Κρήτη

Έφυγαν για τα hot spots του Αιγαίου οι 69 πρόσφυγες από το Ηράκλειο

Έφυγαν για τα hot spots του Αιγαίου οι 69 πρόσφυγες από το Ηράκλειο

Θόρυβο προκάλεσαν οι συνθήκες παραμονής τους και το γεγονός ότι κάποιοι ζήτησαν άσυλο.

A-
A+
13/09/2017 | 10:03

Αναχώρησαν από το Ηράκλειο νωρίς σήμερα το πρωί, οι 69 από τους 72 πρόσφυγες προκειμένου να ταξιδέψουν αρχικά με προορισμό τη Σύρο, και κατόπιν να μετακινηθούν σε νησιά του Αιγαίου όπου λειτουργούν οι προσφυγικοί καταυλισμοί.

Στο Ηράκλειο παραμένει η οικογένεια με το νεογνό, το οποίο για προληπτικούς λόγους είχε μεταφερθεί στο ΠΑΓΝΗ, χωρίς όμως να αντιμετωπίζει κίνδυνο η υγεία του.

Κρατούμενοι και όχι πια φιλοξενούμενοι φαίνεται πως ήταν από χθες οι 70 πρόσφυγες που παρέμεναν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στην αίθουσα των λιμενεργατών την οποία είχε παραχωρήσει ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου.

Επρόκειτο για τους συνανθρώπους εκείνους, ανάμεσα τους και πολλά μικρά παιδιά, που κινδύνευσαν να πνιγούν με το ιστιοφόρο που τους μετέφερε, με χειριστές δύο νεαρούς από τη Ρωσία, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Κρήτης.

Στο μεταξύ, κι ενώ δεν είχε ακόμη διευκρινιστεί τι έμελλε γενέσθαι με την τύχη των οικογενειών αυτών, η Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους πρόσφυγες και μετανάστες προχώρησε χθες σε μία σοβαρή καταγγελία, διοργανώνοντας μάλιστα και κινητοποίηση στον χώρο του λιμανιού, που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της καταγγελίας “οι 70 πρόσφυγες που βρίσκονται στο λιμεναρχείο Ηρακλείου πήραν χαρτί κράτησης και απέλασης χωρίς να ενημερωθούν για το τι παρέλαβαν”. Η Πρωτοβουλία επιρρίπτει ευθέως ευθύνη στην Περιφέρεια Κρήτης που δεν φροντίζει να ενταχθούν και οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες στο πρόγραμμα φιλοξενίας που υλοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.