τις συνθήκες του διαστήματος, ένα κουβούκλιο, το οποίο θα λαμβάνει τις μετρήσεις και μια μινιατούρα ενός Κρητικού με στολή αστροναύτη, που θα πρωταγωνιστεί στις λήψεις που θα γίνουν σε όλη τη διάρκεια του εγχειρήματος.

Ο κ. Βασίλης Κόττας, από την ομάδα των έξι, ανέφερε ότι η αποστολή του «σκάφους» θα γίνει με τις συμβουλές της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), ενώ τόνισε ότι οι μετρήσεις που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν στην ακαδημαϊκή πορεία των φοιτητών.

Στη συνέχεια ο ίδιος ανέφερε: «Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μπαλόνι με ήλιον, που θα φουσκώσει θα σηκωθεί και όταν φτάσει στη στρατόσφαιρα δηλαδή περίπου στα 30 χιλιάδες μέτρα και συλλέξει τα στοιχεία, θα αρχίσει να απελευθερώνει το αέριο και θα ξεκινήσει να κατεβαίνει. Κάτω από μπαλόνι θα υπάρχει ένα κουβούκλιο στο οποίο θα είναι συνδεμένη η κάμερα και η μινιατούρα με τον κρητικό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός και η κατασκευή όλων των μηχανικών και ηλεκτρονικών μερών του project, αλλά και το προγραμματιστικό μέρος, γίνονται εξ ολοκλήρου από την ομάδα.

Η διαδικασία υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει δύο ώρες και παρά το ότι υπάρχει αλγόριθμος που μπορεί να υπολογίσει κατά προσέγγιση την πορεία της συσκευής- σκάφος, έχουν αποφασίσει να προσαρμόσουν και μια συσκευή GPS που θα στέλνει σήμα για να το ακολουθούν.

Πάντως, όπως σημείωσε ο κ. Κόττας πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να ξεφύγει από την πορεία του και στην καλύτερη περίπτωση να βρεθεί στην ανατολική Κρήτη και στη χειρότερη στη θάλασσα.

Ωστόσο, δεν έχει ακόμα επιλεγεί το ακριβές σημείο των Χανίων από το οποίο θα γίνει η απελευθέρωση, καθώς όπως τόνισε η ο ίδιος, αυτό εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Υπολογίζουν πάντως ότι θα γίνει κοντά στο χώρο του πολυτεχνείου, αν βέβαια οι συνθήκες είναι κατάλληλες.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία η οποία εθελοντικά υποστηρίζει την προσπάθεια των έξι, τους έχει ήδη δώσει οδηγίες όπως, ότι θα πρέπει να επιλέξουν μια μέρα χωρίς καθόλου αέρα κι ένα σημείο το οποίο να είναι ελεύθερο, χωρίς δηλαδή κάποια εμπόδια τριγύρω.

Η ομάδα θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται γι΄ αυτό το εγχείρημα μπορούν να ανακτηθούν και επαναχρησιμοποιηθούν. Πράγμα που μέχρι τώρα δε συμβαίνει καθώς τα μετεωρολογικά μπαλόνια όταν φτάσουν στην στρατόσφαιρα σκάνε και μαζί τους χάνεται και ο εξοπλισμός που τα συνοδεύει. Σημαντικό για την ομάδα των «κρητικών αστροναυτών» είναι η προβολή του νησιού αφού τα πρώτα και τα τελευταία πλάνα της προσπάθειας θα δείχνουν το νησί, ενώ σε μεγάλο μέρος των πλάνων θα δεσπόζει η μινιατούρα του κρητικού με στολή αστροναύτη, που ουσιαστικά θα υπογράφει, την καταγωγή της αποστολής.

Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής η ομάδα ελπίζει στην ανάδειξη της δουλειάς τους, καθώς όπως τόνισε ο κ. Κόττας αυτό που τους ένωσε είναι αγάπη τους για το διάστημα.

 

 

rethymnonews