Υγεία

Αυξάνονται τα κρούσματα κακοποίησης ή παραμέλησης των παιδιών

Αυξάνονται τα κρούσματα κακοποίησης ή παραμέλησης των παιδιών

Στην Κρήτη το "Χαμόγελο του Παιδιού" έλαβε 28 καταγγελίες για περιστατικά βίας με θύματα παιδιά.

A-
A+
23/01/2017 | 15:24

Αποκαλυπτικά είναι τα στατιστικά στοιχεία του οργανισμού  “Το Χαμόγελο του Παιδιού” για τις κακοποιήσεις παιδιών στην Ελλάδα αλλά και στην Κρήτη, με τελευταίο το τραγικό περιστατικό τον θάνατο ενός βρέφους στη Σητεία από τα χτυπήματα του πατέρα του, εν μέσω περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε συγκλονισμένος από το περιστατικό και τόνισε «μόνο φρίκη μπορεί να νιώθει κάποιος σκεπτόμενος τα όσα πέρασε το μικρό αγγελούδι. Το να χάνεις ένα παιδί λόγω κάποιας ασθένειας κάποια στιγμή το αποδέχεσαι, αλλά το να χάνεται έτσι άδικα ένα ανυπεράσπιστο πλάσμα δεν το χωρά ανθρώπινος νους».

Οι καταγγελίες στην Ελλάδα

“To Χαμόγελο του Παιδιού” δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία – γροθιά στο στομάχι, αφού μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2016 η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» δέχτηκε 352 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών και αφορούσαν στο σύνολό τους 722 παιδιά, 322 από τα οποία ήταν θύματα σωματικής βίας και 370 θύματα παραμέλησης ή εγκατάλειψης.

Επίσης το «Χαμόγελο του Παιδιού» αντιμετώπισε 50 περιστατικά επιτόπιας παρέμβασης που αφορούσαν 77 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο, ενώ για το ίδιο διάστημα δέχτηκε 60 αιτήματα για φιλοξενία παιδιών σε κίνδυνο που αφορούσαν 100 παιδιά.

Μάλιστα το 40% των παιδιών ήταν θύματα παραμέλησης ή εγκατάλειψης, το 17,5% ήταν θύματα σωματικής βίας και το 2 % θύματα σεξουαλικής βίας.

Τι λένε οι αριθμοί για την Κρήτη

Στην Κρήτη για το έτος 2016 ο οργανισμός έλαβε 28 καταγγελίες για παιδιά θύματα βίας, σωματικής και σεξουαλικής αλλά και παραμέλησης παιδιών, ενώ οι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί του οργανισμού στην Κρήτη πραγματοποίησαν συμβουλευτική υποστήριξη σε 118 περιστατικά (τηλεφωνικές κλήσεις και κατ’ ιδίαν συναντήσεις)

Μέσω του Κέντρου στήριξης παιδιού και οικογένειας Κρήτης, στηρίχθηκαν για την ίδια χρονιά 215 οικογένειες με 471 παιδιά.

Ο οργανισμός στήριξε επίσης 52 παιδιά με ιατρικά προβλήματα, καλύπτοντας 156 ιατρικά αιτήματα ενώ σημαντική ήταν και η δράση προληπτικής ιατρικής του κινητού πολυιατρείου Ιπποκράτης όπου πραγματοποιήθηκε δωρεάν προληπτικός έλεγχος σε 1242 παιδιά και πραγματοποιήθηκαν 3630 εξετάσεις.

SOS από το Χαμόγελο – Καλέστε στο 1056, σώστε ένα παιδί

Κάλεσμα προς όλους του πολίτες να καταγγέλλουν τα περιστατικά που βάζουν σε κίνδυνο τα παιδιά απευθύνουν εναγωνίως οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές του Οργανισμού.

Η ψυχολόγος κα Μαρκουλάκη τόνισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα οι πολίτες εμπιστεύονται ολοένα και περισσότερο την γραμμή SOS 1056 τόσο για τις καταγγελίες τους αλλά και για απλά καθημερινά θέματα που έχουν σχέση με τα παιδιά

«Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει πως καλώντας στη γραμμή δεν κάνει κακό σε κανέναν. Εμείς είμαστε εδώ για να στηρίζουμε τις οικογένειες και πρώτο μέλημα δικό μας αλλά και τον κρατικών φορέων είναι να διορθωθεί με συμβουλευτική στήριξη η κατάσταση εντός οικογενειακού πλαισίου. Να βοηθηθούν τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς. Ξέρετε γονείς γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Δεν σημαίνει ότι αν μας καλέσει κάποιος θα απομακρυνθεί το παιδί από την οικογένεια, αν φυσικά δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο».

 

 

Έμφαση στη πρόληψη

Ο οργανισμός την προηγούμενη χρονιά πραγματοποίησε 40 διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε 1783 μαθητές, 272 γονείς και κηδεμόνες και 135 εκπαιδευτικούς.

«Βρισκόμαστε τρεις φορές την εβδομάδα σε σχολεία της Περιφέρειας Κρήτης πραγματοποιώντας βιωματικές δράσεις με διάφορες θεματικές σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς στην πρωτοβάθμια αλλά και δευτεροβάθμια εκπαίδευση», αναφέρει η κα Μαρκουλάκη.

Οι δράσεις του «χαμόγελου του Παιδιού» στα σχολεία γίνονται με άδεια του Υπουργείου Παιδείας και έχουν ως στόχο μέσα από τα βιωματικά πρότζεκτ τα παιδιά να βιώνουν διάφορες καταστάσεις και να μαθαίνουν πώς να τις αντιμετωπίζουν.

Ταυτόχρονα γονείς και εκπαιδευτικοί ενημερώνονται τόσο για θέματα κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών, ενδοσχολικής βίας αλλά και θέματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν με τα παιδιά τους στην εφηβεία και άλλα.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού δίνει μεγάλη έμφαση στον τομέα της πρόληψης ενώ ευχή όλων μας είναι να γίνουμε ένας οργανισμός πρόληψης και να είναι ελάχιστα τα περιστατικά που θα αντιμετωπίζουμε, αν όμως χρειαστεί η αγκαλιά μας και τα 14 σπίτια του οργανισμού είναι ανοιχτά για να δεχτούν και να φροντίσουν να μεγαλώσουν μέσα σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον τα τραυματισμένα παιδιά». ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.

 

Πηγή flashnews.gr