Κρήτη

Απολογισμός Πυροσβεστικής: 140 πυρκαγιές και 1.000 στρέμματα γης στις φλόγες

Απολογισμός Πυροσβεστικής: 140 πυρκαγιές και 1.000 στρέμματα γης στις φλόγες

"Ύποπτες" οι πέντε πυρκαγιές στη Μονή Αγκαράθου.

A-
A+
25/09/2017 | 11:22

Τον απολογισμό των πυρκαγιών το φετινό καλοκαίρι έκανε σε συνέντευξή  του στο Ράδιο Κρήτη, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου, Μανώλης Δαμουλάκης, εκφράζοντας την ευχή να μην ξεσπάσουν άλλες, καθώς η αντιπυρική περίοδος λήγει τον Οκτώβριο.
Ο κ. Δαμουλάκης είπε ότι φέτος η Υπηρεσία του κλήθηκε σε 140 υπαίθριες πυρκαγιές από τις οποίες κάηκαν 1.000 στρέμματα, από τα οποία τα 500 χορτολιβαδικής, τα 200 δασικής, και 300 στρέμματα καλλιεργειών.
Οι φετινές πυρκαγιές είναι λιγότερες με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι,συμπλήρωσε ο Διοικητής αφού το το καλοκαίρι του 2016 είχαμε 240 φωτιές στην ύπαιθρο αλλά περίπου τα ίδια στρέμματα με φέτος καμμένα.

Μάλιστα δεν παρέλειψε να σχολιάσει το γεγονός ότι το φετινό καλοκαίρι εκδηλώθηκαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα πέντε πυρκαγιές στη Μονή Αγκαράθου, τις οποίες χαρακτήρισε ως «ύποπτες» σημειώνοντας ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και η έρευνα βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης.
Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου, κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε εργασίες στην ύπαιθρο, που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιές.

Πρόληψη φωτιάς

Η πυροσβεστική υπηρεσία υπενθυμίζει στους πολίτες:

  • Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.
  • Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
  • Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
  • Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.
  • Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
  • Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.
  • Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος, δημιουργείστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά.
  • Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους.
  • Απομακρύνετε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.

Πηγή: e-kriti.gr

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.